Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζ. ΣΑΝΤΕΡ
Τέρμα η ομοφωνία

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ δήλωσε χτες ότι η απόρριψη της συνθήκης του Αμστερνταμ για τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ θα είναι καταστροφική τόσο για την εσωτερική συνοχή όσο και για την προγραμματισμένη διεύρυνση της 15μελούς Ενωσης.

Τα σχέδια για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτώνται από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της ΕΕ (IGC) στο Αμστερνταμ τον Ιούνιο, δήλωσε ο Σαντέρ σε ομιλία του για την ευρωπαϊκή ενοποίηση με τίτλο "ένα μήνυμα για τους σκεπτικιστές".

Ο Σαντέρ ζήτησε από τους ευρω-σκεπτικιστές να μην "εκτροχιάσουν" την πρόοδο και να είναι όσο πιο εποικοδομητικοί μπορούν.

Ο ίδιος είπε ότι η συνθήκη του Αμστερνταμ θα μεταρρυθμίσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τέτοιο τρόπο ώστε η λήψη των αποφάσεων να γίνει πιο αποτελεσματική και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Η αποτελεσματικότητα, είπε ο Σαντέρ, απαιτεί τον τερματισμό της ομόφωνης λήψης αποφάσεων, ειδικότερα στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η ομοφωνία θα πρέπει να αντικατασταθεί όσο πιο πολύ είναι δυνατό από τις αποφάσεις πλειοψηφίας", "κανείς δε θέλει το αδιέξοδο", πρόσθεσε.

Οι διαδικασίες λήψης των αποφάσεων πρέπει επίσης να περιοριστούν: "Εχουμε σήμερα 23 τέτοιες διαδικασίες, τις οποίες μόνο οι ειδικοί μπορούν να καταλάβουν. Τρεις είναι αρκετές", τόνισε.

Είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να μιλά με μια φωνή για τα πολιτικά θέματα. "Προοδευτικά θα πρέπει να αποκτήσουμε στρατιωτική ικανότητα, χωρίς αυτήν η αξιοπιστία μας θα είναι μικρή", δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ