Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα

Εκδήλωση της ΔΕ Υγειονομικών και των ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη

Την ανάγκη έντασης της πάλης στην κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης του τομέα της υγείας, στην πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την αύξηση των δαπανών και των παροχών του κράτους προς τους εργαζόμενους, επισήμανε ηΛέτα Μεθωνιού,στέλεχος της ΔΕΥ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατά τη διάρκεια κοινής εκδήλωσης των ΠΚΣ (Ιατρικής, Οδοντιατρικής και ΣΕΥ) και της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υγιειονομικών (ΔΕΥ) στη Θεσσαλονίκη.

Οι εισηγήσεις, οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις που έγιναν στην εκδήλωση περιστράφηκαν κύρια στις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και το νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση, καθώς και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των σχολών υγείας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μέσα από την πλούσια σε περιεχόμενο, προβληματισμό και συμπεράσματα συζήτηση απαντήθηκε το ερώτημα αν η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα. Νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου και φοιτητές συμφώνησαν ότι η υγεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύσιμο είδος και να παρέχονται με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και να παρέχεται με σεβασμό στον άνθρωπο.

"Ολοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει έκρηξη των δαπανών υγείας και πως αυτό έχει δημιουργήσει την κρίση του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Αν όμως παρατηρήσει κανείς τα νούμερα θα δει ότι οι ρυθμοί των δαπανών διαρκώς μειώνονται. Από το 8% που είχαμε το 1986, φτάσαμε σήμερα στο 1,3%", είπε η Λ. Μεθονιού. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την υγεία, τόνισε ότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση του χώρου και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ακόμη και στις εργασιακές σχέσεις. Στα πλαίσια της πολιτικής μείωσης των δαπανών για την υγεία, ήδη σε ορισμένα νοσοκομεία όπως το "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης δόθηκε η εντολή περιστολής των φαρμάκων, σε πρώτη φάση των αντικαρκινικών. Στο ΑΧΕΠΑ οι νοσηλευόμενοι πάνε στο φαρμακείο και αγοράζουν τα φάρμακα για να νοσηλευτούν. Μπαίνουν δηλαδή στο νοσοκομείο μαζί με τα φάρμακά τους.

Η Λ. Μεθονιού κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους χρήστες των υγειονομικών υπηρεσιών να αντιπαραταχθούν ενωμένοι, για να αντιστρέψουν αυτή την πορεία για να κατακτηθεί μια άλλη κοινωνία, η σοσιαλιστική, γιατί μόνο μέσα από αυτό το δρόμο θα μπορέσει να λειτουργήσει και η υγεία σαν αγαθό και όχι σαν εμπόρευμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ