Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ξεδοντιασμένη» η πολιτική υγείας

Τους χειρότερους δείκτες στοματικής υγείας στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αφορμή το 20ό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που διεξάγεται στην Αθήνα 18-21 του Οκτώβρη. Η κακή στοματική υγεία έχει τις ρίζες του στη βρεφική ηλικία, καθώς - όπως αναφέρθηκε - η αμέλεια των γονιών έχει ως αποτέλεσμα το 50% των παιδιών ηλικίας πέντε ετών να προσβάλλονται από τερηδόνα. Μάλιστα, ένα στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας (ποσοστό 5,5%) έχουν πάνω από 11 δόντια με τερηδόνα.

Ως αιτίες αναφέρθηκαν η έλλειψη ενιαίας πολιτικής στοματικής υγείας από το κράτος και ο πληθωρισμός του οδοντιατρικού επαγγέλματος.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός του επαγγέλματος δείχνει να είναι περισσότερο πλασματικός, καθώς οι αναλογίες οδοντογιατρών ανά κάτοικο διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Κι έπειτα οι κρατικές μονάδες υγείας είναι απογυμνωμένες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δημόσια οδοντιατρική πρόληψη και φροντίδα ούτε και επανορθωτική οδοντιατρική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ