Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 4ΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Αγανάκτηση για το χάλι των σχολείων

Με επιστολή της προς όλους τους αρμόδιους περιγράφει την άσχημη κατάσταση στα σχολικά κτίρια, αλλά κάνει και συγκεκριμένες καταγγελίες για εικονικές εργολαβίες επισκευών

"Τα προαύλια γίνονται λίμνες, σπασμένες σκάλες, μπάζα παραπεταμένα, μπασκέτες χαλασμένες περισσότερο από ένα χρόνο, καμένοι προβολείς στα προαύλια των σχολείων, σπασμένα τζάμια, σάπια κάγκελα, βρύσες χαλασμένες ή ελάχιστες σε σχέση με τους μαθητές, έλλειψη τουαλέτων, πλακάκια στις τουαλέτες που πέφτουν μόλις φύγουν οι εργολάβοι. Βάψιμο από εργολαβίες της "κακιάς ώρας". Εργολάβοι που μπαίνουν στα σχολεία για να φτιάξουν κάποιο πρόβλημα, φεύγοντας προκαλούνται περισσότερες ζημιές. Νηπιαγωγεία χωρίς θέρμανση, γιατί οι ηλεκτρονικοί πίνακες δεν "αντέχουν" τα ηλεκτρικά καλοριφέρ και τα νήπια παγώνουν".

Οχι, δεν πρόκειται για περιγραφή σχολείων προηγούμενων δεκαετιών. Πρόκειται για σχολεία στην εποχή του "εκσυγχρονισμού" και του Μάαστριχτ, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Με έντονη αγανάκτηση η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων απευθύνει επιστολή προς όλους τους αρμόδιους, από τον υπουργό Παιδείας και το δήμαρχο μέχρι τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και το νομάρχη. Μια επιστολή που περιγράφει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια σχολεία. Ταυτόχρονα όμως περιέχει και σοβαρές καταγγελίες για σκάνδαλα και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Αναφέρει συγκεκριμένα η Ενωση: "Είναι δυνατόν να γράφεται σε έγγραφο του Δήμου της Αθήνας προς τον ΟΣΚ ότι έχουν γίνει μονώσεις σε σχολεία ύψους 12 εκατομμυρίων δραχμών και να μην έχει ζητήσει κανένας μόνωση, ούτε να έχει γίνει;", σημειώνοντας ότι πρόκειται για εργολαβίες που χρεώθηκαν χωρίς να έχουν γίνει στο 27ο, 51ο και 53ο Γυμνάσιο - Λύκειο.

"Στο Δήμο της Αθήνας τα σχολεία βρίσκονται σε εγκατάλειψη. Οχι μόνο αγανακτούμε, αλλά λέμε ότι δεν πάει άλλο. Οι Σύλλογοι Γονέων αγανακτούν ψάχνοντας να βρουν κάποια αρμόδια υπηρεσία για να λυθούν τα προβλήματα των σχολείων", υπογραμμίζει η Ενωση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι Σύλλογοι Γονέων προηγούνται δύο και τρία χρόνια σε υπομνήματα προς κάθε αρμόδιο, χωρίς όμως να γίνεται τίποτα.

Η Ενωση Γονέων καταγγέλλει επίσης ότι όταν ζητήσουν ηλεκτρολόγο από το Δήμο της Αθήνας για να αλλάξει τον προβολέα που φωτίζει το προαύλιο, η απάντηση είναι δε θα έρθουν γιατί η ευθύνη της Διεύθυνσης Ηλεκτρολογικού είναι μόνο έξω από τα κάγκελα του σχολείου. Οταν ζητήσει ο διευθυντής του σχολείου κηπουρό για το ελάχιστο πράσινο, όπου αυτό υπάρχει, η απάντηση πάλι είναι ότι δεν έχει καμία ευθύνη η Διεύθυνση Πρασίνου για τα σχολεία, αλλά η Διεύθυνση Σχολείων και Σχολικών Επιτροπών. Επίσης, και για τις διορθώσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν ότι δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι.

Οι γονείς μάλιστα καταγγέλλουν και το γεγονός ότι η Σχολική Επιτροπή ή ο Σύλλογος Γονέων ενός σχολείου έχει πληρώσει το ποσό των 50.000 δραχμών για γερανό προκειμένου να αλλάξει τον καμένο προβολέα στο προαύλιο, ενώ σε έγγραφο του Δήμου Αθηναίων προς τον ΟΣΚ γράφεται ότι έχουν γίνει μονώσεις σε σχολεία ύψους 12 εκατομμυρίων, χωρίς όμως να έχουν γίνει.

Οι γονείς δηλώνουν ότι δε θα δεχτούν να συνεχίσουν να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω και ζητούν από το δήμο να συντονίσουν τις υπηρεσίες για να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, ενώ απαιτούν για τις εργολαβίες υποχρεωτικά να υπογράφει η Σχολική Επιτροπή την εκτέλεση του έργου και μετά να πληρώνεται ο εργολάβος, να συσταθούν μόνιμα συνεργεία όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται μέσα στα σχολεία από τεχνικούς του Δήμου και να επεμβαίνουν αμέσως για επισκευές, να καθιερωθεί ειδικό τιμολόγιο των ΔΕΚΟ για τα σχολεία και να αφαιρεθούν οι υπέρογκοι φόροι και να δοθούν χρήματα στις Σχολικές Επιτροπές και να ελέγχεται η διαχείρισή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πάμε κι όπου βγει» η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του δήμου(2023-04-12 00:00:00.0)
Παρουσίασε την εκρηκτική κατάσταση στη σχολική στέγη(2023-04-08 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία(2023-03-31 00:00:00.0)
Δεν έχουν βαφτεί τα σχολεία(2013-09-04 00:00:00.0)
Στους δρόμους για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών(2006-03-10 00:00:00.0)
Κακοτεχνίες στέρησαν τη ζωή ενός 16χρονου(2005-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ