Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΣΕΕ
Είναι υποχρέωση της πολιτείας

Μισόλογα από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Με αφορμή τον τηλεμαραθώνιο και τις κινητοποιήσεις των οργανώσεων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της επισήμανε τα εξής:

"Η φροντίδα και η μέριμνα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε όλες τις μορφές εκπαίδευση - κατάρτιση - αποκατάσταση - εξασφάλιση είναι υποχρέωση της πολιτείας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Συνομοσπονδία επανειλημμένα θέτει προς τους αρμόδιους φορείς τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα ΑΜΕΑ, τόσο σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, όσο και πρόνοιας. Κατά συνέπεια, οι όποιες πρωτοβουλίες παίρνονται από φορείς ή πρόσωπα για την ενίσχυση κατηγοριών ΑΜΕΑ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποκαθιστούν ή να εφησυχάζουν την πολιτεία, η οποία έχει κύρια πολιτική ευθύνη για την οικονομική και κοινωνική πρόνοια που αυτές οι κατηγορίες πολιτών έχουν ανάγκη".

Τέλος η ΓΣΕΕ εκφράζει την αντίθεσή της να μετατρέπονται τα άτομα αυτά και οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν για τη μέριμνα σε αντικείμενα θεάματος. Ωστόσο, η τηλεόραση αλλά και γενικότερα τα ΜΜΕ πρέπει να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών και στην προβολή των αιτημάτων και διεκδικήσεων, χωρίς τη δημιουργία φαντασμαγορικών σόου.

Η ΕΣΑΕΑ

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) - ο γνήσιος εκφραστής των ΑΜΕΑ όπως υπενθυμίζει κάθε φορά η ίδια στις ανακοινώσεις της - αυτή τη φορά σιώπησε δημοσίως.

Παρότι κλήθηκε πολλές φορές από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά του τηλεμαραθώνιου να πάρει θέση, μόλις τη Δευτέρα (22.9.1997) συνέταξε μια επιστολή προς το "Μέγκα Τσάνελ", την οποία κοινοποίησε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κόμματα, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους αρμόδιους υπουργούς και τα ΜΜΕ. Ομως η ίδια η ΕΣΑΕΑ δεν έστειλε την επιστολή στα ΜΜΕ. Ουσιαστικά με την επιστολή εκφράζεται η "διαμαρτυρία" για τη μη συμμετοχή της ΕΣΑΕΑ στον τηλεμαραθώνιο. Η ΕΣΑΕΑ και μετά από ένα λιβανωτό προς το "Μέγκα Τσάνελ" και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ψελλίζει ότι με αυτόν τον τηλεμαραθώνιο υπάρχει ο κίνδυνος να "περάσει στη συνείδηση της κοινωνίας ότι η υπόθεση της κοινωνικής πρόνοιας για τα ΑΜΕΑ δεν είναι υπόθεση της οργανωμένης πολιτείας, αλλά υπόθεση της κοινωνίας στην οποία μεταφέρουμε την ευθύνη".

Μάλιστα η επιστολή της Επιτροπής καταλήγει με την ευχή της ανάγνωσης της επιστολής στην έναρξη του τηλεμαραθώνιου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ