Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Επιβίωση και ανάπτυξη μόνο με εφαρμογή ειδικού προγράμματος

Σύσκεψη - συγκέντρωση εκπροσώπων μαζικών φορέων και παραγόντων του νησιού κατά την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα, προχτές, στη Σάμο 

Από τη συζήτηση με τους κατοίκους του χωριού Μαυρατζαίοι
Από τη συζήτηση με τους κατοίκους του χωριού Μαυρατζαίοι
Την εικόνα της πλήρους καταστροφής, μαζί και την αγωνία των πληγέντων κατοίκων του νησιού, μετέφεραν προχτές το βράδυ οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων που μαζί με πλήθος κόσμου κατέκλυσαν την αίθουσα της ΑΤΕ στο Βαθύ Σάμου, όπου έγινε σύσκεψη - συγκέντρωση με τη συμμετοχή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής Σταύρος Σκοπελίτης, ο γραμματέας της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ Μάριος Τσαντίρης και μέλη της ΝΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως περιοδεία σε πολλά χωριά των καμένων περιοχών στη Σάμο, όπου ενημερώθηκε από τους κατοίκους και είχε μια άμεση εικόνα για το μέγεθος των καταστροφών και τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πυρκαγιάς, έμμεσα, αφού πλήττεται συνολικά η οικονομία του νησιού.

Η οργή των πληγέντων εκδηλωνόταν σε κάθε επαφή και συζήτηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Και αφορούσε τις ευθύνες της κυβέρνησης για την έκταση που πήραν οι καταστροφές από την πυρκαγιά, αφού οι ίδιοι διαπίστωσαν «ιδίοις όμμασι» τις τραγικές ανεπάρκειες των πυροσβεστικών δυνάμεων - έλλειψη σχεδίου και συντονισμού για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που πήρε τεράστιες διαστάσεις και γιατί δεν είχαν γίνει και τα απαραίτητα έργα αντιπυρικής προστασίας του νησιού. Ενώ, έχοντας τη γενική εμπειρία για παλιότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά, ήταν έντονη η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Κι όπως αποδείχνεται με τις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες δεν είχαν καθόλου άδικο ν' ανησυχούν...

Οι κάτοικοι, πάντως, που βιώνουν την τραγική πραγματικότητα των καταστροφών της πυρκαγιάς στο νησί είναι κατηγορηματικοί: Γενικόλογες εξαγγελίες για κάποιες ενισχύσεις - μερεμέτια δεν επιτρέπουν την επιβίωση των πληγέντων και τη συνέχιση της παραγωγικής τους προσπάθειας και θα οδηγούσαν στην ερήμωση του νησιού, όχι μόνον από τους νέους, αλλά και τους άλλους κατοίκους. Προοπτική μπορεί να δώσει, αντίθετα, ένα ειδικό πρόγραμμα για τη Σάμο, που θα περιλαμβάνει, εκτός της πλήρους αποζημίωσης, και την πλήρη κάλυψη του εισοδήματος και του κόστους επανακαλλιέργειας των καμένων. Το πρόγραμμα αυτό, που προβλήθηκε και στην ευρεία σύσκεψη των φορέων με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, θα πρέπει, επίσης, να προβλέπει μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος όλων των εργαζομένων, της οικονομίας του νησιού.

Οι φορείς

Είναι χαρακτηριστικά όσα επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο της Σάμου, ότι ηθικός αυτουργός των καταστροφών είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα δάση, περικόπτει δαπάνες δασοπροστασίας και δε δίνει τα απαραίτητα κονδύλια στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Οι συντονιστικές επιτροπές και οι φορείς των αγροτών θέτουν, ανάμεσα στα άλλα, τα αιτήματα:

Για πλήρη αποζημίωση για την αποκατάσταση των κατοικημένων σπιτιών που κάηκαν, επαγγελματικών χώρων, αποθηκών, αγροτικού εξοπλισμού και ζώων που κάηκαν. Δωρεάν άδειες για ξαναφτιάξιμο των κτισμάτων. Επίσης, οικονομική στήριξη ίση με την απώλεια εισοδήματος για όλους τους πυροπαθείς γεωργούς - παραγωγούς και για τόσα χρόνια όσα χρειάζονται για να επανακτήσουν το χαμένο εισόδημα. Ικανοποιητικά κίνητρα για την επανακαλλιέργεια. Και όλα αυτά για όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγούς, ανεξάρτητα αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Οσον αφορά τη δασοπροστασία, οι κάτοικοι και φορείς του νησιού απαιτούν αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Κονδύλια κρατικά και μέτρα ουσιαστικά. Να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα μέχρι τον Οκτώβρη, με τη συμμετοχή των κατοίκων και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύνταξη δασικού κτηματολογίου και να ενταχθεί η Σάμος στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Επειδή, η ζημιά αφορά συνολικά όλους τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα για το νησί που να περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μέτρα στήριξης και προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να μη μειώσουν τις θέσεις εργασίας.

«Τίποτα δε χαρίζεται»

Ασφαλώς και μόνον όλα αυτά τα μέτρα που πρέπει να εντάσσονται σε ένα ειδικό συνολικό πρόγραμμα για τη Σάμο, για στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας και πρώτα πρώτα των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής και των εργαζομένων του νησιού, θα αποτρέψουν την ερήμωσή του και δίνουν προοπτική, όπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα. Αλλά, προειδοποίησε - και όπως αποδείχνεται από τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν έκανε λάθος δυστυχώς - τους φορείς και τους κατοίκους να μην έχουν αυταπάτες. «Τίποτα δεν πρόκειται να σας χαριστεί. Ο σίγουρος δρόμος είναι να διεκδικήσετε αγωνιστικά τα μέτρα επιβίωσης του νησιού».

Στην προχτεσινή σύσκεψη του ΚΚΕ παραβρέθηκαν και μίλησαν προβάλλοντας τα αιτήματα των πληγέντων, εκτός των άλλων και οι πρόεδροι της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Γιάννης Βογιατζής, Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μανόλης Χατζηαγγελής, Εργατικού Κέντρου Αντώνης Δράκος, Επιμελητηρίου Παπαθεοφάνους Θεμιστοκλής, ο δήμαρχος Πυθαγόρειου Νικόλαος Μάρκου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δημοτικός σύμβουλος Βαθέως Χατζημιχάλης Εμμανουήλ και πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικών φορέων, συνεταιρισμών, αγροτικών συλλόγων, οικολογικών οργανώσεων κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ