Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Θα αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια;

Η επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας πρέπει να βρει την πόλη απαλλαγμένη από το άγος, τονίζει με ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα". Καλεί τη δημοτική αρχή να αντικαταστήσει τις παράνομες πινακίδες με την ψευδεπίγραφη ονομασία "πλατεία Κοτζιά"

Δε θα μπορούσε να μη συνταχθεί και η Αθήνα του... Δ. Αβραμόπουλου και του Κ. Σημίτη,με την επίθεση που έχει εξαπολύσει πανευρωπαϊκά η άρχουσα τάξη στην ιστορική μνήμη, με στόχο την αποκοπή των λαών της Ευρώπης από τις αγωνιστικές τους παραδόσεις.

Προεξάρχουσες του "αγώνα" οι Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει στην ανακήρυξη ως"Ημέρας της Ευρώπης", της ιστορικής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, αντικαθιστώντας τον αγώνα των ευρωπαϊκών λαών κατά του ναζισμού με το... επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Το έργο παίζεται, όπως είναι γνωστό, και στην Αθήνα με την αυθαίρετη μετονομασία της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης σε Πλατεία Κοτζιά. Ομως, παρά τη σωρεία αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, κανείς αρμόδιος δεν έχει φροντίσει να αποκαταστήσει την αυθαιρεσία μέχρι σήμερα.

Χτες η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" επανήλθε, με ανακοίνωσή της στο θέμα, καθώς πλησιάζει η επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας, η οποία, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Λεων. Αυδής, "πρέπει να βρει την πόλη απαλλαγμένη από το άγος".

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ψευδεπίγραφος όρος "πλατεία Κοτζιά" - για τον οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή απόφαση κανενός αρμόδιου οργάνου, όπως της επιτροπής ονοματοθεσίας οδών του δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου - εμφανίστηκε από το πουθενά για πρώτη φορά, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής στο χώρο της πλατείας πολυώροφου υπόγειου γκαράζ. Το έργο δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε τελικά από το Δήμο με το ψεύτικο όνομα.

Στην άμεση παρέμβαση, μετά από αυτά, του Λεων. Αυδή, η απάντηση της δημοτικής αρχής για την αποκατάσταση της παρανομίας ήταν αρνητική, με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει ο τίτλος, με τον οποίο είχε ανατεθεί το έργο και η αυθαιρεσία επρόκειτο να αποκατασταθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.

Το γκαράζ λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο η παρανομία όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε αλλά εμφανίστηκαν επιπλέον πινακίδες στους γύρω δρόμους, που πληροφορούν για το... πάρκινγκ της "πλατείας Κοτζιά"!

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" καλεί με τη νέα της ανακοίνωση τον δήμαρχο Αθήνας "να άρει την παρανομία και την προσβολή και να αντικαταστήσει τις απαράδεκτες πινακίδες πριν την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας, στις 12 του Οκτώβρη", που πλησιάζει.

Η πλατεία, που βρίσκεται μπροστά απ' το δημαρχείο, ονομαζόταν πριν το '74 πλατεία Λουδοβίκου του ΙΒ προς... τιμήν του πατέρα του Οθωνα. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία σε πλατεία Εθνικής Αντίστασης σε πανηγυρική - και αν δεν κάνουμε λάθος επιτόπια - συνεδρίασή του.

"Η αλλαγή της ονομασίας, επανέλαβε χτες ο Λεων. Αυδής, αποτελεί πρόκληση στην ιστορία του τόπου, στη νομιμότητα και στα δημοκρατικά αισθήματα του λαού. Η πρόκληση είναι μάλιστα διπλή, εξαιτίας και του ονόματος που επιλέχθηκε για την... πλαστογραφία, καθώς ο Κοτζιάς υπήρξε συνεργάτης του Μεταξά, ενώ ο ρόλος του δεν είναι απολύτως διευκρινισμένος και πάντως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οπότε ο λαός της Αθήνας αντιστεκόταν και θυσιαζόταν για την ελευθερία, εκείνος βρισκόταν ασφαλής στην ουδέτερη Αργεντινή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ