Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τις πιο όμορφες θάλασσες...

Ο Bulent, Τούρκος αρχιτέκτονας και εκδότης ενός πολύ αξιόλογου περιοδικού, ζει στην Αγκυρα και προέρχεται απ' την Καππαδοκία. Οταν ήταν παιδί, έπαιζε στον "γκιαούρ μπακτσέ", που ήταν ένα εγκαταλειμμένο χωράφι, δίχως να καταλαβαίνει σε ποιον ανήκε. Οταν επισκέφτηκε με το δήμαρχο της Φώκαιας την Αθήνα, και συγκεκριμένα την Ανάβυσσο, γνώρισε και συζήτησε με μεγάλους ανθρώπους που είχαν ζήσει εκεί. Τότε κατάλαβε ότι το χωράφι δεν ανήκε σε ανθρώπους από άλλον πλανήτη, αλλά σε Ελληνες.

Από τότε, αποφάσισε να μάθει ελληνικά. Σήμερα, 45 χρόνων, έχει ανακαλύψει πολλές λέξεις, που η έννοιά τους μεταφράζεται μόνο στα ελληνικά και τα τουρκικά. Η λέξη "μερακλής" δεν αποδίδεται σε καμιά άλλη γλώσσα του κόσμου, παρά μόνο στην ελληνική και την τουρκική.

Ο Bulent (το όνομά του στα ελληνικά σημαίνει "νησί") επιμένει: Είναι αμαρτία να μιλάμε αγγλικά μεταξύ μας. Αν γνωρίσουμε τις γλώσσες μας, τότε θα νιώσουμε την απόλυτη αλήθεια.

Ενας Ελληνας ανθοπώλης στην Αγκυρα, καλός φίλος του Bulent, γράφει στο μαγαζί του: "Η σφαίρα πάντα σκοτώνει. Το λουλούδι ποτέ". Ηδη, στο Τσεσμέ, με πρωτοβουλία του δημάρχου του, υπάρχει σχολείο που διδάσκει την ελληνική γλώσσα, τόσο σε παιδιά, όσο και σε μεγαλύτερους.

...Περασμένες 4 το πρωί. Ο Bulent είχε την καλοσύνη να μας μεταφέρει με τ' αυτοκίνητό του στο ξενοδοχείο. Ο Μάνος Λοϊζος σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ τραγουδούσε για "την πιο όμορφη θάλασσα, που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει..."!

Περπατώντας στους δρόμους του Κουσάντασι, εντελώς τυχαία, συνάντησα μια παλιά φίλη, τη Σαχά, Τουρκάλα δικηγόρο. Η καταγωγή της είναι απ' την Κρήτη. Μόλις με είδε, σχεδόν με "απήγαγε", διότι ο Μαχμούτ και η γυναίκα του (Τούρκοι δημοσιογράφοι, που έγραψαν πολλά θετικά σχόλια στην εφημερίδα τους για τις ομορφιές της Σάμου, με αφορμή την πορεία ειρήνης), θα λυπόταν, αν δεν πήγαινα σπίτι τους.

Στο Κουσάντασι, πάνω από τριάντα σπίτια, άνοιξαν για να φιλοξενήσουν τις Σαμιώτισσες και τους Σαμιώτες, που συμμετείχαν στις ανάλογες εκδηλώσεις ειρήνης.

Σκεφτείτε το λίγο!

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ο σπόρος έπεσε και βρήκε γόνιμο έδαφος στις καρδιές μας. Τελικά, φίλε Bulent, ακόμα και χωρίς τη γλώσσα, "κάτι" καταφέρνουμε. Ισως, γιατί είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν...

Ρίτα ΚΑΡΒΟΥΝΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με όλες τις αξιώσεις στο παζάρι(2023-04-26 00:00:00.0)
Τα συνηθισμένα ευχολόγια...(2001-06-27 00:00:00.0)
"Οχι" στα σχέδια των ιμπεριαλιστών(1997-06-07 00:00:00.0)
Εκδήλωση ελληνοτουρκικής φιλίας(1997-05-09 00:00:00.0)
"Να μη φαγωθούμε άδικα"(1997-02-09 00:00:00.0)
Μιας θάλασσας παιδιά(1996-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ