Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντηση κλιμακίου του Κόμματος με το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ

Την αντίθεση του ΚΚΕ στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) σε έναν άγριο φορομπηχτικό μηχανισμό, καθώς και την πεποίθηση πως μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη συσπείρωση στο χώρο της ΤΑ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σε συνάντηση κλιμακίου του Κόμματος με το προεδρείο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚΝΑ), που έγινε στα γραφεία της ΚΕ στον Περισσό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης - που έγινε στα πλαίσια των επαφών με αρχηγούς κομμάτων που πραγματοποιεί η ΤΕΔΚΝΑ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ΤΑ - επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η παράνομη παρακράτηση από την κεντρική εξουσία περίπου 720 δισεκατομμυρίων θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ. Στο σημείο αυτό, με δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: "Θέση του ΚΚΕ είναι να αποδοθούν μέχρι τελευταίας δραχμής όλα όσα χρωστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η προηγούμενη της ΝΔ, στην ΤΑ. Δε δεχόμαστε να υπάρξει παραίτηση στο δίκαιο αυτό αίτημα".

Παράλληλα επισήμανε τη θέση του Κόμματος για ουσιαστική κρατική επιχορήγηση της ΤΑ. "Είμαστε αντίθετοι - τόνισε - στο καθεστώς που επικρατεί, και νόμιμα και στην πράξη, να μετατραπεί, δηλαδή, η ΤΑ σ' έναν άγριο φορομπηχτικό μηχανισμό, εκτός από τη βαριά φορολογία που πληρώνει ήδη ο λαός. Η δική μας δράση δε θα περιοριστεί μόνο μέσα στη Βουλή. Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενημερωθεί ο λαός, να ενημερωθούν οι δημότες, ούτως ώστε να στηρίξουν εκείνους τους δημάρχους, εκείνα τα δημοτικά συμβούλια που θα μπουν μπροστά στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουν οι δυνάμεις του Κόμματος που κινούνται στο χώρο της ΤΑ".

Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Α. Αντωνίου τόνισε ότι η κεντρική εξουσία έχει σφίξει στην κυριολεξία την ΤΑ, στην οποία - όπως είπε - έπρεπε να έχουν αποδοθεί 718 δισεκατομμύρια δραχμές. Παράλληλα, είπε ότι πέρα από τα 10,5 δισεκατομμύρια δραχμές που αφαιρεί η κυβέρνηση από την ΤΑ - με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ - της αφαιρεί ακόμη άλλα 86 δισεκατομμύρια δραχμές. "Μας αφαιρεί 28 δισεκατομμύρια, καθώς μας αποδίδει χρήματα μόνο για το 15χίλιαρο του 1995 και υποχρεώνει την ΤΑ να αποδώσει η ίδια στους εργαζόμενους το 15χίλιαρο του 1996. Δε μας αποδίδει το 5% - όπως μας είχε υποσχεθεί πέρσι στη Ρόδο ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος ότι θα δοθεί σταδιακά ξεκινώντας από το 1997 - από το 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Νομικών Προσώπων, χάνοντας έτσι, 16 δισεκατομμύρια για το 1997 και 32 δισεκατομμύρια για το 1998", είπε ο Α. Αντωνίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ