Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα καλά και συμφέροντα...

Οι ηγέτες των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως αμυντικό όπλο και τη διαβόητη «αντιπυραυλική ασπίδα», τη νέα έκδοση του «Πολέμου των Αστρων», την οποία ετοιμάζουν χρόνια τώρα, παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις και το γεγονός πως ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων τους παραβιάζει προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες αφοπλισμού. Αυτοί, όμως, επιμένουν και συνεχίζουν τις δοκιμές τους.

Μπορεί, βέβαια, κάποιος να αναρωτηθεί, μήπως έχουν δίκιο οι Αμερικανοί; Μήπως, πράγματι, είναι αμυντικό όπλο η «αντιπυραυλική ασπίδα»; Ακόμη κι έτσι, να ήταν, το οπλικό αυτό σύστημα δίνει πολύ μεγαλύτερη υπεροπλία και υπεροχή στην αμερικανική στρατιωτική μηχανή. Δίνει, αυτομάτως, άλλη διάσταση στα επιθετικά πυραυλικά συστήματα και, βέβαια, ανατρέπει τους όποιους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά, θα απαντούσαν αμέσως, οι ειδικοί επί των στρατιωτικών, αναδείχνοντας την άμεση και αδιάρρηκτη σχέση που έχουν τα σύγχρονα «αμυντικά» και «επιθετικά» οπλικά συστήματα.

Το γεγονός αυτό, όμως, γίνεται φανερό και από μια πρόσφατη εξέλιξη. Το Ισραήλ ακύρωσε συμφωνία με την Κίνα, σύμφωνα με την οποία θα παρέδιδε σ' αυτή ένα σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης. Ο λόγος της ακύρωσης ήταν οι σχετικές πιέσεις από τις ΗΠΑ, που ισχυρίζονται, πως με το σύστημα αυτό η Κίνα αναβαθμίζει το αμυντικο-επιθετικό της οπλοστάσιο.

Ομως, αν δεν είναι αμυντικό όπλο ένα σύστημα ραντάρ, είναι το αμερικανικό «αντιπυραυλικό σύστημα»;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ