Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
Κατακερματισμένο και με τεράστιες ελλείψεις

Αν και βρίσκεται δίπλα στην Εθνική Οδό και με 360 εργοστάσια στην περιοχή, αδυνατεί να παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη

Η αδυναμία παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψης από το Επαρχιακό Νοσοκομείο Θήβας αναδείχτηκε πρόσφατα με το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό φάνηκε ότι το σημερινό ΕΣΥ στηρίζεται στην εργατικότητα των εργαζομένων. Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο γνωρίζουν, εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι της επαρχίας και οι εργαζόμενοι των 360 εργοστασίων της περιοχής.

Η παροχή περίθαλψης στην επαρχία, με τον κατακερματισμό του Νοσοκομείου (αλλού η παθολογική κλινική και αλλού η χειρουργική), την έλλειψη υποδομής και εξοπλισμού, καθώς και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των κατοίκων, όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δ. Καλμπένης στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο. Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, που προωθεί η κυβέρνηση με εντολή του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, στην περίπτωση του Νοσοκομείου της Θήβας έχει επέλθει σε σημαντικό βαθμό.

Για τους παραπάνω λόγους, η ΕΠ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας αποφάσισε να κάνει επισκέψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής. Στόχος είναι "να αναδειχτεί το αίτημα της εργατικής τάξης για δημόσιο, κοινωνικό, αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, με παράλληλη αναβάθμιση των εργαζομένων σε αυτό", τόνισε ο επικεφαλής τους κλιμακίου του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Στερεάς Ελλάδος Τάσος Χρονάς στη συνάντηση που είχε αρχικά με το σωματείο των εργαζομένων και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου Στ. Καμούτση.

Και στις δύο συναντήσεις θίχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις. Για παράδειγμα η παθολογική κλινική διαθέτει μόνον έναν Επιμελητή Β, ενώ η ουρία, η χοληστερίνη και η χολερυθρίνη μετριούνται ακόμη σε μπουκαλάκια, καθώς δεν υπάρχει βιοχημικός αναλυτής. Το χρέος στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 130 εκατομ. δραχμές. Ακόμη, το Νοσοκομείο δε διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

"Το ΚΚΕ - σημείωσε ο Τ. Χρονάς - έχει έντονο ενδιαφέρον για τα λαϊκά προβλήματα, δίδοντας μεγάλη σημασία στον παράγοντα άνθρωπο και γι' αυτό δείχνουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζητήματα της υγείας. Υπεύθυνη για την κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να "την πληρώνουν" οι εργαζόμενοι". Πρότεινε τη δημιουργία μετώπου για την κατασκευή νέου νοσοκομείου, αλλά και μια σειρά παρεμβάσεων για την καλύτερη λειτουργία του υπάρχοντος Νοσοκομείου, όπως: επιχορήγηση, προσλήψεις προσωπικού, δημιουργία υποδομών, ΜΕΘ και ΤΕΠ.

Τέλος, αναφερόμενος στο μοναδικό Κέντρο Υγείας της επαρχίας Θήβας, αυτό του Σχηματαρίου, πρότεινε την οικονομική στήριξή του, για να ξεπεράσει τα λειτουργικά του προβλήματα και να σταματήσει τη φθίνουσα πορεία του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ