Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα Ελληνοτουρκικά προκαλούν "τρικυμία"

Η επιστολή των "32" στον πρωθυπουργό συνοδεύεται από απειλές και των δύο πλευρών ότι "θα προχωρήσουν" στις αποφάσεις τους, αλλά και από... διευκρινίσεις επί εκλογικών ζητημάτων (!), καθιστώντας εξαιρετικά θολό το τοπίο

"Τρικυμία" έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η επιστολή των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που απειλούν ότι η κυβέρνηση δε θα έχει την... "κατανόησή τους", εφόσον προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, με πρόσχημα τη σύσταση ελληνοτουρκικής επιτροπής για τη "διαδικαστική προσέγγιση" των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Η σοβαρότητα της κατάστασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι τέτοια, όπου, αφ' ενός, η πλευρά Σημίτη κάνει λόγο για "εσωκομματική αντιπολίτευση, που για πρώτη φορά βρίσκει αντικειμενική βάση ευρύτερης συσπείρωσης και πεδίο για την έκφραση της αντίθεσής της με τον πρωθυπουργό",αφ' ετέρου, οι συμμετέχοντες στην κίνηση των 32, ανεξάρτητα από τις πραγματικές διαθέσεις τους, σε αυτή τη φάση συντηρούν ένα κλίμα, σύμφωνα με το οποίο "δεν προτίθενται να κάνουν πίσω".Την ίδια ώρα, οι άλλοι "πόλοι" μέσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Αρσένης,κάθε άλλο παρά αποστασιοποιούνται από τους "προβληματισμούς" των βουλευτών.

Ας σημειωθεί, δε, ότι με αφορμή τα τεκταινόμενα δε λείπουν και... εκλογολογικές (!) επισημάνσεις.Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι αν ο πρωθυπουργός διανοηθεί να προσφύγει σε εκλογές, προβάλλοντας εθνικό θέμα, βρίσκεται εκτός Συντάγματος, αφού το τελευταίο δεν επιτρέπει νέα διάλυση της Βουλής για το ίδιο θέμα, με δεδομένο ότι και οι προηγούμενες εκλογές έγιναν με επίκληση εθνικού θέματος

"Θα προχωρήσουμε"

Ενδεικτικές των παρασκηνιακών διεργασιών και αναταράξεων του κυβερνητικού"σκάφους" είναι οι θέσεις που διαρρέουν όλες οι πλευρές.

Σε ό,τι αφορά την πλευρά Σημίτη, στενοί του συνεργάτες και κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζουν ότι "ασφαλώς και η πολιτική του πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά θα προχωρήσει".Σχολιάζοντας την απειλή των βουλευτών για μη"κατανόηση" από μέρους τους της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι "ο καθένας παίρνει τις ευθύνες του",όταν προβαίνει σε λόγια ή και πράξεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την κυβερνητική εξουσία.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιδιώκει να πλήξει τους "32", ερμηνεύοντας τόσο την επιστολή, όσο και τη συγκροτημένη παρουσία τους ως "άλλου χαρακτήρα",αφού πρόκειται, όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, για εκείνους που "δε δέχτηκαν τη νίκη του Σημίτη σε κυβέρνηση και κόμμα". Μάλιστα, σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του εύρους της κίνησης, συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι ανάμεσα στους "32" αρκετοί ήταν αυτοί που δεν ήξεραν τι υπέγραφαν, αλλά και ότι "παραπλανήθηκαν".

"Είμαστε πάνω από 60"

Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος κινούνται πάντως οι υπογράφοντες την επιστολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επικοινωνία του "Ρ" με κάποιους από τους παραπάνω βουλευτές, και στο ερώτημα αν όντως η απειλή για άρση της εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση γίνει πράξη, εφόσον η τελευταία προχωρήσει σε συγκρότηση ελληνοτουρκικής επιτροπής, η απάντηση ήταν: "Η πρωτοβουλία αφορά όλους μας. Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε από κοινού"...

Αλλο στέλεχος της κίνησης, τόνιζε ότι είναι "γελασμένοι στην κυβέρνηση" αν νομίζουν ότι μπορούν να "μας τρομοκρατήσουν", αφού "στα εθνικά θέματα θα καταρρεύσουν τα κομματικά σύνορα και στεγανά".Σημειωνόταν, παράλληλα, ότι δεν πρόκειται για "32", αλλά για "πάνω από 60 βουλευτές", που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και οι οποίοι "είναι γοητευμένοι από την τελευταία" κυρίως πρόταση της επιστολής. Πρόκειται για την πρόταση περί "μη κατανόησης"... Οσο για την κυβέρνηση, η εκτίμησή τους είναι ότι "πιθανώς να καταφύγει σε ελιγμούς", δεν αποκλείουν μακρόχρονη αναδίπλωση, δεδομένου ότι, όπως λένε, οι θέσεις των "32" "απηχούν" τις απόψεις Τσοχατζόπουλου - Αρσένη, αλλά, καταλήγουν ότι "λόγω πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση, τελικά θα προχωρήσει".

"Παρατηρητές" οι
άλλοι "πόλοι"

Από την πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου τηρείται στάση αναμονής, αφού,όπως αναφέρουν συνεργάτες του, "παρακολουθεί" τις εξελίξεις. Φροντίζουν,δε, να σημειώνουν ότι αναμένεται συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για ταΕλληνοτουρκικά, την οποία έχει ζητήσει, ότι "δεν είναι ούτε μέσα, ούτεέξω" από την κίνηση, πως "ούτε έφτιαξε, ούτε υπέγραψε την επιστολή", αλλά και πως "οι θέσεις των "32" έχουν κάποια βάση".

Οσο για τον Γερ. Αρσένη,συνεργάτες του εκτιμούσαν ότι η "υγιής" κίνηση των "32" δεν "έχει κέντρο καθοδήγησης", ότι ενδεχομένως επιφέρει "αναδίπλωση" του πρωθυπουργού, πως "η υπόθεση έχει βάθος" και πως ο υπουργός Παιδείας έχει εκφράσει ανάλογες θέσεις εδώ και καιρό.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ