Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυριακή ειρήνης στο Βύρωνα

Ειρηνοδρομία στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης, Νίκου Νικηφορίδη

Βροντοφωνάζοντας ότι οι εξοπλισμοί δεν είναι το μέλλον και ότι οι λαοί επιζητούν την ειρήνη, άνθρωποι όλων των ηλικιών πήραν την Κυριακή μέρος στην 1η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία που έγινε στο Βύρωνα. Μια εκδήλωση, στη μνήμη του πρωτοπόρου αγωνιστή της ειρήνης, Νίκου Νικηφορίδη, που εκτελέστηκε το 1951 για την προσήλωσή του σε αυτά τα ιδανικά.

Κεντρικό μήνυμα της ειρηνοδρομίας, η ανάγκη να αντισταθούν οι φιλειρηνικές δυνάμεις της χώρας στον παραλογισμό της "νέας τάξης πραγμάτων", να απαιτήσουν τη διάλυση του ΝΑΤΟ, την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την καταστροφή των πυρηνικών όπλων και το κλείσιμο όλων των αμερικανικών βάσεων.

Η Ειρηνοδρομία διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα και τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" με τη συμπαράσταση του δήμου. Εκατοντάδες παιδιά έτρεξαν στους δρόμους της πόλης, ενώ πραγματοποιήθηκε και πορεία.

Μιλώντας στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε μετά την ειρηνοδρομία, ο δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος τόνισε ότι ο λαός θα τιμά πάντα ένα δικό του άνθρωπο, δημότη μιας προσφυγικής γειτονιάς, για το "έγκλημά" του να μαζεύει υπογραφές για την ειρήνη. Υπογράμμισε ακόμα ότι οι πόλεμοι γίνονται για να πωλούν όπλα οι ιθύνοντες, "αυτοί που στέλνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης βορά στα κανόνια".

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Ε. Μαχαίρας, τόνισε ότι μόνο στην Ελλάδα εκτελέστηκαν αγωνιστές της ειρήνης. Επισήμανε ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, καθώς η ειρήνη δεν έχει διασφαλιστεί, "πολύ περισσότερο τώρα που με τη "νέα τάξη πραγμάτων" και τον πλανητάρχη, τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων δημιουργούν μεγάλα προβλήματα, όπως ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία".

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βύρωνα, Θωμάς Φούκας, επισήμανε ότι η "νέα τάξη πραγμάτων" καταπατά διεθνείς συνθήκες και ότι αυτή ευθύνεται για τη διένεξη Ελλάδας - Τουρκίας για τα Ιμια. Πρέπει να βροντοφωνάξουμε, τόνισε, ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με την εργατική τάξη και τη νεολαία της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές έδωσαν στις αδελφές του Ν. Νικηφορίδη, Ζωή και Ολια Νικηφορίδη, αναμνηστικό μετάλλιο της 1ης Νικηφορίδειας Ειρηνοδρομίας.

Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλο, και τον βουλευτή του Κόμματος Στρ. Κόρακα. Επίσης παραβρέθηκαν ο επίτιμος δήμαρχος Βύρωνα Δ. Νικολαϊδης, οι αντιδήμαρχοι Χ. Κυριακίδης και Γ. Μαυρούλης, ο γραμματέας της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Ν. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης Ζωγράφου, Καισαριανής, Δάφνης, Ηλιούπολης και Υμηττού, αντιπροσωπείες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, Βύρωνα και Υμηττού, αντιπροσωπείες συνδικάτων εργαζομένων και συνταξιούχων, συλλόγων καθηγητών των σχολείων του δήμου και συλλόγων γονέων, καθώς και η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Βύρωνα, Αλίκη Δόβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ