Παρασκευή 28 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΑΦΗΝΑ
Αστυνομική βία και συλλήψεις στο λιμάνι

«Τσακίστε όποιον εμποδίζει τα βαπόρια», ήταν  η εντολή που εκτελούσαν τα ΜΑΤ

Με άγριο ξυλοδαρμό και συλλήψεις κατοίκων και δημοτικών συμβούλων, υλοποιήθηκε χτες το βράδυ στο λιμάνι της Ραφήνας η κυβερνητική εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις να διευκολύνουν, πάση θυσία, τους εφοπλιστές και τα βαπόρια τους.

Η παραλία ήταν από νωρίς το απόγευμα μία στρατοκρατούμενη περιοχή, καθώς τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ και άγνωστος αριθμός αστυφυλάκων και ασφαλιτών είχαν καταλάβει τις δύο εισόδους του λιμανιού, για να εμποδίσουν τους κατοίκους της πόλης να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, σχετικά με την ανεξέλεγκτη δράση του εφοπλιστικού κυκλώματος που έχει κάνει κόλαση τη ζωή στην πόλη. Τα αίματα άναψαν όταν το απόγευμα στο λιμάνι κατέπλευσε το νέο υπερ-καταμαράν των Μινωικών Γραμμών, με στόχο να αρχίσει και αυτό από σήμερα το πρωί δρομολόγια από τη Ραφήνα, καθώς οι εφοπλιστές σπεύδουν να κατοχυρώσουν θέσεις στην ανατολική ακτή της Αττικής, ενόψει λειτουργίας του νέου αεροδρομίου. Ως αργά συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης για να καθορίσει τη στάση του, μετά και την εισαγγελική εντολή για συλλήψεις όσων παρεμποδίσουν τη διακίνηση επιβατών. Στις 11 το βράδυ, αναμένονταν να καταπλεύσουν δύο πλοία με επιβάτες από τις Κυκλάδες. Η κύρια κόντρα, αν γίνει, θα γίνει σήμερα το πρωί, καθώς αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι με κατεύθυνση τις Κυκλάδες κοντά στους 40.000 επιβάτες.

Αργά το απόγευμα, κάτοικοι και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής απέκλεισαν τις εισόδους του λιμανιού, καθώς, παρά το «μπαράζ» επιστολών και δηλώσεων, που επί δύο μέρες αντάλλασσαν μεταξύ τους ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής και ο δήμαρχος Ραφήνας Ανδρέας Κεχαγιόγλου, λύση δεν μπόρεσε να βρεθεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ που έσπευσαν να συλλάβουν τον δημοτικό σύμβουλο Σπ. Μικρόπουλο, τον έμπορο Β. Πιστικίδη και να ξυλοκοπήσουν άγρια τον κάτοικο Παν. Γιαννιώτη, που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βαρβαρότητα. Χαρακτηριστική του ήθους και των εντολών που είχε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε: «Θα σας πηδήξουμε»! Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο έμπορος και ο δημοτικός σύμβουλος πιάστηκαν, γιατί είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους στο πλάι του δρόμου, σε σημείο που επιτρέπεται!

«Οι εκάστοτε υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, μεθοδευμένα, προχωρούν στον αφανισμό της πόλης, διότι χωρίς υποδομές δημιουργούν διαρκώς νέες ακτοπλοϊκές γραμμές, μεταφέροντας από τη Ραφήνα καθημερινά εκατομμύρια κόσμου», σημείωνε σε προχθεσινή επιστολή του ο δήμαρχος της πόλης.

Τόσο οι κάτοικοι, όσο και η δημοτική αρχή ξεκαθάρισαν χθες πως οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν κατά τη διάρκεια όλης της θερινής περιόδου, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων, ζητούν τον περιορισμό των δρομολογίων απ' το λιμάνι τους, τη διακοπή όλων των δρομολογίων των καταμαράν που έχουν μετατρέψει τη Ραφήνα σε ένα απέραντο πάρκινγκ, την απομάκρυνση του οχηματαγωγού «Μύκονος» «διότι λόγω του εκρηκτικού φορτίου του είναι επικίνδυνο για την πόλη» και τη διατήρηση μόνο των παραδοσιακών δρομολογίων (προς Κάρυστο, Μαρμάρι, Τζια, Τήνο, Ανδρο).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ