Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Βηματάκι" πίσω;

Η Αθήνα απάντησε χτες στην ολλανδική προεδρία, λαμβάνοντας υπόψη της την εσωκομματική τρικυμία

Η ελληνική απάντηση στην πρόταση της ολλανδικής προεδρίας, σχετικά με τη σύσταση της μεικτής ελληνοτουρκικής επιτροπής, δόθηκε χτες το βράδυ από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, τηλεφωνικά στον Ολλανδό ομόλογό του Χ. Βαν Μίρλο. Πρόκειται για απάντηση, η οποία διαμορφώθηκε ή επηρεάστηκε, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, κάτω από το βάρος της πίεσης που δημιούργησε η επιστολή των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό, καθώς και τα μηνύματα από την Αγκυρα περί αμετακίνητων θέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της ελληνική απάντησης, που μετά την τηλεφωνική επαφή Μίρλο - Παπανδρέου διαβιβάστηκε στην ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, επιχειρεί να ανακόψει την επιτάχυνση που είχε προσλάβει η όλη διαδικασία, προβάλλοντας τη θέση περί μη δεσμευτικού χαρακτήρα των συνομιλιών στην Επιτροπή και τη μη ενασχόλησή της με θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. Επιδιώκει, έτσι, να (ξανά) ξεκινήσει ένα νέο γύρω συνομιλιών για τον αριθμό των μελών της επιτροπής, προτείνοντας την αύξησή τους. Ο λόγος προφανής: Οσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εμπειρογνωμόνων, τόσο δυσκολότερα είναι δυνατό να εξελιχθεί η συζήτηση. Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο Γ. Παπανδρέου στην επικοινωνία του με τον Ολλανδό ομόλογό του σημείωσε πως η τυχόν σύσταση της Επιτροπής δεν πρέπει να συγχέεται με μια γενικότερη αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ούτε με την άρση του ελληνικού βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία. Αυτά συναρτώνται από τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τους όρους της Αθήνας περί άρσης της απειλής πολέμου και της δήλωσης περί σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών που ορίζουν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Με βάση όλα αυτά, διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εκτονωθούν οι εσωτερικές αντιδράσεις. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν τις εντονότατες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τον διεθνή παράγοντα (ΕΕ και Ουάσιγκτον)...

Σχετικά με τις εσωτερικές αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις κάποιων από τους 32 βουλευτές. Ο Ι. Καψής, μάλιστα έφτασε να προσάψει στον υπουργό Τύπου ότι χρησιμοποιεί μεθόδους του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου, κατηγορώντας τον γιατί δημοσιοποίησε την επιστολή. Επίσης, ότι "η μεθόδευση που βρίσκεται σε εξέλιξη οδηγεί σε διάλογο άνευ όρων και εφ' όλης της ύλης με τους Τούρκους".

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, χαρακτήρισε τις ανησυχίες των 32 βουλευτών "άνευ περιεχομένου" και συμπλήρωσε ότι "δεν υπάρχει θέμα πολιτικού διαλόγου ή διαπραγματεύσεων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ