Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αναζητούν "συναίνεση"

Για "διαιώνιση της σκανδαλολογίας", κάνει λόγο η Β. Παπανδρέου και υπόσχεται προστασία των θεμελίων του πολιτικού συστήματος

Τη... συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το σκάνδαλο της ΔΕΗ στη Φλώρινα, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τώρα οι "εκσυγχρονιστές" του Κ. Σημίτη, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και το σχετικό θόρυβο που δημιουργήθηκε. Με χτεσινή της ανακοίνωση η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συναντηθεί "με τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει επί των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας", ενώ παράλληλα ζητά από τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής "να συζητηθεί άμεσα η σύμβαση της ΔΕΗ για το σταθμό της Φλώρινας".

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί η διατύπωση της Β. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη διαιώνιση κλίματος σκανδαλολογίας, που απειλεί να κλονίσει τα θεμέλια της αξιοπιστίας των πολιτικών και του πολιτικού μας συστήματος". Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχολιάζουν παράγοντες που γνωρίζουν τα περί "διαπλεκομένων συμφερόντων", η υπουργός επαναλαμβάνει, από τη σκοπιά της κυβέρνησης ως θεματοφύλακα των επιλογών της άρχουσας τάξης, τη φράση γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα - όταν βγήκε στην επιφάνεια η επιχειρηματική κόντρα και οι μίζες που ανταλλάσσονται κάτω από το τραπέζι των μεγάλων έργων - δήλωνε πως "πρέπει να σταματήσει ο θόρυβος, γιατί αν συνεχιστεί, θα μας ζημιώσει όλους"! Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μην ξεφεύγει της προσοχής ότι η όποια "σκανδαλολογία" εκπορεύτηκε από τους ίδιους τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που πριν από λίγες βδομάδες συμμετείχαν από κοινού με την υπουργό σε συσκέψεις και διεργασίες για το μοίρασμα των αγορών των Βαλκανίων και όχι μόνο...

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι για την ουσία του πραγματικού σκανδάλου γύρω από έργο της ΔΕΗ στη Φλώρινα, η υπουργός και πάλι δε λέει κουβέντα. Απλά, συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση της μετακύλησης των ευθυνών της κυβέρνησης στο σώμα της Βουλής και στην ψήφο των συναδέλφων της βουλευτών, οι οποίοι καλούνται να νομιμοποιήσουν τη σχετική σύμβαση της ΔΕΗ, η οποία υπογράφεται σήμερα.

Στην κατεύθυνση της στήριξης ουσιαστικά της επένδυσης του Δ. Κοπελούζου στη Φλώρινα, τάσσεται και η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η οποία με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως "η Βουλή των Ελλήνων έχει το λόγο" και αυτή "πρέπει να εξετάσει το όλο θέμα σε βάρος".

Η πλευρά του σκανδάλου της Φλώρινας, που είναι η πλέον οφθαλμοφανής, συνδέεται με το ιδιαίτερα υψηλό τίμημα της επένδυσης, η οποία όπως είναι γνωστό ανατέθηκε απευθείας στον Κοπελούζο και τους Ρώσους συνεταίρους του. Το τίμημα φτάνει τα 180 δισ. δρχ., ενώ ο, ισοδύναμης ισχύος, σταθμός του Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ κόστισε περίπου 105 δισ. δρχ! Επιπλέον στα κονδύλια, που εξασφάλισε ο Κοπελούζος για το σταθμό αυτό, δε συμπεριλαμβάνεται συμπληρωματικό κόστος περίπου 30 δισ. δρχ. απαραίτητο για την ολοκλήρωση του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού (π. χ. αυλή λιγνίτη).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ