Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΟΣΕ γνώριζε για το πρόβλημα

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το δίκτυο του ΟΣΕ. Στον αέρα βρίσκονται κυριολεκτικά 350 μέτρα σιδηροδρομικής γραμμής, που βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο της κατολίσθησης. Η καταστροφή στο δίκτυο του ΟΣΕ, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι πολύ μεγάλη και απαιτείται επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής. Για το λόγο αυτό θα γίνει γεωλογική εξέταση του βουνού. Κάθε πρόβλεψη για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών του ΟΣΕ δεν είναι δυνατή, γιατί το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, όπως λένε οι αρμόδιοι του ΟΣΕ, το έδαφος μετακινήθηκε δυο ακόμα μέτρα από το σταθερό σημείο. Τα συνεργεία του ΟΣΕ άρχισαν ήδη τις προεργασίες για το ξήλωμα της γραμμής που κρέμεται στον αέρα, ενώ έχουν αποκατασταθεί το εναέριο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του Οργανισμού και η μερική επικοινωνία με τρένα και σταθμούς. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται το υπόγειο δίκτυο του ΟΣΕ, ενώ τα δρομολόγια των τρένων εκτελούνται με λεωφορεία μεταξύ Αθήνας - Οινόης και αντίστροφα, για προορισμούς πέραν της Οινόης. Μεταξύ Αθήνας - Αφιδνών κυκλοφορούν τοπικές αμαξοστοιχίες.

Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθούν σύντομα οι ζημιές, αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο και κατά τους ειδικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΟΣΕ Γ. Πέτσος,δήλωσε ότι πριν λίγες μέρες, ειδικοί του Οργανισμού είχαν παρατηρήσει αστάθεια στις γραμμές και για το λόγο αυτό εγκατέστησαν φύλακα στην περιοχή.

Πάντως, αν οι ειδικοί επιστήμονες αποφανθούν ότι είναι αναγκαία η χάραξη νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα που έγινε η κατολίσθηση, η πιθανότερη εκδοχή για τον ΟΣΕ, είναι η διάνοιξη σήραγγας, μήκους δύο χιλιομέτρων. Στη λύση αυτή προσανατολίζονται τα στελέχη του ΟΣΕ. Αν, τελικά, επιλεγεί η λύση αυτή, όπως είναι προφανές, η δαπάνη θα είναι μεγάλη για τον ΟΣΕ και φυσικά, θα απαιτηθεί πολύς καιρός για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ