Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Ακριβά "δώρα" για τους Πόντιους

Προκειμένου να λύσουν το οξύτατο πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν, χτίζουν αυθαίρετα, έχοντας όμως να αντιμετωπίσουν και μεγάλα πρόστιμα που τους επιβάλλονται. Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Σκληρή καταδίωξη και τιμωρία για τους Πόντιους έχουν γίνει τα πρόστιμα για την ανέγερση των σπιτιών τους, που είναι εκτός σχεδίου. Οπως καταγγέλλει σε ανοιχτή της επιστολή προς τον πρωθυπουργό η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων "Προμηθέας", "οι ταχυδρόμοι σχεδόν κάθε μέρα φέρνουν στις οικογένειές μας ακριβά "δώρα", που κυμαίνονται από 1 έως 26 εκατομμύρια δραχμές". Οι Πόντιοι καλούν τον πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι δικαστικές τους διώξεις και η επιβολή των προστίμων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα Πόντιοι από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Οι πολεμικές συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού ανάγκασαν πολλούς ομογενείς να μεταναστεύσουν. Αρκετοί είναι αυτοί που ήρθαν στη χώρα μας μόνο με την οικοσκευή τους και για μεγάλο χρονικό διάστημα έζησαν αλλά και ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Το πρόβλημα της στέγης ήταν και είναι έντονο γι' αυτούς. Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει η ανάλογη υποδομή για την υποδοχή τους, ενώ επειδή δεν είναι λίγες οι ποντιακές οικογένειες που είναι πολύτεκνες, αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στην εύρεση κατοικίας.

"Αυτές οι αιτίες - όπως καταγγέλλουν - αναγκάζουν τους Ποντίους να δίνουν τις τελευταίες δραχμές τους και να αγοράζουν οικόπεδα για την ανέγερση των σπιτιών τους. Είναι φυσικό, οι άνθρωποι που είναι άστεγοι δεν μπορούν πάντα να τηρήσουν αυστηρά τους νόμους. Και έτσι έγινε αυθαίρετη ανέγερση των κατοικιών σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, για τα οποία η Αστυνομία τους καταδιώκει αυστηρά".

Ετσι, τους τελευταίους μήνες πολλοί έχουν καταλήξει στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και στα δικαστήρια. Τον περσινό Αύγουστο μάλιστα τέσσερις Ελληνοπόντιοι, στο Μενίδι, κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς επειδή έκτιζαν σκάλα χωρίς άδεια στο αυθαίρετο σπίτι τους, το οποίο όμως έχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Ολόκληρος ο συνοικισμός έχει κτιστεί χωρίς άδειες και οι κάτοικοί του πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς του νερού, του ρεύματος, του τηλεφώνου, καθώς και την εφορία.

Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι χωρίς ένταλμα. Τελικά οι Ευθ. Ποιμενίδου, Ειρ. Θεοδωρίδου, Παν. Γρηγοριάδης και Βυρ. Σιδηρόπουλος είχαν οδηγηθεί στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για αντίσταση κατά της αρχής, παράνομο κτίσμα και απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου. Καταδικάστηκαν σε 13 μήνες και 20 μέρες φυλάκιση οι αδελφές Ποιμενίδου και Θεοδωρίδου, σε 40 ημερών φυλάκιση ο Σιδηρόπουλος και σε 4,5 μήνες φυλάκιση ο Παν. Γρηγοριάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοποντίων Αγ. Βαρβάρας Αχαρνών. Ο τελευταίος, πικραμένος από τη δικαστική απόφαση, αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή ή να κάνει έφεση.

"Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Ελλήνων - Ποντίων μάς αναγκάζει να απευθυνθούμε άμεσα σε εσάς, παρακάμπτοντας διάφορες υπηρεσίες", γράφουν στην ανοιχτή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, "αν και οι δικοί μας αντιπρόσωποι νωρίτερα είχαν την τιμή να επισκεφθούν τους υπουργούς Κ. Λαλιώτη και Μ. Παπαϊωάννου, αλλά οι τελευταίοι για κάποιο λόγο μέχρι τώρα (από το Νοέμβρη του 1996) κρατάνε όρκο σιωπής".

Τα πρόστιμα καταδικάζουν τις οικογένειες των Ποντίων σε αργό θάνατο και ζητούν από τον πρωθυπουργό να πάρει κάποια μέτρα. "Περιμένουμε την απάντησή σας", καταλήγει η ανοιχτή επιστολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ