Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μακρονήσι και κεκτημένο δικαίωμα

Σαν βγεις στον πηγεμό για το Μακρονήσι, διαβάτη στάσου προσοχή, 'δω χάμω κείτονται νεκροί, που δεν προσκύνησαν ποτέ, ποτέ δεν είπαν ψέματα. Τύραννο δεν προσκύνησαν. Διαβάτη στάσου προσοχή και μ' άξιο νου μελέτα τους.

Στο δρόμο για τον πηγεμό στο Μακρονήσι, νάσου μπροστά σου ο ποιητής, μέριασε του λες να προσπεράσω, μάζεψε τη λάμψη σου, να δω το σήμερα θέλω, τη φύτρα που απόμεινε, το νιόβγαλτο βλαστάρι. Ενα καράβι φορτωμένο πικρές θύμισες και νοσταλγίες νιότης.

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, μέρες Μαγιού, προσκύνημα μνήμης για τις ιδέες που δε χάθηκαν, για την πίστη που δεν έσβησε.

Φρεσκαδούρα ο Σαρωνικός, καταγάλανος, με άσπρες πουπουλένιες φτερούγες στα καπούλια. Παλιοί σύντροφοι, παλιοί συναγωνιστές ξανασμίγουν. Κι είναι ν' ακούς τη λαχτάρα κι είναι το αχ, το δοξασμένο, το ηρωικό, το λυπημένο κι είναι ν' ακούς και διηγώντας τα να κλαις.

Αναρωτιέσαι και λες, μεσούντος του 20ού αιώνα, πώς έγιναν όλα αυτά τα τρομερά κι απάνθρωπα γεγονότα, από Ελληνες σε Ελληνες, από ενόπλους σε αόπλους, από εξουσιαστές σε εξουσιαζόμενους; Πώς έγιναν και δεν άνοιξε η γη και δεν ξεχύθηκαν τα τάρταρα να τους καταπιούν;

Ντροπή του κόσμου, ξεροβούνι του θανάτου, που με θράσος ονομάτισαν "Νέο Παρθενώνα".

Βαθυμετρώντας τον χρόνο, υποχώρησαν σκιές και πάχνες και εξαϋλώθηκαν στο φως της μέρας από αφάνες, ερπετά και ξερολίθια, φυσιογνωμίες από αβύσσους και θαλασσινές σπηλιές σαν χάντρες, που μια μια ξεδίπλωναν τις αναμνήσεις.

Πικρό το άρωμα της σφίγγας και τ' άνθια του θυμαριού μέσα στον άνεμο ακόμα πιο μαβιά, έτσι που να προαναγγέλλουν θάνατο και Μεγάλη Παρασκευή.

Εδώ που ανατράπηκαν οι αξίες και η ανθρωπιά έχασε το νόημά της. Εδώ που μαρτύρησαν, που βασανίστηκαν, που πέθαναν μόνο και μόνο που δεν πάτησαν όρκους κι ιδέες, γυναίκες και άντρες, γιατί είπαν ΟΧΙ, γιατί δεν εδήλωσαν και δεν υπέγραψαν, γιατί δεν απαρνήθηκαν το ΚΚΕ.

Το σπαρμένο με κόκαλα ηρώων, το ματωμένο, άνυδρο, ξερό, λαβωμένο, αποκρουστικό Μακρονήσι.

Μαζευτήκαμε εδώ για ν' αποτίσουμε φόρο τιμής και δόξας και κλωνάρια δάφνης και κόκκινα μαγιάτικα γαρίφαλα στα βράχια, και τους γκρεμνούς για τους ήρωες νεκρούς. Γιατί η ανατολή είναι κεκτημένο μας δικαίωμα, γιατί η άνοιξη είναι κεκτημένο μας δικαίωμα, γιατί ο Μάης είναι κεκτημένο μας δικαίωμα, γιατί οι μνήμες είναι βαθιά ριζωμένες σε αγριότοπους βασανιστηρίων, είναι κεκτημένο μας δικαίωμα. Και κανένας "εκσυγχρονισμός", ούτε "οι σημερινές συνθήκες που διαμορφώθηκαν", κανένας "κοινωνικός διάλογος", δε θ' αναιρέσει και δε θα μας στερήσει τα κεκτημένα δικαιώματα και αυτό να το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Και να πούμε πως ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια που πέρασαν, δε στήθηκε από την πολιτεία, μήτε ένας βωμός, μήτε ένα μνημείο, μήτε μια προβλήτα στην ακροθαλασσιά, ν' αγκυροβολούν τα καράβια. Οπως προχτές που 'χε λίγη θάλασσα και μας έστησαν πάνω από τρεις ώρες περιμένοντας να κοπάσει το κύμα.

Χρέος ολωνών και δικό μας, να στεκόμαστε πάντα στις επάλξεις του αγώνα και να τους υπενθυμίζουμε πως και το Μακρονήσι είναι κεκτημένο μας και είναι δικαίωμά μας και δε θα το απεμπολήσουμε ποτέ.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ