Τρίτη 21 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυνατότητες ανάπτυξης υπάρχουν+ατ χρειάζονται όμως αγώνες

Πανθεσσαλική σύσκεψη στη Λάρισα στελεχών και συνεργαζόμενων με το ΚΚΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς

Τα μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα της Θεσσαλίας απασχόλησαν την πανθεσσαλική σύσκεψη, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Οργανο της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ στη Λάρισα και στην οποία πήραν μέρος στελέχη και συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ, που δρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλους μαζικούς φορείς. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Αντ. Σκυλλάκος,κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και ο Γ. Χώτος,μέλος της ΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Αριστ. Λαμπρούλης,ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμ. Περίσσης,ο πρώην δήμαρχος Ν. Ιωνίας Βόλου Ανδρ. Βαλαχής,οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Χαμιάς, Στ. Παιδής, Ν. Γκατζής, Γ. Ιωαννίδης, Ελ. Ρέππου,οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Γ. Νταφούλης, Θ. Σερδένης, Αχ. Κανταρτζής, Κ. Μουρατιάν, Αντ. Παππάς,ο Τ. Λιατίφης και εκπρόσωποι εργατικών κέντρων και πολλών άλλων μαζικών φορέων της περιοχής.

Στην εισήγηση του Συντονιστικού Οργάνου της ΚΟ Θεσσαλίας, την οποία παρουσίασε ο Χρ. Χαλκιάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζεται ότι η Θεσσαλία έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες όμως δεν αξιοποιούνται. Κι επισημαίνεται: "Ενώ για κάμποσα χρόνια είχαμε μια σχετική ανάπτυξη της μεταποίησης, με επίκεντρο το Βόλο και τη Λάρισα, τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αρνητική πορεία, με το κλείσιμο μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αύξηση της ανεργίας σε αυτές τις περιοχές, αλλά και επιπτώσεις στην οικονομική ζωή συνολικά της περιοχής".

Προβλήματα σε υγεία και παιδεία

"Εχουμε, το ίδιο διάστημα, μια ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή Βόλου - Πηλίου, Σποράδων, στην περιοχή Τεμπών και ανατολικής πλευράς του Κισσάβου και στην περιοχή Καλαμπάκας - Μετεώρων. Η κατάσταση του εσωτερικού δικτύου μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ικανοποιητική, αλλά η σύνδεση της περιοχής με τη Δυτική Ελλάδα είναι προβληματική.

Πολλά προβλήματα υπάρχουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε ό,τι έχει σχέση με την κτιριακή υποδομή με μεγαλύτερα προβλήματα σε έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας στη Λάρισα και το Βόλο. Επίσης τα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν πολλά κενά στην υποδομή τους.

Στον τομέα της υγείας, έχουμε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νομαρχιακών νοσοκομείων Λάρισας, Τρικάλων και Βόλου, τόσο από άποψη υποδομής, όσο και εξοπλισμού και στελέχωσης. Τα Κέντρα Υγείας έχουν προβλήματα και δεν έχει γίνει κανένα ΚΥ στα αστικά κέντρα. Το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προχωρά, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να παραδοθεί και να μη λειτουργήσει, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τόσο τα έργα πρόσβασης και εξυπηρέτησης της λειτουργίας του, όσο και τα θέματα οργάνωσης, με την κατάρτιση των απαραίτητων κανονισμών λειτουργίας και εσωτερικής υπηρεσίας. Επίσης η λειτουργία των νοσοκομείων χρονίων παθήσεων είναι απαραίτητη, όπως και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε όλους τους νομούς".

Κοροϊδεύουν με το Πακέτο Ντελόρ

Σχετικά με τα κονδύλια από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), το γνωστό σαν "Πακέτο Ντελόρ 2" υπογραμμίζεται:

"Δυστυχώς όλα τα άλλα κόμματα εξακολουθούν να κοροϊδεύουν το λαό και να καλλιεργούν αυταπάτες, προβάλλοντας την προοπτική ανάπτυξη της χώρας μέσα από την υλοποίηση του Β ΚΠΣ και των άλλων προγραμμάτων της ΕΕ. Ηδη έχουμε διανύσει τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Προγράμματος και όλα δείχνουν ότι το Β ΚΠΣ δεν μπορεί να αλλάξει την αρνητική πορεία της χώρας, αντίθετα, προωθεί τους στόχους της ΕΕ. Ολα αυτά ισχύουν όπως είναι φυσικό και για την περιφέρειά μας.

Οταν καταρτιζόταν το πρόγραμμα 1994-1999 είχαμε τονίσει ότι, τόσο τα κονδύλια που διατίθενται, όσο και ο προσανατολισμός τους δε θα αναστρέψουν την άσχημη πορεία της Θεσσαλίας και πολύ περισσότερο δε θα επιτρέψουν να αναπτύξει η περιοχή μας εκείνους τους τομείς που είναι απαραίτητοι για μια άλλη πορεία. Την περίοδο αυτή, κεντρικοί και τοπικοί φορείς είχαν προτείνει διάφορα έργα. Ενα μικρό μέρος από αυτά προτάθηκαν από την περιφέρεια για να ενταχθούν στα διάφορα σκέλη του προγράμματος (Εθνικό, Περιφερειακό, Νομαρχιακό και ΕΑΠΤΑ) και απ' ό,τι φαίνεται λιγότερα τελικά έχουν εγκριθεί και απ' αυτά ένα μέρος θα πραγματοποιηθεί".

Προτάσεις

Στις παρεμβάσεις τους, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στα μεγάλα έργα που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν για να προχωρήσει η ανάπτυξη. Ανάμεσά τους είναι:

  • Η εκτροπή του Αχελώου και τα φράγματα Πύλης, Μουζακίου, Σμοκόβου.
  • Ο ταμιευτήρας της Κάρλας.
  • Η παράκαμψη της Εθνικής Οδού, για την οποία επισημαίνεται ότι σαν προτιμότερη λύση εμφανίζεται η παράκαμψη μέσω Δομοκού, παρά με τη ζεύξη του Μαλιακού, αλλά επισημαίνεται ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.
  • Ο οδικός άξονας Ηγουμενίτσας - Βόλου.
  • Ο εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων.
  • Η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι του Βόλου.
Χρειάζεται η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων

Στην παρέμβασή του, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης, υποταγμένη στις πολιτικές της ΕΕ, οδηγεί στην αποβιομηχάνιση και τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Τόνισε ότι το Πακέτο Ντελόρ δε θα λύσει τα παραγωγικά προβλήματα της Ελλάδας, αφού δε δίνονται κονδύλια για τη βιομηχανία και τη γεωργία. Ταυτόχρονα - υπογράμμισε - επιδιώκουν με τα χρήματα που θα δώσουν να φθείρουν και να διαφθείρουν συνειδήσεις ατόμων και κοινωνικών ομάδων, δημιουργώντας ένα κλίμα αρπαχτής και ρεμούλας. Μόνο το 30% περίπου των χρημάτων φτάνουν τελικά στα έργα - συμπλήρωσε - ενώ τα υπόλοιπα "τρώγονται" καθ' οδόν.

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της χώρας δε διέπονται από διαχειριστική αντίληψη. Στρέφονται κατά της οικονομικής εξάρτησης της χώρας μας και αποσκοπούν προς όφελος του λαού. Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας, δε λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζεται, λοιπόν, να αναπτυχθούν αγώνες, που θα οδηγήσουν σε αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και στο μαζικό κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να τεθούν οι βάσεις για προοδευτικές αλλαγές στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ