Σελ. /49
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Φλεβάρη 1995

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Εξωφρενικές ανατιμήσεις ξεζουμίζουν το λαϊκό εισόδημα

Τουλάχιστον κατά 38% ανατιμήθηκαν κατά μέσο όρο τα βασικά είδη διατροφής και λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν πάνω από 5%

Θύελλα ανατιμήσεων σαρώνει την αγορά, εξανεμίζοντας το ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζόμενων. Η ασυδοσία που προσφέρει η κυβερνητική πολιτική σε κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες και κερδοσκόπους, το καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των τιμών, προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας στα βασικά είδη κατανάλωσης και στα τρόφιμα, σε ποσοστά πολύ πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό.

Αποκαλυπτικά για την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά, είναι τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο "Ρ". Σύμφωνα με αυτά, από τον περσινό Γενάρη μέχρι σήμερα, οι ανατιμήσεις σε 20 βασικά είδη διατροφής και πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ξεκινούν από 10% και αγγίζουν το 83,4%.Πρόκειται για αυξήσεις τιμών που κατά μέσο όρο αγγίζουν το 38%!Την ίδια περίοδο, οι πραγματικοί μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, με βάση τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 5%!

Τα παραπάνω στοιχεία σκιαγραφούν τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει στο "πορτοφόλι" των εργαζόμενων, η εμμονή που δείχνει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς. Καθεστώς που τροφοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο την ανεξέλεγκτη και καθαρά κερδοσκοπική δράση των κάθε είδους μεγαλοβιομήχανων και μεγαλοεπιχειρηματιών που κυριαρχούν στην αγορά. Το ανατιμητικό κύμα που αγκάλιασε τη χρονιά που πέρασε μια σειρά ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, είχε σαν συνέπεια την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, αποδεικνύοντας άκαρπες τις ελπίδες της κυβέρνησης για επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού του, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ελπίδες που εξακολουθεί να τρέφει η κυβέρνηση για το έτος που διανύουμε και οι οποίες μάλλον θα παραμείνουν "όνειρο θερινής νυκτός", αν ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, για... ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς από την 1 - 1 - 1996!


ΣΕΛ.  7

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ
Την Τρίτη η κινητοποίηση για τα Ναυπηγεία

Χιλιάδες εργαζόμενοι συντονίζουν

την αντίστασή τους για τη σωτηρία

του Σκαραμαγκά

"Να σταματήσει το εθνικό έγκλημα"! Με τη φράση αυτή κεντρικό σύνθημα οι μεταλλεργάτες του λεκανοπεδίου της Αττικής, οι εργαζόμενοι του Πειραιά και οι χιλιάδες εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συντονίζουν τη δράση τους μεθαύριο Τρίτη ενάντια στο ξεπούλημα του Ναυπηγείου με στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία. Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί της Τρίτης έξω από το Εφετείο Αθηνών. Τις απεργιακές κινητοποιήσεις κήρυξαν η Πανελλήνια Ενωση Εργατών Μετάλλου, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. "Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη. Η σωτηρία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι υπόθεση όλων μας" δηλώνουν στο "Ρ" ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά.


ΣΕΛ.  7

Προσφορές
  • Οι αγωνιστές - κομμουνιστές ΚΩΣΤΑΣ και ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΙΧΛΑ με διαθήκες τους αφήνουν όλη την περιουσία τους, κινητή και ακίνητη, στο ΚΚΕ για να συνεχίσει τους αγώνες του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ