Το «κράτος του νόμου και του αστυνόμου» λειτούργησε και πάλι χτες, καταδικάζοντας δύο κατοίκους της Ραφήνας σε 10μηνη ποινή φυλάκισης, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών από πρόθεση», επειδή τον περασμένο Ιούλη συμμετείχαν σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη μη συμμόρφωση της πολιτείας στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύουν την επέκταση του λιμανιού. Την ποινή αυτή επέβαλε το 2ο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας ΣπύροΜικρόπουλο (ανήκει στην παράταξη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας») και στον υπάλληλο του Δήμου Ραφήνας (οδηγό) ΓιώργοΣακκή, παρά το γεγονός ότι η εναντίον τους κατηγορία δεν αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία. Αντιθέτως, μάλιστα, από τις καταθέσεις των μαρτύρων προέκυψε ότι ο Σπ. Μικρόπουλος στις 27 Ιούλη, μέρα της κινητοποίησης των κατοίκων, εγκλωβίστηκε από αστυνομικούς μέσα στο αυτοκίνητό του στη Λεωφόρο Φλέμινγκ και παρέμεινε σ' αυτό για λίγη ώρα, ενώ η αστυνομία «θυμήθηκε» να πάει να τον συλλάβει μια μέρα αργότερα στο χώρο της δουλιάς του (είναι ταχυδρομικός υπάλληλος). Για τον Γ. Σακκή, έγινε γνωστό ότι συνελήφθη, όταν πήγε να απομακρύνει από το δρόμο ένα γερανοφόρο όχημα του Δήμου.
Καταθέτοντας ως μάρτυρας, ο δήμαρχος Ραφήνας Ανδρ. Κεχαγιόγλου επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον Γ. Σακκή «να πάει να πάρει το αυτοκίνητο του δήμου από το δρόμο που ήταν κλεισμένος και τη στιγμή εκείνη τον συνέλαβαν» και πρόσθεσε ότι η Ραφήνα έχει εκατοντάδες δρόμους, από τους οποίους μπορούσε να γίνει απρόσκοπτα η κυκλοφορία εκείνη τη μέρα. Για τον κατηγορούμενο Σπ. Μικρόπουλο, είπε ότι «δεν είχε πρόθεση να κλείσει το δρόμο, προπηλακίστηκε, όμως, δυστυχώς από τα αστυνομικά όργανα και καλά έκανε και κλειδώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του». «Ο μόνος κατηγορούμενος είμαι εγώ - κατέληξε ο δήμαρχος - γιατί εφάρμοσα την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων για τις κινητοποιήσεις. Δεν κλείσαμε το λιμάνι. Απλώς προστατεύουμε την πόλη μας».
Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης ήταν και ο Νικ.Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος (επικεφαλής της ΔΑΣ Ανατ. Αττικής) και μέλος του ΔΣ των ΕΒΕ Ραφήνας, ο οποίος τόνισε ότι «είκοσι χρόνια τώρα οι κάτοικοι, στο σύνολό τους, εκτός από τους πράκτορες των πλοίων, αγωνίζονται κατά της επέκτασης του λιμανιού» και ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν «για την υπεράσπιση της νομιμότητας, της απόφασης του ΣτΕ και του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας».