Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ο,τι θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Το νομαρχιακό πρόγραμμα επενδύσεων αναθεωρήθηκε, ώστε να είναι σύμφωνο με τις επιλογές της ΕΕ. Καταψηφίστηκε από τη ΝΑΣ. Δε συμφωνούν και οι δήμαρχοι

Μόνο όσα έργα κρίνονται επιλέξιμα, με βάση τα κριτήρια που βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν πιθανότητα να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο του δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Μη επιλέξιμα από τα κριτήρια της ΕΕ κρίνονται ήδη σημαντικά έργα άσκησης κοινωνικής πολιτικής των δήμων, ενώ αντίθετα επιλέξιμα κρίνονται έργα που διευκολύνουν αεριτζήδες, οι οποίοι κινούνται στο χώρο του τουρισμού. Με βάση αυτήν την αντιλαϊκή προοπτική, που αποτυπώνεται στο πρόγραμμα επενδύσεων της Νομαρχίας της Αθήνας για το 1995, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" καταψήφισε χτες το βράδυ στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου το πρόγραμμα, ενώ τις σοβαρότατες αντιρρήσεις τους εκφράσανε και δήμαρχοι της περιοχής, που είχαν καλεστεί να πουν τη γνώμη τους.

"Η κατεύθυνση αυτού του προγράμματος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην ουσία του. Αντίθετα βρίσκεται σε αντιαναπτυξιακή αντιλαϊκή κατεύθυνση", τόνισε ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της ΝΑΣ Σπύρος Χαλβατζής.Αναλύοντας το σκεπτικό της καταψήφισης του προγράμματος τόνισε ότι δεν πρόκειται για κατάρτιση προγράμματος, αλλά για αναθεώρηση του προγράμματος προς το χειρότερο, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση ορίζει με κυνικό, όπως είπε, τρόπο ποια από τα έργα θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση ή όχι. Στα έργα που αποκλείονται βρίσκονται: σχολικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κέντρα, ΚΑΠΗ, καθαρισμοί ακτών κ. ά. Αντίθετα, επιλέξιμα θεωρούνται: οι εγκαταστάσεις γκολφ σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και συνεδριακά κέντρα γενικότερης τουριστικής ανάπτυξης.Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ανοίγει παραθυράκια σε ιδιώτες να αυθαιρετήσουν. Αναφερόμενος ο Σπ. Χαλβατζής στα ποσά που μοιράζονται (σ. σ. 3 δισ. σε 50 δήμους! ) τόνισε ότι αν η "πίτα" δε μεγαλώσει, θα μοιραστεί σε μικρά κομμάτια. "Γι' αυτό, τόνισε, πρέπει να παλέψουμε να μεγαλώσει".

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι δήμαρχοι την οικονομική κατάσταση των δήμων τους και δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφρασαν τις σοβαρές αντιρρήσεις τους για τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης έφερε την πόλη του για παράδειγμα, λέγοντας ότι με 300 βιοτεχνίες και βιομηχανίες στην περιοχή, από το ταμείο του ΣΑΝΤ 2, "δίνεται στο δήμο μία παύλα και ένα μηδέν", δηλαδή τίποτα!

Αποκαλυπτικός ήταν ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ν. Μιχαλόπουλος,που είπε ότι επειδή το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη του 1994, όσοι δήμοι έχουν ξεκινήσει ήδη έργα που δεν κρίνονται επιλέξιμα, θα κληθούν να τα ολοκληρώσουν με δικά τους χρήματα...

Γρ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ