Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΤΡΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Η κυβέρνηση ξανακαίει τους πυρόπληκτους

Ανακοίνωσε ψευτοαποζημιώσεις, που είναι άγνωστο πότε και σε ποιους θα δοθούν, συν πιστωτικές διευκολύνσεις - απάτη

Με εφάπαξ ψευτοαποζημιώσεις, που δεν καλύπτουν ούτε καν τις ζημιές που έγιναν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και κυρίως δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση των πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων, μέχρι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, «στεγαστική συνδρομή» που όπως έχει αποδειχτεί σε παλιότερες περιπτώσεις ούτε κατά διάνοια δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό κόστος ανακατασκευής ή επισκευής σπιτιών, και με γενικόλογες διατυπώσεις για τους πυρόπληκτους επαγγελματίες - βιοτέχνες, η κυβέρνηση επιχειρεί να «σβήσει» τις εμπρηστικές ευθύνες της για τα αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών.

Τα «μέτρα» που εξήγγειλε χτες αποτελούν αντιγραφή αυτών που εφαρμόζονται από το 1994 και μετά σε κάθε περίπτωση μεγάλης καταστροφής. Μιλώντας χτες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων, στην ενίσχυσή τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής και στην παραγωγική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών» και ότι «είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία παρεμβαίνει σε τέτοια έκταση, για να στηρίξει όσους υπέστησαν ζημιές»!

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων ανατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Ομως, δεν έχει καθοριστεί ποιες υπηρεσίες και κυρίως με ποιες διαδικασίες θα κρίνουν ποιοι δικαιούνται, έστω και αυτά τα ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα. Το θέμα αυτό είναι καθοριστικό, καθώς -όπως γίνεται συνήθως- θα ακολουθήσουν οι εγκύκλιοι εφαρμογής με τις οποίες θα γίνει το «ξεσκαρτάρισμα».


Στο θέμα αναφέρθηκε στις δηλώσεις μετά το Υπουργικό Συμβούλιο και ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας, ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικούς και οργανωτικούς λόγους, ενώ είπε ακόμα ότι «δεν έχει ολοκληρωθεί από τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες που έχουν τη σχετική αρμοδιότητα, η πλήρης και τελική καταγραφή των ζημιών». Και παραδέχτηκε όσον αφορά τα σπίτια που καταστράφηκαν ότι «δε γνωρίζουμε τον αριθμό εκείνων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία». Ο υπουργός Τύπου επίσης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το πότε θα γίνει η καταβολή των χρημάτων, απλώς είπε ότι «η έκδοση των σχετικών αποφάσεων θα γίνει αμέσως και τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό».

«Καμένοι από χέρι» οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Τα «μέτρα» για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα αποτελούν σκέτη κοροϊδία από την αρχή μέχρι το τέλος και έχουν ίδια γεύση με τις ανακοινώσεις των προηγούμενων χρόνων. Και βέβαια μπορεί χτες να ανακοινώθηκε για λόγους εντυπώσεων ότι θα δοθούν κάποια ψευτοποσά για αποζημιώσεις αλλά δε διευκρινίζεται το πότε. Κι αν κρίνει κανείς από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης οι πυρόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι θα παραμείνουν «καμένοι από χέρι». Για παράδειγμα στην περιοχή Λάλα Ηλείας που κάηκε το 1998, δε δόθηκαν ακόμα οι ψευτοαποζημιώσεις. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι -όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Λάλα - ότι τώρα, δύο χρόνια μετά ζητούν από τους πυρόπληκτους αγρότες να προσκομίσουν τιμολόγια, για να αποδείξουν ότι είχαν παραγωγή προ του 1998 και άλλα πολλά δικαιολογητικά.

Το ίδιο κατά πώς φαίνεται θα συμβεί και για τους πυρόπληκτους αγρότες του 2000. Ομως η κυβερνητική κοροϊδία έχει συνέχεια. Σε όλα τα ποσά που ανακοινώθηκαν προηγείται η λέξη, «μέχρι». Για παράδειγμα η ενίσχυση για εκρίζωση και επαναφύτευση ή για κοπή στη βάση του κορμού μιας ελιάς είναι μέχρι 4.000 δραχμές. Μπορεί όμως να είναι και μέχρι 1.500 δραχμές. Οπως και να 'χει το πράγμα οι 4.000 δραχμές φτάνουν δε φτάνουν για να αγοράσει ένα αγρότης ένα δενδρύλλιο ελιάς, να οργώσει το χωράφι και να το φυτέψει. Οσο για τα έξοδα που καταβλήθηκαν για το καμένο δέντρο και τα έξοδα φροντίδας του δενδρυλλίου ελιάς μέχρι να μεγαλώσει, η κυβέρνηση θεωρεί μάλλον ότι δεν κοστίζει τίποτα και δεν προβλέπει αποζημίωση.

Μόνο για την τρέχουσα παραγωγή

Αναφορικά με τις καταστροφές στην παραγωγή η κυβέρνηση αποζημιώνει μόνο την τρέχουσα παραγωγή λες και τα δέντρα και αμπέλια που κάηκαν θα αρχίσουν από του χρόνου να έχουν παραγωγή και να δίνουν εισόδημα στους αγρότες. Για την κατεστραμμένη παραγωγή ενός ελαιόδεντρου η αποζημίωση είναι μέχρι 12.000 δραχμές, ενώ μια μέση παραγωγή ενός ελαιόδεντρου για παράδειγμα στην Ηλεία δίνει γύρω στις 16.000 δραχμές υπολογισμένη με τις εξευτελιστικές εμπορικές τιμές που διαμορφώθηκαν φέτος στο λάδι. Ενα άλλο παράδειγμα είναι η αποζημίωση για τα οινάμπελα, όπου η κυβέρνηση κοστολόγησε τη ζημιά στην παραγωγή ανά στρέμμα μέχρι 120.000 δραχμές, ενώ η οικονομική απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται γύρω στις 300.000 δραχμές.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση δε δίνει δεκάρα για την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν οι παραγωγοί μέχρι να μπορέσουν να ξαναβγάλουν παραγωγή. Για παράδειγμα μια ελιά για να αποδώσει καρπό χρειάζεται 6 με 10 χρόνια, μια πορτοκαλιά, 4 με 6 χρόνια και ένα αμπέλι 4 χρόνια. Και στο ερώτημα πώς θα ζήσουν οι πυρόπληκτοι αγρότες μέχρι τότε, η κυβέρνηση δε δίνει καμία απάντηση.

Κοροϊδία είναι επίσης και οι αποζημιώσεις που πρόκειται να δοθούν σε ετήσιες καλλιέργειες και οι οποίες θα φτάνουν το 50% της ακαθάριστης αξίας, ενώ για τα γεωργοκτηνοτροφικά κτίσματα και θερμοκήπια θα φτάνει το 40% της δαπάνης αποκατάστασης των ζημιών και στο ζωικό κεφάλαιο το 50% της δαπάνης αντικατάστασης των ζώων. Για να αγοράσει κάποιος μια αγελάδα θέλει γύρω στις 500.000 δραχμές, αλλά η κυβέρνηση θα δώσει στην καλύτερη περίπτωση μόνο 250.000 δραχμές.

Οσο για τις «πιστωτικές διευκολύνσεις» από την ΑΤΕ, προβλέπεται η απαλλαγή των πληγέντων από τόκους υπερημερίας μέχρι... την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή τίποτα! Γιατί πώς θα μπορέσει ένα πυρόπληκτος αγρότης όταν θα βγάλει εισόδημα μετά από χρόνια να αποπληρώσει το δάνειο της ΑΤΕ από τη μεθεπόμενη καλλιεργητική περίοδο; Επιπλέον, οι πυρόπληκτοι αγρότες μπορούν να ζητήσουν να κάνουν ρύθμιση των δανείων από 4 - 10 χρόνια, αλλά με τοκογλυφικούς τραπεζικούς όρους, ή να πάρουν δάνεια με επιτόκιο 11% που είναι τέσσερις φορές πάνω από τον πληθωρισμό, όπως επίσης και καταναλωτικά δάνεια που έχουν ακόμα πιο τοκογλυφικά επιτόκια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ