• Κ. Παρασκευάς: Να δικαιώσουμε τη θυσία του
  • - Με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, τίμησαν τον Νίκο Μπελογιάννη οι κομμουνιστές και οι συναγωνιστές του, που από κάθε γωνιά της Ελλάδας γέμισαν την πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Στην εκδήλωση... - 1996-04-02 00:00:00.0"/>
  • Κ. Παρασκευάς: Να δικαιώσουμε τη θυσία του
  • - Με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, τίμησαν τον Νίκο Μπελογιάννη οι κομμουνιστές και οι συναγωνιστές του, που από κάθε γωνιά της Ελλάδας γέμισαν την πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Στην εκδήλωση... - 1996-04-02 00:00:00.0" /> Ενα κόκκινο γαρίφαλο για τον Νίκο Μπελογιάννη | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 2 Απρίλη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Ενα κόκκινο γαρίφαλο για τον Νίκο Μπελογιάννη
    • Την 44η επέτειο από την εκτέλεση του "ανθρώπου με το γαρίφαλο", τίμησαν οι κομμουνιστές και οι συναγωνιστές του, σε εκδήλωση στην Αμαλιάδα
    • Κ. Παρασκευάς: Να δικαιώσουμε τη θυσία του

    Με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, τίμησαν τον Νίκο Μπελογιάννη οι κομμουνιστές και οι συναγωνιστές του, που από κάθε γωνιά της Ελλάδας γέμισαν την πλατεία Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 44 χρόνων από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, κομμουνιστές από κάθε γωνιά της Πελοποννήσου, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, κινημάτων ειρήνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλοι για να καταθέσουν ένα στεφάνι στη μνήμη του ανθρώπου με το γαρίφαλο, άλλοι για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον άνθρωπο που θυσίασε τη ζωή του για τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, του σοσιαλισμού, τα ιδανικά του ΚΚΕ, που τίμησε με τη ζωή και τη δράση του ο Νίκος Μπελογιάννης. Δεν ήταν λίγοι αυτοί, που, δένοντας τους αγώνες του χτες με τους σημερινούς, προσέφεραν, αντί για στεφάνι, χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του ΚΚΕ, στην πορεία του προς το 15ο Συνέδριο του.

    Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αμαλιάδας της ΠΕΑΕΑΣπ. Σπηλιωτόπουλος και ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ Δ. Κάγκουρας.

    Σύμβολο ανυποχώρητης μαχητικότητας

    Αλύγιστο αγωνιστή και "σύμβολο αγωνιστικής στάσης, ανυποχώρητης μαχητικότητας και πίστης για τους αγωνιστές σ' ολόκληρο τον κόσμο", χαρακτήρισε τον Νίκο Μπελογιάννη ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρόσθεσε πως "ο Μπελογιάννης έκανε το άλμα στον ουρανό, όπως μια ατέλειωτη σειρά αγωνιστών του ΚΚΕ, όπως ο Σουκατζίδης, η Ηλέκτρα, ο Τατάκης, ο Παπαρήγας, ο Λουλές, ο Σέφερης και τόσοι άλλοι, που έδωσαν τα πάντα για το καλό του λαού και του τόπου για το σοσιαλισμό. Γενιές και γενιές λαϊκών αγωνιστών στη μακρόχρονη ιστορία του ΚΚΕ κράτησαν στα χέρια τους και στην καρδιά τους, σαν το κόκκινο γαρίφαλο του Μπελογιάννη, πάντα ανθισμένη και ζωντανή την ελπίδα για την κοινωνική προκοπή και το σοσιαλισμό. Αυτές οι γενιές των λαϊκών αγωνιστών που οικοδόμησαν το μεγαλείο του ΚΚΕ, έριξαν βαθιά τις ρίζες του μέσα στο λαό, μπόλιασαν με τις ιδέες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού χιλιάδες νέους αγωνιστές που έχουν σαν παράδειγμα τον Μπελογιάννη".

    Αγωνιστική παρακαταθήκη

    Ο Κ. Παρασκευάς πρόσθεσε πως "σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που ο δρόμος του αγώνα έχει πολλές δυσκολίες και εμπόδια", το παράδειγμα του κομμουνιστή Μπελογιάννη "αποτελεί μια πολύτιμη ηθική αγωνιστική παρακαταθήκη". Γιατί είναι παράδειγμα εκείνου που διάλεξε το δύσκολο δρόμο της ταξικής πάλης και έμεινε ορθός ως το τέλος. Τα ιδανικά του Μπελογιάννη - σημείωσε ακόμα ο Κ. Παρασκευάς - δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμα. Γιατί και σήμερα, όπως και τότε, η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκφραστές συνεχίζουν να κρατούν τη χώρα εξαρτημένη στους ξένους "φίλους" και "συμμάχους". "44 χρόνια μετά τον ηρωικό χαμό του Ν. Μπελογιάννη - σημείωσε - δύο κόσμοι αντιπαλεύουν σ' αυτόν τον τόπο. Από τη μια οι πολιτικές ηγεσίες και οι δυνάμεις που υποκλίνονται στη "νέα τάξη πραγμάτων", στην ΕΕ και το Μάαστριχτ. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι, η πλειοψηφία του λαού, το ΚΚΕ, που προσδοκούν και παλεύουν για άλλη προοπτική και διέξοδο σ' αυτόν τον τόπο".

    Ο Κ. Παρασκευάς αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων σε ένα αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, που προτείνει το ΚΚΕ με το 15ο Συνέδριό του. Πρέπει - σημείωσε - να πειστεί ο λαός για την ανάγκη βαθύτερων κοινωνικών αλλαγών, έτσι ώστε, μέσα από την καθημερινή πάλη του, να κατακτά τους στόχους του. "Εχουμε καθήκον - κατέληξε ο Κ. Παρασκευάς - να δικαιώσουμε τη θυσία όσων έπεσαν για τη χαρά του κόσμου. Χρειάζεται, όμως, αγώνας καθημερινός. Απαιτείται να βρεθούμε μπροστά στην πάλη για τα λαϊκά προβλήματα, με πίστη και αυταπάρνηση στους σκοπούς μας. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Ν. Μπελογιάννη: "Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω, προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω".

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Με πολύμορφη δραστηριότητα τιμά τον Ν. Μπελογιάννη(2022-03-31 00:00:00.0)
    Προβολή και συζήτηση για «τον άνθρωπο με το γαρύφαλλο»(2022-03-26 00:00:00.0)
    Ελληνες του Βερολίνου τίμησαν τη μνήμη του(2000-04-03 00:00:00.0)
    Ζωντανός στη μνήμη των συντρόφων του Καναδά(1997-08-31 00:00:00.0)
    Πάντα ζωντανός, πάντα δίπλα μας(1997-03-30 00:00:00.0)
    Τι σημαίνει το παράδειγμα του Μπελογιάννη για την ΚΝΕ(1995-04-02 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ