Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στήριξη της αλιείας και σπογγαλιείας ζητά το ΚΚΕ

Σχετικές Ερωτήσεις κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Στρ. Κόρακας, Ν. Γκατζής και Στ. Παναγιώτου

"Υπό δίωξη" έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την αλιεία στη χώρα μας, ενώ η σπογγαλιεία φθίνει εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης. Τα παραπάνω ζητήματα, που απασχολούν χιλιάδες αλιείς στη χώρα μας και τους σπογγαλιείς της Καλύμνου και άλλων ακριτικών νησιών, έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του Στρατής Κόρακας, Νίκος Γκατζής και Σταύρος Παναγιώτου.

Ειδικότερα για την αλιεία αναφέρεται στην Ερώτηση πως, παρά την πείρα του λαού μας στην αλιεία, από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης η αλιεία βρίσκεται υπό δίωξη. Στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης των αλιευτικών αποθεμάτων και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα, που να το πιστοποιεί για τη χώρα μας, επιβάλλεται δραστική μείωση της αλιευτικής παραγωγής, που οδηγεί σε ξεκλήρισμα των ψαράδων, με την απώλεια θέσεων εργασίας, με τη μείωση της παραγωγής αλιευμάτων. Κι αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση των εισαγωγών, τη μείωση της τροφοδοσίας στη μεταποίηση, την εγκατάλειψη τελικά και ερήμωση ευαίσθητων ακριτικών περιοχών, οι κάτοικοι των οποίων απασχολούνται κύρια με την αλιεία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Νίκος Γκατζής καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία της αλιείας. Επίσης ζητούν να ικανοποιήσει η κυβέρνηση ορισμένα τουλάχιστον βασικά αιτήματα των ψαράδων, όπως τη μείωση της τιμής πετρελαίου, ρύθμιση χρεών, εκσυγχρονισμό και επέκταση ιχθυοσκαλών κλπ.

Τέλος, όσον αφορά τη σπογγαλιεία, η οποία επίσης ακολουθεί φθίνουσα πορεία, τονίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί και ποτέ δε βοηθήθηκε από την κυβέρνηση. Ετσι, η Σχολή Δυτών στην Κάλυμνο υποβαθμίζεται, ενώ ουδέποτε έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση βελτιωτικές προτάσεις για προγράμματα έρευνας για τα σφουγγάρια, δυνατότητες αλιείας με νέα σκάφη και επέκταση δραστηριότητας, με δυνατότητα να ψαρεύουν σφουγγάρια και κοράλλια στην περιοχή Αγίου Ορους είτε σε άλλες θάλασσες, με διμερείς διακρατικές συμφωνίες, κλπ. Ο υπουργός Γεωργίας ερωτάται από τους βουλευτές Στρατή Κόρακα και Σταύρο Παναγιώτου γιατί δεν παίρνει μέτρα ανάπτυξης της σπογγαλιείας από τους Καλύμνιους, για τους οποίους αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος, αλλά και γιατί δεν ικανοποιεί άλλα δίκαια αιτήματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχείρηση μείωσης των ψαράδων(2008-02-10 00:00:00.0)
Τους «πνίγει» το πλαγκτόν(2004-10-09 00:00:00.0)
Κλήσεις για δίκες αντί για λύσεις στα προβλήματα(1999-03-24 00:00:00.0)
"Μπλόκο" ενάντια στον αφανισμό(1998-01-13 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιδράσεις για τα καύσιμα(1997-02-27 00:00:00.0)
Μπλόκο στα λιμάνια(1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ