Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Απρίλη 1997

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ "Ρ" ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Αντεργατική καταιγίδα οι "19 προτάσεις" του Σημίτη

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα η οικοδόμηση του πλέον αποφασιστικού μετώπου αντίστασης και πάλης

Ενα προς ένα τα μέτρα που βάζουν "φωτιά" στα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, αποκαλύπτει σήμερα, σε μια μεγάλη έρευνα, ο "Ρ". Πρόκειται για τα 19 μέτρα - "καταιγίδα" που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και που αναμένεται να προωθήσει στο διάστημα αμέσως μετά την Πρωτομαγιά, αναζητώντας, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", τους συνενόχους σ' αυτή την εφ' όλης της ύλης επίθεση, που σημαδεύει κατ' ευθείαν στην "καρδιά" του εργατικού κινήματος,αποσκοπώντας άμεσα:

- Στην κατάργηση - 111 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγου - του θεμέλιου λίθου πάνω στον οποίο οικοδομήθηκαν όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων, δηλαδή του οχτάωρου!

- Στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,πάνω στις οποίες δομήθηκε το σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα.

- Στην πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην επέκταση της ομηρίας της μερικής απασχόλησης.

- Στο ΤΣΑκισμα όποιας κατάκτησης μένει ακόμα "όρθια" στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως "θύλακες ανεργίας", μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ).

- Στην ισοπέδωση του όποιου "κράτους πρόνοιας", μέσω της μείωσης του λεγόμενου "μη μισθολογικού κόστους εργασίας".

- Στο δραστικό "ροκάνισμα" της κοινωνικής ασφάλισης, ενόψει της δεύτερης μεγάλης προετοιμαζόμενης επίθεσης, που έχει στόχο την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

- Και πάνω απ' όλα και με βάση όλα αυτά, στη διάρρηξη των πιο ισχυρών κρίκων που "δένουν" την εργατική τάξη σαν τάξη, προκειμένου να παραδοθεί ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά έρμαιο στην ασυδοσία της αντίπαλης, άρχουσας τάξης.

Εθελοτυφλώντας μπροστά στους ομολογημένους και ανομολόγητους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης Σημίτη, αγνοώντας τις ογκούμενες αντιδράσεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και τις εντελώς αποκαλυπτικές επισημάνσεις ακόμα και αστών αναλυτών, οι πλειοψηφίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ετοιμάζονται να πάρουν θέση στο τραπέζι αυτού του "διαλόγου"!

Αντίθετα, για τους εργαζόμενους - όλους τους εργαζόμενους - για τις ταξικές δυνάμεις, η Πρωτομαγιά δίνει την ευκαιρία να προβάλουν τη δική τους θέση. Να πουν "όχι" στην αντεργατική καταιγίδα και στο στημένο "κοινωνικό διάλογο".


ΣΕΛ.  6   -   11

Προσφορά

Η Πόπη Λαμπριανίδου πρόσφερε στο ΚΣ της ΚΝΕ 1.000.000 δρχ. για το 7ο Συνέδριο της Οργάνωσης.



Τρίκκερι

Το "κρυφό σχολειό"

Ενα αφιέρωμα στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, αποτελούν οι μνήμες για τη φωτεινή μορφή της Ρόζας Ιμβριώτη και του μορφωτικού προγράμματος στο στρατόπεδο γυναικών


ΣΕΛ.  20
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Η νεολαία μπαίνει στο δρόμο της αντεπίθεσης

Πλησίστια προς το 7ο Συνέδριό της βαδίζει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, μετά και την ολοκλήρωση των προσυνεδριακών συνδιασκέψεων αυτό το Σαββατοκύριακο. Στόχος της Οργάνωσης να συμβάλουν οι επεξεργασίες του Συνεδρίου στην παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων του νεολαιίστικου κινήματος, έτσι ώστε "οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα να σκοπεύουν στην καρδιά των προβλημάτων, στην εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού", όπως σημειώνει στη σημερινή συνέντευξή του στο "Ρ" ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός.


ΣΕΛ.  24   -   25
21η Απρίλη 1967

Τριάντα χρόνια από τη "μαύρη μέρα"

Ζωντανή μνήμη για τα γεγονότα εκείνα, σημαίνει λαϊκή ενότητα και ένταση της πάλης κατά της "νέας τάξης πραγμάτων", σημαίνει μέτωπο κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη "μαύρη επέτειο" της 21ης Απριλίου 1967


ΣΕΛ.  3,    16,    33
Ναρκωτικά

Υποκατάστατα πολλών επιπέδων

Ενώ οι εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές συντηρούν και διατηρούν τη "μάστιγα του λευκού θανάτου", τα στοιχεία αποδείχνουν πως η ανεργία είναι η πιο "θανατηφόρα δόση", αφού πάνω από το 60% των τοξικομανών είναι άνεργοι


ΣΕΛ.  36   -   39
Συγχωνεύσεις - εξαγορές επιχειρήσεων

Στρατηγική επιλογή, η μείωση της απασχόλησης

Η αποκαλούμενη "αναδιάρθρωση" των επιχειρήσεων, την οποία προώθησε και προωθεί η Κομισιόν, συνοδεύτηκε από το κλείσιμο μεγάλων μονάδων παραγωγής και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας από τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας


ΣΕΛ.  34   -   35
Αλβανία

Με χαρακτηριστικά στρατού κατοχής

Ο πραγματικός ρόλος της πολυεθνικής δύναμης, όπως προκύπτει από το εγχειρίδιο που εκδόθηκε από το ΓΕΣ και μοιράστηκε στους Ελληνες μισθοφόρους, οι οποίοι στάλθηκαν στη γειτονική χώρα


ΣΕΛ.  46   -   47

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ