Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η επέμβαση στο "σφαγείο" της Κορέας

Στις 25 Ιούνη του 1950 ξεκινά ο πόλεμος στην Κορέα και στις 27 του μήνα συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς τη συμμετοχή της Σοβιετικής Ενωσης, Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου. Με πραξικοπηματικές διαδικασίες οι Αμερικάνοι κατασκευάζουν απόφαση αποστολής "ειρηνευτικής" δύναμης στην κορεατική χερσόνησο που "κινδύνευε από τους κομμουνιστές"...

Στον πόλεμο αυτό, όπου από τον πρώτη στιγμή συμμετείχε η κυβέρνηση Παπάγου με αποστολή ελληνικής εκστρατευτικής δύναμης, οι Αμερικάνοι για να αντιμετωπίσουν το λαϊκό στρατό της Κορέας χρησιμοποίησαν πρωτοφανή αγριότητα. Πετώντας τη μάσκα της "ειρηνευτικής δύναμης" και κηρύσσοντας τη χερσόνησο "χώρο ζωτικού αμερικανικού ενδιαφέροντος", απείλησαν στην αρχή με ρίψη ατομικής βόμβας για να... περιοριστούν στη χρησιμοποίηση βακτηριολογικού πολέμου στα εδάφη της Κορέας και της Κίνας.

Από το βήμα του συνεδρίου των λαών για την ειρήνη στη Βιέννη, ο πρόεδρός του, διάσημος επιστήμονας Ζολιό Κιουρί καταγγέλλει στη διεθνή κοινή γνώμη την αμερικανική βαρβαρότητα και απαιτεί το σταμάτημα των βομβαρδισμών και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Στο ίδιο συνέδριο ο αείμνηστος Πέτρος Κόκκαλης μεταξύ άλλων αναφέρει: "Ο Παπάγος την επόμενη των εκλογών, στις 16 Νοέμβρη 1952, σε δηλώσεις που έκανε στον ανταποκριτή της "Φιγκαρό" παρουσίασε με τον πιο ωμό τρόπο τα ακόμα μεγαλύτερα δεινά που προετοιμάζει: "Θα επιβληθούν θυσίαι, θα ληφθούν οδυνηρά μέτρα. Η Μακρόνησος και τα άλλα στρατόπεδα που ιδρύθηκαν επί αρχιστρατηγίας μου διατηρούνται". Και για να προετοιμάσει το λαό στην εκπλήρωση των υπερατλαντικών υποχρεώσεών του ως προμηθευτής κρέατος για τα κανόνια, διακήρυξε: "Στο υψίπεδο της Κορέας βρίσκεται το μεγαλείον και η εκπολιτιστική αποστολή του έθνους"".

Συγκλονιστική ήταν και η καταγγελία του για τα δρώμενα στην Κορέα.

"Οσον αφορά τι σκέφτονται οι φαντάροι μας για την "εκπολιτιστική" αποστολή στο σφαγείο της Κορέας - ανέφερε ο Π. Κόκκαλης - αυτό φάνηκε για μία ακόμη φορά τον προηγούμενο Σεπτέμβρη (σ. σ. του 1951). Οι Αμερικάνοι με βομβαρδιστικά αεροπλάνα κτύπησαν πισώπλατα το ελληνικό τάγμα για να το αναγκάσουν να πάρει μέρος στην επίθεση για κατάληψη του υψώματος Μπιγκ - Νόρι. Υστερα από αυτό το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς Ελληνες φαντάρους, δύο διμοιρίες Ελλήνων εισόρμησαν την ίδια νύχτα στην έδρα του επιτελείου αμερικανικής μονάδας πυροβολικού και σκότωσαν και τραυμάτισαν 50 Αμερικάνους στρατιώτες και αξιωματικούς".

Στις 27 Ιούλη του 1953 ο πόλεμος της Κορέας τελείωσε. Η ελληνική αποστολή επέστρεψε πίσω μαζί με τα 157 φέρετρα των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών, που έγιναν βορρά στα σχέδια των υπερατλαντικών μακελάρηδων. Ηταν από τις πιο ανατριχιαστικές εικόνες που απαθανάτισαν οι Ελληνες φωτογράφοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ