Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οψιμες ανησυχίες

Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, ότι "δεν υπάρχει θέμα πολιτικού διαλόγου ή διαπραγματεύσεων" με την Τουρκία, ακούγεται ελάχιστα πειστική. Οι λόγοι είναι πολλοί. Αρκετό καιρό τώρα, η κυβέρνηση συζητά και διαπραγματεύεται πάνω στα αμερικανόπνευστα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία μπορούν βάσιμα να θεωρηθούν ως πρώτο βήμα για τη διευθέτηση των "διαφορών" στο Αιγαίο, υπό την επικυριαρχία των ΗΠΑ. Στο βάθος αυτής της διευθέτησης, είναι ολοφάνερη η επιδίωξη των ΗΠΑ για διχοτόμηση του Αιγαίου και αλλαγή των συνόρων.

* * *

Από την άλλη, η κυβέρνηση Σημίτη, από την αρχή, εξήγγειλε την πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία και ως πρώτο βήμα παρέπεμψε στο δικαστήριο της Χάγης την ...αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας στα Ιμια. Αμφισβήτηση που έγινε με την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ, οι οποίες ποτέ δεν αναγνώρισαν την κυριαρχία της χώρας μας, συντηρώντας τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών".

Η υπό συγκρότηση επιτροπή εμπειρογνωμόνων έρχεται απλά να επισημοποιήσει το διάλογο που διεξάγεται με πολλούς τρόπους και παρασκηνιακά και πάντα υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Είναι ολοφάνερο ότι ο διάλογος δεν πρόκειται να γίνει για το διάλογο ούτε θα σταματήσει στα διαδικαστικά, αλλά θα προχωρήσει στις "εκκρεμότητες" μεταξύ των δύο χωρών. Πολύ περισσότερο, όταν οι ΗΠΑ προαναγγέλλουν ότι έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο πακέτο για Αιγαίο - Κύπρο. Επρεπε, λοιπόν, να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο για να υπάρξει η όψιμη αντίδραση των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές αυτοί, όπως όλοι, γνώριζαν πολύ καλά την πολιτική και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τουλάχιστον από την κρίση στα Ιμια, αλλά προτίμησαν να σιωπήσουν και να εκλεγούν υπό τη σημαία αυτής της πολιτικής! Ταυτόχρονα, επέλεξαν συνειδητά να καλλιεργούν σύγχυση και αυταπάτες στο λαό, διατυμπανίζοντας ότι "η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει".

Οι "32" γνώριζαν, καλύτερα από άλλους, την ύπαρξη των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων για διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, αλλά παρ' όλα αυτά δεν τόλμησαν να εναντιωθούν. Δεν το κάνουν ούτε με το κείμενό τους.

* * *

Αυτό ακριβώς είναι που γεννά εύλογα ερωτηματικά. Κατά πόσο, δηλαδή, η αντίδρασή τους δεν πηγάζει από υπερπατριωτικές αγκυλώσεις και δε στοχεύει στην παραπέρα καλλιέργεια ενός κλίματος εθνικισμού, ο οποίος τάσσεται "από θέση αρχής" ενάντια σε κάθε διάλογο, αποδίδοντας όλα τα δεινά στο καθεστώς της Αγκυρας; Από την άλλη, είναι φανερό ότι η κίνηση αυτή δεν είναι απαλλαγμένη - κάθε άλλο - από τα εσωκομματικά παιχνίδια εξουσίας και την εκμετάλλευση σε αυτά τα πλαίσια των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πίσω από τα ζεϊμπέκικα της ξεφτίλας(2001-06-30 00:00:00.0)
Επικίνδυνη πορεία στα ελληνοτουρκικά(1997-05-04 00:00:00.0)
Επικίνδυνη πορεία στα ελληνοτουρκικά(1997-05-04 00:00:00.0)
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ(1997-04-23 00:00:00.0)
"Τα πολλά προβλήματα στο Αιγαίο"!(1997-04-20 00:00:00.0)
Σκηνικό επιβολής αμερικανικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο(1997-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ