Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΛΩΝΑΣ - ΚΕΡΑΤΕΑ
Εντείνονται οι αντιδράσεις

Σοβαρές καταγγελίες κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ εξαπέλυσε ο δήμαρχος Αυλώνα Δ. Κυριακού με δηλώσεις του στο "Ρ", με αφορμή την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη περιοχή μέσα στις τρεις υποψήφιες για την κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (οι άλλες δύο είναι η Κερατέα και το Γραμματικό).

Ο δήμαρχος Αυλώνα έκανε λόγο για "μεγάλο οικονομικό πακέτο" και "συμφέροντα", που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να υπολογίζεται η περιοχή στο σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή εκεί εγκατάστασης απορριμμάτων. Σημειώνεται ότι η θέση Πηγάδι Παπά στον Αυλώνα, για την οποία θα γίνει και περιβαλλοντική μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο, καλύπτει μέρος της Ζώνης Προστασίας του Ορεινού Ογκου της Πάρνηθας και έχει χαρακτηριστεί ως δασική έκταση!

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ίσως και μέσα στην επόμενη βδομάδα, θα προχωρήσουν οι κάτοικοι του Αυλώνα, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος, ο οποίος και επρόκειτο να εισηγηθεί κάτι τέτοιο σε χτεσινοβραδινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα. "Δε γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή την κίνηση. Είχα ζητήσει παλιότερα συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και με είχε διαβεβαιώσει ότι θα με συναντούσε πριν πάρει την οριστική απόφαση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ", επισημαίνει ο δήμαρχος, εκφράζοντας την άποψη ότι τελικά ο Αυλώνας θα είναι η περιοχή που θα κατασκευαστεί ΟΕΔΑ. Τέλος, προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση για να ακυρώσει την απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να χωροθετηθεί εγκατάσταση απορριμμάτων στην Κερατέα δήλωσαν χτες και οι τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι των κατοίκων της Κερατέας. Σε συνέντευξη Τύπου είπαν ότι η περιοχή που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες και να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλη να δεχτεί ΟΕΔΑ, συμπίπτει εν μέρει ή βρίσκεται δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο, είναι τοπίο ιδιαίτερα φυσικού κάλλους, είναι αναδασωτέα περιοχή και απέχει ελάχιστα από τον οικισμό Πλάκας και εκατοντάδες παραθεριστικές κατοικίες.

Η Δημοτική Αρχή της Κερατέας δηλώνει ότι θα προσφύγει και αυτή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στην απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και ακόμα πως οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε ετοιμότητα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αντιδράσουν δυναμικά.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ