Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Φιάσκο, εν μέσω "αγροτοδικείων"

Ο υπουργός Γεωργίας κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να συζητήσουν, αφού τους ανακοίνωσε ότι κατέθεσε το νομοσχέδιο για τους νέους αγρότες στη Βουλή...

Φιάσκο, όπως αναμενόταν άλλωστε, αποδείχτηκε από την αρχή της κιόλας η Β Σύνοδος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ). Η κυβέρνηση και ο υπουργός Γεωργίας φόρεσαν, για άλλη μια φορά, το προσωπείο του διαλόγου, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες αγρότες σύρονται στα "αγροτοδικεία", θύματα της πολιτικής τρομοκρατικών διώξεων και ποινικοποίησης των αγώνων, ενώ τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς παραμένουν άλυτα.

Ο υπουργός Γεωργίας και πρόεδρος του ΣΑΠ, Στ. Τζουμάκας, άνοιξε χτες το μεσημέρι τις εργασίες της Β Συνόδου, ανακοινώνοντας ότι "κατέθεσα σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους νέους αγρότες", φέρνοντας τους παριστάμενους προ τετελεσμένων γεγονότων και καθιστώντας έτσι τον όποιο διάλογο θα γινόταν στη συνέχεια για το θέμα αυτό, σκέτη κοροϊδία. Η δήλωση όμως αυτή του Τζουμάκα καθιστά την κοροϊδία διπλή, αφού χτες ο πρόεδρος της Βουλής δεν ανακοίνωσε επίσημα στο Σώμα την κατάθεση του νομοσχεδίου και κανείς στη Βουλή δε γνώριζε ότι έχει κατατεθεί τέτοιο νομοσχέδιο.

Κι ενώ ο Τζουμάκας προκατέλαβε τους συμμετέχοντες στο ΣΑΠ, κανείς από το ακροατήριο δεν αντέδρασε. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΝ, που με την παρουσία τους ήρθαν να νομιμοποιήσουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν πήραν το λόγο ψέλλισαν, πως, αν διαπιστώσουν ότι συμμετέχουν σε μια κυβερνητική φιέστα θα... επανεξετάσουν τη θέση τους. Επίσης διαπίστωσαν... ότι το ΣΑΠ αποτελείται από πολλά μέλη και είναι αναποτελεσματικό έτσι όπως λειτουργεί.

Ο υπουργός Γεωργίας, πάντως, διάβασε απερίσπαστος την εισήγησή του και ανακοίνωσε, για άλλη μια φορά, κάποιες φοροαπαλλαγές, τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων και κάποια ψευτοκίνητρα για τους νέους αγρότες, που σε καμιά περίπτωση δε λύνουν το πρόβλημα και το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν εντυπώσεις και να αποπροσανατολίζουν. Ακόμα ο Στ. Τζουμάκας, έθεσε χτες προς συζήτηση προτάσεις για την περαιτέρω οργάνωση και λειτουργία του ΣΑΠ. Μέσα σε υποτονικό κλίμα, μετά την ομιλία του υπουργού Γεωργίας, παρέλασαν στο βήμα πολλά από τα μέλη της Διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη, για λόγους μάλλον "διαφήμισης" και προβολής, ενόψει το εκλογών στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Μέσα από τις ομιλίες εκθείασαν την πολιτική της κυβέρνησης και για να κρατήσουν τους τύπους έκαναν κάποιες μικροπαρατηρήσεις για το θέμα των νέων αγροτών. Η διαδικασία συνέχισε να κυλά με ανούσιες ομιλίες, που απείχαν πολύ από τα πραγματικά προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλοί από τους παριστάμενους να μην αντέξουν και να αρχίσουν να αποχωρούν διακριτικά. Ετσι, γύρω στο απόγευμα, άρχισε να συζητείται στα πηγαδάκια αν έχει νόημα να κρατήσει η συνεδρίαση του ΣΑΠ για τρεις μέρες. Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι οι εργασίες της Συνόδου πρέπει να λήξουν σήμερα και ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στο Σώμα. Τελικά την πρόταση να μη συνεδριάσει το ΣΑΠ την Κυριακή την ανακοίνωσε επίσημα στο Σώμα ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας. Πάντως, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑΠ θα ασχοληθεί με την "επαγγελματική εκπαίδευση των αγροτών - κατοχύρωση του γεωργικού επαγγέλματος - χορήγηση πράσινου πιστοποιητικού" και την "Αναμόρφωση του ΕΛΓΑ".

Τελικά, αυτό που φαίνεται καθαρά, από την όλη μεθόδευση και τα ζητήματα που τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη, είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απάτη και το όλο σκηνικό στήνεται, για να εξασφαλιστεί η συναίνεση των αγροτών - που είναι απόντες από το ΣΑΠ - στην πολιτική της κυβέρνησης. Οσο για τα κρίσιμα προβλήματα που αναδείχτηκαν στις τελευταίες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, αυτά μπαίνουν στο περιθώριο μέσα από τέτοιου είδους διαδικασίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ