Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αναζητείται "συμφωνία ρόλων"

Κυριαρχία στις εσωκομματικές εξελίξεις επιδιώκει ο Σημίτης, "πολιτική συμφωνία" προτείνουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του

Η δεδομένη βούληση του Κ. Σημίτη να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ή την αντιπροεδρία, αλλά με κατοχυρωμένες και αυξημένες αρμοδιότητες, στο συνέδριο του Ιούλη, από τη μια, και οι προσπάθειες και πιέσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του να διαπραγματευτούν μια συμφωνία - πολιτική συμφωνία, όπως αρέσκονται να τη βαφτίζουν - για το μοίρασμα των ρόλων και της εξουσίας, από την άλλη, είναι οι δύο βασικές τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει του συνεδρίου.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξή του στα "Νέα", επιμένει στην πρότασή του για πολιτική συμφωνία μέσα στο ΠΑΣΟΚ για τη στρατηγική και στη βάση αυτή να υπάρξει συμφωνία και για το ρόλο των προσώπων, στα πλαίσια μιας συλλογικής ηγεσίας. Χαρακτηρίζει ψευτοδιλήμματα τα περί διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ και καταφέρεται εναντίον των στελεχών που αντιδρούν στο διάλογο και στη συνεννόηση μεταξύ των στελεχών του Κινήματος. Με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, συμφώνησε και ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι "οποιαδήποτε θεσμοθέτηση οποιουδήποτε οργάνου και οριοθέτηση οποιασδήποτε αρμοδιότητας πρέπει να είναι και προϊόν μιας πολιτικής διεργασίας, η οποία όμως δεν έχει ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ". Διευκρίνισε, επίσης, ότι η συζήτηση για τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου θα αρχίσει μετά το Πάσχα. Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,εκφράζοντας έμμεσα την αντίθεση του Κ. Σημίτη σε μια πολιτική συμφωνία με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κάποια πρόταση για πολιτική συμφωνία".

Υπέρ της διαρχίας, αλλά με καθαρούς ρόλους, τάσσεται και ο Ε. Βενιζέλος,ο οποίος δεν κρύβει ότι διεκδικεί ένα δικό του ρόλο στη διαμάχη εξουσίας που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στο "Εθνος", υποστηρίζει ότι το κόμμα πρέπει να πάψει να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα είδος καινούριας παρανομίας και χαρακτηρίζει άλλοθι τους ισχυρισμούς συνεργατών του Κ. Σημίτη ότι το κόμμα παρεμποδίζει πρωτοβουλίες και αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ συζήτησε χτες το κείμενο των Θέσεων, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο το Σάββατο και στην ΚΕ την Κυριακή. Οπως δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση στα θέματα της εθνικής στρατηγικής και της στάσης που πρέπει να τηρηθεί πάνω στα διάφορα ανοιχτά εθνικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά μέλη του ΕΓ τόνισαν την ανάγκη να δυναμώσει το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και να αποσαφηνιστεί ο πατριωτικός ρόλος του, αφήνοντας αιχμές για την κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο όμως, δεν υπήρξε απόφαση και το ΕΓ θα συνεδριάσει πάλι την Πέμπτη για να διαμορφώσει το τελικό κείμενο της εισήγησης για το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο ρόλος του Α. Παπανδρέου στο κομματικό σύστημα εξουσίας εξακολουθεί να συζητείται μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων, χωρίς, ωστόσο, ο ίδιος να έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ο προσκείμενοι στον Κ. Σημίτη επιθυμούν ένα διακοσμητικό και συμβολικό ρόλο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης και επηρεασμού των εσωκομματικών εξελίξεων. Μια τέτοια προοπτική δεν την απορρίπτουν κατηγορηματικά οι λεγόμενοι προεδρικοί, αλλά την εξαρτούν από τη γενικότερη συμφωνία ενόψει του συνεδρίου. Ο Γ. Κατσιμπάρδης επανέφερε χτες την πρότασή του για παραίτηση του Α. Παπανδρέου και ανάληψη της θέσης του επιτίμου προέδρου, αλλά το μέλος του ΕΓ Μ. Δασκαλάκης διαφώνησε ότι δεν ταιριάζει στον Α. Παπανδρέου ο ρόλος του επιτίμου και πρόσθεσε ότι "ή θα είναι πρόεδρος ή δε θα είναι τίποτα".

Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου θα αποφασίσει όταν θέλει για την πορεία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντί εκτόνωσης, όξυνση της κρίσης...(2001-05-04 00:00:00.0)
Περί «διαρχίας» συνέχεια(2001-01-03 00:00:00.0)
Με κάθε μέσο για πόστα και εξουσία(1996-04-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-03-28 00:00:00.0)
Ενα ακόμα "επεισόδιο" στο παιχνίδι εξουσίας(1996-02-13 00:00:00.0)
Ομοθυμία και στην αντιλαϊκή πορεία και στην υποκρισία(1996-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ