Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΝ"
Διαμάχες μηχανισμών

Εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, με αποκλεισμούς γνωστών στελεχών

Τα τελευταία προσχήματα και τη φιλολογία περί "ενότητας στη διαφορετικότητα" ενταφίασε η ΚΠΕ του "ΣΥΝ", που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο για να εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία. Το αποτέλεσμα αυτής της εκλογής σηματοδότησε με τον πλέον επίσημο τρόπο την ύπαρξη δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικά και οργανωτικά μηχανισμών, οι οποίοι, στις συμπληγάδες του ξεκαθαρίσματος των μεταξύ τους λογαριασμών, είναι διατεθειμένοι να συνθλίψουν όποιο στέλεχος βρεθεί ανάμεσά τους.

Στην εισήγησή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος παραδέχτηκε πως "οι προσπάθειες για πρόταση ευρύτερης αποδοχής δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα" και ζήτησε να αποφασίσει η ίδια η ΚΠΕ. Εγκαταλείποντας το προσωπείο του "ενωτικού", έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ της προεδρικής ομάδας,ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να της δοθεί πλειοψηφία στην ΠΓ, σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί να είναι "πρόεδρος εν αναμονή των κλειστών αποφάσεων που θα έρχονται και πρόεδρος που θα τροχιοδρομεί τις αποφάσεις".

Τελικά, αποφασίστηκε η νέα ΠΓ να είναι 20μελής (με 21ο τον πρόεδρο). Στη συνέχεια οι περισσότερες τάσεις συμφώνησαν να μπουν σε ενιαία λίστα (με την ελπίδα να αποσπάσουν κάποιες επιπλέον ψήφους από τους "ανεξάρτητους"). Ομως η "Ενωτική Πρωτοβουλία" κατέβασε δικό της ψηφοδέλτιο με τους Δ. Χατζησωκράτη, Θ. Μαργαρίτη και Γ. Κοκκινίδη.

Μέχρι τελικής πτώσεως

Η ψηφοφορία που ακολούθησε επιβεβαίωσε το πολωτικό κλίμα και φανέρωσε πως η μάχη "προεδρικών" και "αριστερού ρεύματος" ήταν μέχρι τελικής πτώσεως όχι μόνο του ηττημένου, αλλά και του "άμαχου πληθυσμού". Εκλέχτηκαν 10 "προεδρικοί" (κατά σειρά ψήφων): Γρ. Γιάνναρος (54), Σπ. Λυκούδης (52), Δ. Παπαδημούλης (52), Φ. Σιάνου (52), Μ. Παπαγιαννάκης (51), Λ. Βάσσης (50), Ν. Μπίστης (49), Στ. Πιτσιόρλας (48), Ν. Θεοδωρακοπούλου (46 και Γ. Μπαλάφας (46),οι οποίοι με την προσθήκη του Ν. Κωνσταντόπουλου έχουν την απόλυτη πλειοψηφία της ΠΓ.

Από το "ρεύμα" εκλέχθηκαν 8: Γ. Δραγασάκης (49), Αλ. Αλαβάνος (48), Π. Λαφαζάνης (47), Ν. Βούτσης (45), Αλ. Φλαμπουράρης (45), Ν. Χουντής (45), Α. Φιλίνη (44) και Στ. Λεουτσάκος (42).Τέλος εκλέχθηκαν ο Δ. Χατζησωκράτης (10) και ο Γ. Κοκκινίδης (5).

Δεν εκλέχθηκαν η Σ. Παναρέτου,ο Στ. Νέστωρ,ο Π. Κουναλάκης,ο Θ. Μαργαρίτης και ο Π. Τριγάζης.Ιδιαίτερη σημασία είχε ο αποκλεισμός του Φ. Κουβέλη.Το ιδρυτικό στέλεχος του "ΣΥΝ" (που ας σημειωθεί είχε εκλεγεί στην ΚΠΕ πρώτος με 650 ψήφους) συγκέντρωσε μόνο 16, καθώς - παρά τις διαβεβαιώσεις και την εκ των υστέρων "λύπη" τους - δεν τον στήριξε καμιά ομάδα.

Αντιδράσεις με νόημα

Ευθείες βολές κατά πάντων εκτόξευσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας για "διαμόρφωση τεχνητών πλειοψηφιών εντός των τειχών" και για "αποκλεισμό εκείνων που αρνούνται τέτοιες συμπεριφορές". Καταλόγισε στο σύνολο της ηγεσίας, έλλειψη ευθύνης απέναντι στα μέλη του, σημειώνοντας πως τα μαγειρέματα "δεν αφορούν τα μέλη του ΣΥΝ και την κοινωνία".

Για αντιπαράθεση μηχανισμών "για τη νομή της κομματικής εξουσίας" μίλησε ο Π. Κουναλάκης,θεωρώντας πως "η σύγκρουση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τη συνοχή και την ανάπτυξη του ΣΥΝ". Καταλόγισε ευθύνες στις ομάδες και τον πρόεδρο, προβλέποντας πως "αν δεν ανακοπεί αυτή η εξέλιξη, το μέλλον του ΣΥΝ διαγράφεται δυσοίωνο".

"Ελλείμματα πολιτικής επάρκειας" και "τυφλή επικράτηση μιας λογικής συσχετισμών, χωρίς επαφή με την κοινωνία", χαρακτήρισε τα συμβάντα ο Θ. Γεωργακόπουλος,θεωρώντας πως η προεδρική πλειοψηφία αναλαμβάνει ευθύνες "για την περαιτέρω πορεία του Συνασπισμού, που εξαρτάται πια σχεδόν αποκλειστικά από την αποσαφήνιση των δικών της απόψεων και κατευθύνσεων. Από την κάλυψη των ελλειμμάτων, από την ανάκτηση της τρωθείσας αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης".

Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ