Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αμερικανική "διέξοδος"

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας επιχειρούν την προσέγγιση στο τραπέζι του διαλόγου, που προετοιμάζει η Ουάσιγκτον, αν και συναντούν αντιδράσεις στο εσωτερικό

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξακολουθούν να σχοινοβατούν, αναζητώντας το δρόμο της εκτόνωσης που προετοιμάζει η αμερικανική διπλωματία. Στην Αγκυρα, είναι φανερό πως η νέα κυβέρνηση του Μ. Γιλμάζ επιχειρεί με μεγάλη δυσκολία να επιβάλει μια περισσότερο ορθολογιστική και ήπια αντίληψη απέναντι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην Αθήνα η κυβέρνηση Σημίτη, κάτω από το βάρος των πιέσεων της Ουάσιγκτον, προετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη θέση, σύμφωνα με την οποία "η Ελλάδα δεν έχει να συζητήσει τίποτε με την Τουρκία, παρά μόνο την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας".

Το μήνυμα που παρέλαβε από την Χίλαρι Κλίντον ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου, σχετικά με την παρέμβαση της Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποκατασταθεί η "ηρεμία" στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, όπως κατ' επανάληψη έχει γράψει ο "Ρ", η ελληνική διπλωματία έχει λάβει ήδη το μήνυμα, πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον συγκεκριμένων ιδεών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, για την προώθηση μιας διαδικασίας συζητήσεων με την Αγκυρα, η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εγγυάται η αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν το πιθανότερο πλαίσιο για την εξέλιξη μιας τέτοιας συζήτησης θα είναι η ΝΑΤΟική συμμαχία.

Πρέπει να σημειωθεί πως με την αντίληψη αυτή συμφωνεί απολύτως η τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει προχωρήσει σε δηλώσεις και κινήσεις καλής θέλησης. Μια τέτοια κίνηση, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν και το δημοσίευμα της "Χουριέτ", στο οποίο παρουσιάστηκε έγγραφο, το οποίο αποδείκνυε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την κυριαρχία της Ιμιας.

Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή η Αγκυρα επανέφερε το θέμα της Ιμιας, καθώς έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ελληνα πρεσβευτή στην Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη στη διαμαρτυρία, γιατί ο Ελληνας βοσκός επισκέφτηκε τη νησίδα, προκειμένου να φροντίσει το κοπάδι του, γεγονός που, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το βράδυ της κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση στην απάντησή της υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να περιορίζει την ελληνική κυριαρχία επί της Ιμιας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην επίσημη ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "πολλαπλασιάζοντας τις άσκοπες προκλήσεις και παρενοχλήσεις ορισμένοι στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι της Αγκυρας επιδεινώνουν τη διεθνή θέση της Τουρκίας που είναι ήδη εξαιρετικά δυσχερής. Πρέπει, επιτέλους, κάποιος σοβαρότερος να αντιληφθεί ότι η εδαφική διεκδίκηση, που αφορά τα Δωδεκάνησα, αποτελεί αδιέξοδο για τον τουρκικό επεκτατισμό".

Είναι σαφές από την ανακοίνωση του υπουργείου, ότι η ελληνική διπλωματία κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Μ. Γιλμάζ στο εσωτερικό της χώρας του στην προσπάθεια να επιβάλει μια πολιτική ήπιων τόνων προς την Αθήνα. Για το λόγο αυτό και στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δε γίνεται λόγος για τουρκική κυβέρνηση, αλλά για "κύκλους" στις παρυφές της εξουσίας.

Αλλωστε, όπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ανάλογες, αν και όχι στην ίδια ένταση, δυσκολίες, αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση μέσα στους κόλπους της. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υπουργού Αμυνας, Γ. Αρσένη, ο οποίος μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε σεμινάριο για την εξωτερική πολιτική που οργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπογράμμισε πως αυτός ακολουθεί την πολιτική του Α. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις συμμαχίες της με χώρες που βρίσκονται στον περίγυρο της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ