Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιδήμαρχος κατηγορεί για σκάνδαλα τον δήμαρχο

Σοβαρές καταγγελίες για ατασθαλίες στο Δήμο Θεσσαλονίκης έγιναν στην τελευταία προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που εκτόξευσε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την οδοποιία, Ι. Ζουρνάς,σε βάρος της παράταξής του, σε διαγωνισμό για προμήθεια ειδών υγιεινής ανακηρύχτηκε μειοδότης όχι η εταιρία που πρόσφερε τη χαμηλότερη τιμή, αλλά μια άλλη που διευθύνεται από άτομο του στενού περιβάλλοντος του δημάρχου.

Συγκεκριμένα η εταιρία ΑΜΠΕΤΟΝΕ που ανήκει στην οικογένεια του προσωπάρχη του Δήμου Θεσσαλονίκης κηρύχτηκε μειοδότρια, αν και τα είδη που πρόσφερε στο διαγωνισμό ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις ακριβότερα από τα αντίστοιχα των άλλων προμηθευτών, από 40% έως και 125%. Επίσης, ο Ι. Ζουρνάς κατήγγειλε ότι ενώ η προσφορά των πλακιδίων ήταν λευκά και έγχρωμα, υπογράφηκε συμφωνητικό μεταξύ δήμου και της εταιρίας αυτής, όπου οι λέξεις "διαφόρων χρωμάτων" έγιναν "διαφόρων διαστάσεων". Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία με την τιμή των εγχρώμων μπορεί να παραδώσει λευκά πλακίδια, τα οποία στην αγορά είναι φθηνότερα. Ακόμη πρόσθεσε ότι το συμφωνητικό δεν έχει ημερομηνία, αλλά αναφέρει αόριστα ότι θα ισχύει για ένα έτος.

Ο Ι. Ζουρνάς υποστήριξε ότι την παραπάνω καταγγελία την έκανε στον δήμαρχο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη. Πρόσθεσε πως υπάρχει βασική διαφορά με τον Κ. Κοσμόπουλο όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων του δήμου και άφησε να εννοηθεί ότι οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν για τις απευθείας αναθέσεις. Η απάντηση από την πλευρά του δημάρχου ήταν η αποπομπή του Ι. Ζουρνά και η τοποθέτηση στη θέση του αντιδημάρχου του κ. Καραμανλή. Ο Ι. Ζουρνάς όμως δε δέχτηκε την απόφαση του Κ. Κοσμόπουλου και συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κ. Εγγλέζος, απάντησε ότι όλα τα παραπάνω είναι ανακρίβειες και ανυπόστατες κατηγορίες.

Στο μεταξύ, την ώρα που συμβαίνουν αυτά στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν για τον τρόπο που γίνονται οι "διαγωνισμοί" και οιαπευθείας αναθέσεις στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, όπου πρόεδρος του Οργανισμού είναι ο δήμαρχος και συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι τόσο από την πλειοψηφία όσο και τη μείζονα μειοψηφία. Αν και το ΔΣ του Οργανισμού διαχειρίζεται δεκάδες δισ. δραχμές, ελάχιστα ενημερώνεται σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο για τις συμφωνίες που κλείνονται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της "Πολιτιστικής".

Η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" επανειλημμένα έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση από τις δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κατά συνέπεια, έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό που ακούστηκε να λέει στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας σε συνάδελφό του. "Αυτά (σ.σ. τα ποσά που αναφέρονται στην καταγγελία) είναι ψιχία μπροστά στο τι γίνεται στην Πολιτιστική", είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ