Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ομηρία διαρκείας η μερική απασχόληση

Παρότι η ΝΔ έχει επιβάλει από το 1990 τη μερική απασχόληση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το θέμα, αποσκοπώντας στην πλήρη απορύθμιση

"Πολλαπλή απασχόληση (δυο μερικές απασχολήσεις σε δυο διαφορετικούς εργοδότες), τηλεργασία, συμβόλαια εργολαβικού έργου και άλλες μορφές εργασίας"!

Είναι ακριβώς λόγια που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην περιβόητη ομιλία του στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις 26 Μάρτη, για να κάνει ακόμα πιο σαφές - μαζί με τη νεόφερτη... ορολογία του "απασχολήσιμου" εργαζόμενου - το... όραμα της μερικής, της "ευέλικτης" απασχόλησης.

Ούτε και εδώ βεβαίως πρωτοτυπεί. Απλώς αντιγράφει. Αντιγράφει τις οδηγίες της "Λευκής Βίβλου" ως πιστός ιερέας της. Να τι γράφει το... ευρωευαγγέλιο: "Η καθιέρωση της μεγαλύτερης ευελιξίας πρέπει να γίνει σε θέματα οργάνωσης της εργασίας, καταργώντας τα εμπόδια που καταστούν δυσχερέστερη ή πιο δαπανηρή την απασχόληση, με μειωμένο ωράριο ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου...".

Στο θέμα επανέρχεται η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, της οποίας η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης γράφει στην τελευταία έκθεσή της ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει "να επηρεάσουν βασικά την κατανομή της ανεργίας και να ενισχύουν την εκ περιτροπής εναλλαγή στις θέσεις εργασίας"!

Στο θέμα έρχεται και ξαναέρχεται βεβαίως ο ΣΕΒ, ζητώντας "να αρθούν οι δυσκαμψίες που υπάρχουν στο πλέγμα της εργατικής νομοθεσίας και της αγοράς εργασίας γενικότερα, με θαρραλέο τρόπο..." (κείμενο θέσεων για την οικονομική πολιτική, το οποίο επιδόθηκε στις 10/9/96 στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Στόχος, η μερική εργασία, η μερική ή καθόλου ασφάλιση, η μερική αμοιβή, η δραστική μείωση δηλαδή του εργατικού κόστους και βεβαίως το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος και της συλλογικής δράσης με τη μετατροπή του εργαζόμενου σε όμηρο διαρκείας.

Ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να προστατέψουν τον εργαζόμενο, που έτσι και αλλιώς απασχολείται σε άτυπες μορφές εργασίας. Λένε ΨΕΜΑΤΑ και να γιατί:

- Γιατί κάτω από τη δική τους "μύτη" επεκτείνεται το όνειδος της μερικής απασχόλησης.

- Γιατί αυτοί ελέγχουν τις υπηρεσίες (Επιθεωρήσεις, ΙΚΑ κλπ.) που υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχουν την εφαρμογή της - ακόμα ισχύουσας - εργατικής νομοθεσίας και που ΔΕΝ το κάνουν.

- Γιατί κωφεύουν προκλητικά ακόμα και όταν από συνδικάτα ή μέσα στη Βουλή τους καταγγέλλονται "στο πιάτο" καραμπινάτες καταγγελίες για τα τεκταινόμενα σε μια σειρά εργασιακούς χώρους.

- Γιατί, απλούστατα, κάνουν "τις πλάτες" στους εργοδότες να εφαρμόζουν στην πράξη αυτά ακριβώς που εκ των υστέρων έρχονται να βάλουν στον... κοινωνικό διάλογο και να τα θεσμοθετήσουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση και επειδή στους στόχους τους είναι η πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και όχι η προστασία αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων, αποκρύπτουν το γεγονός ότι η μερική απασχόληση ισχύει στη χώρα μας με τον πολυνόμο (ν.1892/90), που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλη του 1990.

Με το νόμο αυτό, στο άρθρο 38 υπό τον τίτλο "μερική απασχόληση", ορίζεται ότι "με έγγραφη συμφωνία ο εργοδότης και ο μισθωτός κατά τη σύσταση της σχέσης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της μπορεί να συμφωνήσουν για ορισμένο ή αόριστο χρόνο διάρκεια ημερήσιας ή εβδομαδιαίας εργασίας μικρότερης της κανονικής (μερική απασχόληση)". Με το ίδιο άρθρο, ωστόσο, υποτίθεται ότι θεωρείται άκυρη η απόλυση μισθωτού που δε θα αποδεχτεί εργοδοτική πρόταση για μερική απασχόληση. Ορίζεται ότι οι αποδοχές των μερικά απασχολούμενων μισθωτών "δεν μπορεί να είναι κατώτερες από αυτές που προβλέπονται από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις για τους απασχολούμενους με κανονικό ωράριο για την ίδια εργασία συναδέλφους τους και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας της μερικής απασχόλησης". Με το ίδιο άρθρο υποτίθεται ότι κατοχυρώνονται με έναν... μερικό τρόπο δικαιώματα όπως η ετήσια άδεια και γενικά "όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας", ενώ το επόμενο άρθρο ορίζει τους όρους ασφάλισης των μερικά απασχολούμενων πάντα κατά "μερικό τρόπο"....

Το τι ακολούθησε της ψήφισης του συγκεκριμένου νόμου το ζούμε. Το τι επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση της πλήρους ασυδοσίας, είναι ακόμα φανερότερο.

Οσο για την... αύξηση της απασχόλησης, μιλάνε οι ίδιοι οι επίσημοι δείκτες, βάσει των οποίων η ανεργία στη χώρα μας το 1996 ξεπέρασε το 10,5%. Μιλάει γι' αυτό και συνολικά η ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου από το 1982, οπότε άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα της ΚΟΜΙΣΙΟΝ "Ανάπτυξη της στρατηγικής της απασχόλησης", οι άνεργοι από 10.000.000 τότε, ξεπερνούν σήμερα τα 20.000.000! Και αυτό, παρά την τεράστια εξάπλωση που έχει πάρει η μερική απασχόληση στις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ