Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πώς το ΙΚΑ έχασε ένα δισ. δραχμές

Από ασφαλιστικές εισφορές χάθηκαν τα χρήματα, λόγω των φιλοεργοδοτικών αποφάσεων του Ιδρύματος στο Ηράκλειο Κρήτης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Ανταπόκριση).-

Φαίνεται πως κάποιοι στην Τοπική Διοικούσα Επιτροπή του Ηρακλείου Κρήτης έχουν μπερδέψει τον εργοδότη τους παρερμηνεύοντας τους ίδιους τους κανονισμούς του Ιδρύματος και παραβιάζοντας τη νομοθεσία.

Με την επαναλειτουργία της λοιπόν - και χωρίς να εξυγιανθεί - πήρε σειρά παράτυπων αποφάσεων που στέρησαν απ' το ΙΚΑ έσοδα ενός δισεκατομμυρίου.

Ο "Ρ" φέρνει στο φως τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις σκανδαλωδών αποφάσεων υπέρ των εργοδοτών:

Ο γιατρός Ζαχαρίας Αθανασάκης χτίζει αυθαίρετη πενταώροφη οικοδομή το 1995 (το βεβαιώνει και η Αστυνομία) και καλείται από το ΙΚΑ να καταβάλει τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια για την τοποθέτηση πλακιδίων στο κτίσμα. Ο γιατρός προσφεύγει στην επιτροπή και υποστηρίζει ότι το 70% των εργασιών έγιναν από τον ίδιο!

Η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον Γ. Δημάκη (μειοψήφησε) και μέλη τους Ν. Καμπάνη,Ε. Φανιουδάκη και Ε. Τσαγκαράκη,κάνει δεκτό τον ισχυρισμό του γιατρού και αποφασίζουν στις 6 Δεκεμβρίου 1995 την πλήρη απαλλαγή του από τις εισφορές. Σύμφωνα με πόρισμα του επιθεωρητή του ΙΚΑ (31/10/1996) "η επιτροπή σίγουρα σφάλλει, να δέχεται συστηματικά προσωπικές απασχολήσεις 70% των εργασιών, ενώ ούτε τα Διοικητικά Δικαστήρια δέχτηκαν προσωπική απασχόληση οικοδόμων σε άσχετες προς την ειδικότητά τους εργασίες. Με ποια στηρίγματα δέχεται προσωπική απασχόληση η Επιτροπή κατά παρέκκλιση ρητής διάταξης; ".

Σκανδαλώδης απόφαση είναι επίσης αυτή που αφορά την ασφάλιση των μεταπτυχιακών φοιτητών στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) Κρήτης. Στο Ιδρυμα απασχολούνται εκατοντάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 327/91 ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Τα ασφάλιστρα, όμως, δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Αντί αυτών, το Ιδρυμα προσέφυγε στην Τοπική Διοικούσα Επιτροπή για να "καλυφθεί". Η επιτροπή αποφασίζει (12/6/1996) ότι "η σχέση που συνδέει το ΙΤΕ με τους υποτρόφους δεν είναι σχέση εξηρτημένης εργασίας, αλλά μόρφωση η οποία δεν υπάγεται σε ασφάλιση" και απαλλάσσει τον εργοδότη από τις εισφορές!

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή του ΙΚΑ (31/10/1996) "η επιτροπή πήρε τη θέση του ΙΤΕ χωρίς σαφή και τεκμηριωμένα κριτήρια".

Η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή "εξέτασε" και την υπόθεση του φροντιστηρίου "ΦΑΣΜΑ", στο οποίο απασχολούνταν την περίοδο 1992 - 93 αρκετοί καθηγητές, χωρίς να τους καταβάλλονται ασφάλιστρα. Ορισμένοι απ' αυτούς έκαναν καταγγελία και ζήτησαν τα ένσημά τους. Ο εργοδότης προσέφυγε στην επιτροπή που αποφάσισε ότι δεν είχαν σχέση εξηρτημένης εργασίας, παρά τις ρητές διατάξεις του νόμου ότι όσοι εργάζονται σε φροντιστήρια πρέπει να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και όχι στο ΤΕΒΕ. Η επιχείρηση, μάλιστα, τροποποίησε τις συμβάσεις των εργαζομένων για τα έτη 1992 - 94 σε συμβάσεις μίσθωσης έργου, ενώ τα επόμενα χρόνια "αποφάσισε" ότι πρέπει να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Ο εργοδότης απαλλάχθηκε.

Στο πόρισμα του ΙΚΑ (31/10/1996) η απόφαση της επιτροπής χαρακτηρίζεται μονομερής γιατί στηρίχτηκε σε αβάσιμα στοιχεία "που υπερτονίζουν τη βούληση του εργοδότη, χωρίς επαρκή και ουσιώδη στοιχεία που υπήρχαν στα πρόσωπα των απασχοληθέντων καθηγητών". Ο σύλλογος εργαζομένων στο ΙΚΑ Ηρακλείου απέσυρε τους εκπροσώπους του από την επιτροπή και κατήγγειλε την παράνομη δράση της στη διοίκηση του Ιδρύματος, η οποία, όμως, φαίνεται να κωφεύει. Τα ερωτηματικά είναι πολλά, αφού έχει λάβει γνώση και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος επίσης αδιαφορεί.

Στο πλευρό της επιτροπής τάσσεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Σκουλατάκης,ο οποίος ζητά την άμεση επαναλειτουργία της"για το καλό των ασφαλισμένων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ