Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγούδησαν για τη "μικρή γειτονιά"

Οι κάτοικοι της περιοχής Κολιάτσου στα Πατήσια, για άλλη μια φορά προχτές, απαίτησαν να μην οικοδομηθεί ένας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στη συνοικία τους

Κέντρο γειτονιάς ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής Κολιάτσου στα Πατήσια ένα χώρο δύο στρεμμάτων, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Πάτμου, Δευκαλίωνα, Καραβία και Σκιάθου. Ο μικρός αυτός χώρος έχει μετατραπεί σε... μια πραγματική μικρή γειτονιά, όπως, τότε, τον παλαιό καλό καιρό, που η Αθήνα δεν ήταν απρόσωπη και οι άνθρωποι έβγαιναν στη γειτονιά, κουβέντιαζαν μεταξύ τους και συζητούσαν για τα προβλήματά τους.

Προχτές την Κυριακή, συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής, στην πλειοψηφία τους παιδιά και μάλιστα νηπιακής και σχολικής ηλικίας, διεκδικώντας να μην καταστραφεί η μικρή τους γειτονιά. Τα παιδιά, με μια ασυνήθιστη εκδήλωση, τραγουδώντας και χορεύοντας, διεκδίκησαν μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής, για να μπορούν να αναπνέουν καθαρό αέρα μέσα στη ζούγκλα της Αθήνας. Επίσης, παραβρέθηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα Ανω Λιοσίων και των Νήσων του Αιγαίου.

Ο Σύνδεσμος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια έκοψε την πίτα και απαίτησε μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής στην περιοχή του. Η εκδήλωση μετατράπηκε σ' ένα λαϊκό γλέντι για το περιβάλλον. Ανάμεσα στους πολλούς προσκεκλημένους ήταν και τα παιδιά από τη Θεραπευτική Κοινότητα "Διάβαση". Ο χώρος αυτός, ο οποίος τον 19ο αιώνα ήταν εξοχική κατοικία της οικογένειας Κανελλοπούλου, είναι από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στα Πατήσια. Μέσα σ' αυτό το χώρο των δύο στρεμμάτων βρίσκονται 100 περίπου δέντρα (νεραντζιές, πορτοκαλιές, πεύκα, ελιές, φοίνικες κ. ά. ), δύο πηγάδια και μια εξοχική κατοικία με τους βοηθητικούς χώρους και τα υποστατικά, όπως φούρνος, περιστερώνας κλπ. Η οικία κηρύχτηκε διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο Σύνδεσμος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια ζητάει το διατηρητέο σπίτι να γίνει "Κέντρο Γειτονιάς", όπου θα στεγαστούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και να διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής.

Οπως έχει γράψει και παλαιότερα ο "Ρ", ο χώρος αυτός απαλλοτριώθηκε από τον ΟΣΚ. Από τη μεριά του ο ΟΣΚ διεκδικεί το χώρο για να κτιστεί σχολικό συγκρότημα για το 79ο σχολείο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να μείνει ελεύθερο το οικόπεδο και να μην οικοδομηθεί. Για άλλη μια φορά χτες ο Σύνδεσμος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για το 79ο σχολείο και συγκεκριμένα τους χώρους στο εργοστάσιο Σαρακάκη, στου Μηναφιδη - Φωτιάδη και στο πρώην εργοστάσιο Λαμπρόπουλου.

Η Μαρία Γιαταγάνα, εκ μέρους της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να μην επιτρέψουν να οικοδομηθεί ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στα Πατήσια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινδυνεύει χώρος πρασίνου(2004-09-23 00:00:00.0)
Σήμερα κρίνεται η τύχη των προσφυγικών(2001-03-01 00:00:00.0)
Περιφρουρούν τη "γειτονιά" τους(1996-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ