Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με "αμερικάνικο στιλ" οι αστυνομικοί έλεγχοι!

Συγκεκριμένες διαταγές στους αστυνομικούς: Οι "ύποπτοι" μπρούμυτα και το δάχτυλο στη σκανδάλη! Υποκριτικό κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους συγγενείς του 45χρονου, που σκότωσε αστυνομικός στη Λιβαδειά

Την έγκριση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε ο τρόπος δράσης των αστυνομικών του Τμήματος Λιβαδειάς και όσα εκ των υστέρων δηλώνονται από τον υπουργό Γιώργο Ρωμαίο για τον άδικο χαμό του 45χρονου Τσιγγάνου είναι μάλλον υποκριτικά. Σύμφωνα με όσα έγιναν χτες γνωστά, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προωθεί "αμερικάνικο στιλ" ελέγχου των "υπόπτων" και στα πλαίσια αυτά έχει δώσει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενεργούν οι αστυνομικοί. Στην κρίση του επικεφαλής της ομάδας είναι να αξιολογεί και να αποφασίζει στη συνέχεια αν πρέπει οι "ύποπτοι" να πέφτουν μπρούμυτα στο έδαφος. Επίσης, πρέπει να έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη, υποτίθεται για να προστατεύονται από τους κακοποιούς. Τις οδηγίες αυτές οι αστυνομικοί καλούνται να τις εμπεδώσουν σε ολιγοήμερα σεμινάρια, τα οποία πραγματοποιούνται στις Αστυνομικές Διευθύνσεις όλης της χώρας.

Η πρωτοφανής αυτή αντιμετώπιση ήταν αναμενόμενο να έχει το μοιραίο αποτέλεσμα του θανάτου του 45χρονου Αναστάσιου Μουράτη, καθώς στην περίπτωσή του έπαιξε απ' ό,τι φαίνεται καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι ο αστυφύλακας της Τροχαίας ήταν τελείως ακατάλληλος για την αποστολή που του είχαν αναθέσει. Ο αστυφύλακας, Δημήτρης Τρίμμης, 32 χρόνων, τέθηκε χτες σε διαθεσιμότητα, λες και είναι ο μόνος υπεύθυνος για το θάνατο ενός ανθρώπου. Οπως έγινε γνωστό, υπηρετούσε σε θέση γραφείου της Τροχαίας Λιβαδειάς και κλήθηκε την τελευταία στιγμή να επανδρώσει την ομάδα που έπρεπε να κάνει έρευνες, στο πλαίσιο των αναζητήσεων του καταζητούμενου για ανθρωποκτονία Ιωάννη Χριστάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασαν τη λύπη τους για το περιστατικό και διαβεβαίωσαν ότι η πολιτεία θα πράξει το καθήκον της απέναντι στην οικογένεια του θανόντος. Επίσης υποστήριξαν ότι το θλιβερό περιστατικό δεν πρέπει να εκληφθεί ως φαινόμενο βίας εις βάρος των Ελλήνων Αθιγγάνων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Γιάννης Παπαδογιαννάκης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό "Πλάνετ", απέδωσε τα περιστατικά βίας ή ανάρμοστης συμπεριφοράς προς τους πολίτες στην ...κακή εκπαίδευση και στη νοοτροπία των αστυνομικών.

Δίνοντας τη δική του απάντηση για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δημήτρης Κυριαζίδης υποστήριξε ότι το πρόβλημα εστιάζεται στην εκπαίδευση και την ευρύτερη παιδεία των αστυνομικών, αλλά και στην αβεβαιότητα που ισχύει όσον αφορά το νόμο για τη χρήση των όπλων. Τα προβλήματα αυτά είναι από καιρό γνωστά, αλλά δεν αντιμετωπίζονται στο βαθμό που θα έπρεπε.

  • Δεκάδες Τσιγγάνοι της περιοχής των Μεγάρων κατέβηκαν χτες με τα αυτοκίνητά τους στο 42ο χιλιόμετρο του Εθνικού δρόμου Αθήνας - Κορίνθου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 45χρονου Μουράτη. Την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος διοργανώθηκε συγκέντρωση από κοινωνικούς φορείς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ