Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
Διάλογος μέσω δηλώσεων

Ενα είδος άτυπων «εκ του σύνεγγυς» συνομιλιών, ενός διαλόγου δι' αντιπροσώπων, έχει ξεκινήσει από τη μια ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης και από την άλλη η Ιεραρχία. Χτες ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, με γραπτή δήλωσή του, δίνει έμμεσα την απάντηση του αρχιεπισκόπου σε όσα πριν δύο μέρες είχε πει ο πρωθυπουργός, απαντά επίσης στον Θ. Πάγκαλο, αλλά και τοποθετείται στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Ορισμένα ΜΜΕ, αναφέρει ο μητροπολίτης Θεόκλητος, ερμήνευσαν τις απόψεις του κ. Πρωθυπουργού περί "μεσσιών" και "επαναστατών" ότι αφορούν στην Εκκλησία. Τους πληροφορούμε ότι ο κ. πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι η Εκκλησία έχει έναν Μεσσία, Σωτήρα και Επαναστάτη των ψυχών και αυτός είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Οι ψευδομεσσίες και ψευδοεπαναστάτες βρίσκονται στους εκτός της Εκκλησίας χώρους».

Στη συνέχεια απαντά στον υπουργό Πολιτσιμού Θ.Πάγκαλο για τη μισθοδοσία των κληρικών: «Οσον αφορά στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού κ. Θεόδορου Πάγκαλου, περί του ότι οι κληρικοί, ως δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορούν να σηκώσουν το λάβαρο της Επανάστασης, οφείλω να σημειώσω ότι πρώτος ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου θέλησε να εντάξει τον Ιερό Κλήρο στον κρατικό προϋπολογισμό, αναγνωρίζοντάς του, όπως είχε πει, την προσφορά του στην ύπαρξη του γένους και την απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους, αλλά και το ότι κατ' επανάληψη η πολιτεία, από της Βαυαρικής αντιβασιλείας μέχρι και των ημερών του, είχε δημεύσει την εκκλησιαστική περιουσία».

Σχετικά με το θέμα της εκλησιαστικής περιουσίας ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου παραδέχεται ότι όντως εκκρεμεί, αλλά η Εκκλησία δεν το ανοίγει. «Ως προς την εκκλησιαστική περιουσία, αναφέρεται στη δήλωση, είναι γεγονός ότι μετά τη συμφωνία των αειμνήστων Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τη δικαίωση της Εκκλησίας από το Ευρωπαϊκή Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο νόμος 1700/1987 έχει παγώσει. Πρόκειται για νόμο, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση επιδίωξε να παρέμβει με βίαιο τρόπο στην εσωτερική ζωή της Εκκλησίας, χρησιμοποιώντας την ισχύ της κοσμικής εξουσίας της. Το θέμα όντως εκκρεμεί, όμως προς το παρόν δεν τίθεται από την Εκκλησία, αφού παραμένει ανοιχτό το μείζον για Αυτήν ζήτημα της διαχειρίσεως της ιδιοπροσωπείας και της ταυτότητας των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ