Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Απελευθέρωση της κερδοσκοπίας

Οι πρόσφατες, επίσημες, ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα της αρμόδιας υφυπουργού στα θέματα Εμπορίου, Μιλένας Αποστολάκη, ότι έχουν διαπιστωθεί κατ' επανάληψιν κρούσματα κερδοσκοπίας σε διάφορα προϊόντα στην αγορά και ειδικότερα στα υγρά καύσιμα και στα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά, δεν αποτελούν πληροφορία για κανένα που ζει σ' αυτή τη χώρα. Αντίθετα η «είδηση» και μάλιστα θλιβερή, είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα κρούσματα κερδοσκοπίας που, ξαφνικά, «ανακάλυψε» καθώς και όσα μελλοντικά προκύψουν.

Είπε, λοιπόν, η Μιλένα Αποστολάκη την περασμένη Τετάρτη στους εκπροσώπους του Τύπου, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, που, κατά κύριο λόγο επηρεάζουν αρνητικά τον πληθωρισμό, και κατά δεύτερο λόγο επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Και ευθύς αμέσως, «έλαβε μέτρα», τα οποία, είναι τα εξής: για το όργιο κερδοσκοπίας στα υγρά καύσιμα, επέστειλε επιστολές προς τις Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών και τους Βενζινοπώλες, και τους καλεί να συμμορφωθούν με τις μειώσεις στα υγρά καύσιμα που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο όργιο κερδοσκοπίας με τα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά, τους κάλεσε στο γραφείο της και τους ζήτησε να σταματήσουν να αναγράφουν στα μπουκάλια εξωφρενικές τιμές. Η ίδια μάλιστα επισήμανε, ότι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το μισό λίτρο νερό στοιχίζει φθηνότερο από ό,τι στην Αθήνα.

Προχτές επίσης, κάλεσε και τους ιδιοκτήτες των κέντρων αδυνατίσματος - που με αθέμιτους τρόπους και παραπλανητικές διαφημίσεις ξεζουμίζουν οικονομικά κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες - και τους προέτρεψε να αυτοδεσμευτούν ότι θα τηρήσουν το σχετικό Κώδικα Δεοντολογίας...

Και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, η υφυπουργός Ανάπτυξης δε βρήκε να πει ούτε λέξη για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, πάρα μόνο, ότι υπάρχει πρόβλεψη (για τη λήψη μέτρων) σε συγκεκριμένους νόμους και άλλες διατάξεις...

Τα εποχιακά κάθε χρόνο δήθεν μέτρα της κυβέρνησης, πλέον δε λαμβάνονται σοβαρά από κανένα. Στα προαναφερθέντα φαινόμενα, είθισται σχεδόν κάθε χρόνο να λαμβάνονται φραστικά μέτρα που ουδείς τα τηρεί. Αυτό όμως που τηρείται και μάλιστα με θρησκευτική ευλάβεια, είναι η «ελεύθερη αγορά» και ο «ανταγωνισμός». Ο «ανταγωνισμός» τον οποίο τον ακριβοπληρώνει ο καταναλωτής και πιο συγκεκριμένα, τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι.

Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβερνητική αντεργατική καταιγίδα, οι κινήσεις εντυπωσιασμού της κυβέρνησης, το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα. Αν αυτές οι επισημάνσεις συνοδευόντουσαν και από συγκεκριμένα μέτρα, τότε, έστω και σ' αυτά τα πλαίσια, ίσως κάτι γινόταν...

Ομως επειδή η «λυδία λίθος» της «ορθής» λειτουργίας του «ανταγωνισμού», είναι η ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, που επιχειρεί να συγκεντρώσει υπερκέρδη στα χέρια του, αλλά και επειδή η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει για «ευαγγέλιο» την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, μέσα από την αφαίμαξη των κατώτερων λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, οι «βαρύγδουπες» ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, απευθύνονται προφανώς σε αφελείς.

Και το ξέρει πολύ καλά η κ. Αποστολάκη ότι με τέτοια μέτρα δεν μπορεί να πατάξει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και πως η κυβέρνησή της δεν προτίθεται να πάρει κανένα μέτρο στην κατεύθυνση εναντίωσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι απλοί άνθρωποι του μόχθου όμως, μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική και να δώσουν την ανάλογη απάντηση, με τη συστράτευσή τους στα μέτωπα πάλης που την αντιστρατεύονται. Αυτός είναι ο δικός τους δρόμος.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ