Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ"
Οι νέες προοπτικές των αγώνων

Το διάστημα κατά το οποίο διαμορφωνόταν η ύλη του δεύτερου τεύχους της ΚΟΜΕΠ για το 1997, το πολιτικό τοπίο στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στη χώρα μας ανέδειξε πιο καθαρά τα αντιφατικά στοιχεία του. Η απότομη επιδείνωση, από τις συνέπειες της καπιταλιστικοποίησης και τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στα Βαλκάνια, έσπρωξε τον αλβανικό λαό στην εξέγερση ενάντια στο πολιτικό καθεστώς του Μπερίσα. Μια εξέγερση που ανεξάρτητα από το βάθος των πολιτικών στόχων της - επομένως και της έκβασής της - δεν παύει να δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη δύναμη της λαϊκής θέλησης, αντίστασης και αντεπίθεσης. Από την άλλη, η διεθνής τάξη του κεφαλαίου δε μένει αδρανής στις κινήσεις αμφισβήτησης και ανατροπής των στόχων της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Οι θιασώτες της απεργάζονται (και ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν) ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, με τη θλιβερή πρωτοπορία της "κεντροαριστερής" κυβέρνησης της Ιταλίας και της "αριστερής" (και για κάποιους και "σοσιαλιστικής") κυβέρνησης της Ελλάδας. Στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι καπιταλιστές - βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοκαπιταλιστές στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών - με τους πολιτικούς τους θεσμούς προωθούν τη θεσμοποίηση της νέας επίθεσης του κεφαλαίου. Με τις ιδιωτικοποιήσεις, τη γενίκευση και επέκταση της θεσμοθέτησης μορφών πώλησης της εργατικής δύναμης που εντείνει το βαθμό εκμετάλλευσής της, την απαξίωσή της. Ομως, όσο και αν δουλεύει με μακροπρόθεσμους στόχους, η πολιτική του κεφαλαίου δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες να ελέγξει αντιδράσεις, να αμβλύνει αντιθέσεις.

Στο δεύτερο δίμηνο του '97 συνεχίστηκαν αγώνες με χαρακτηριστικά μαζικότητας και μαχητικότητας, αλλά και με τη σύμφυτη αδυναμία να οδηγήσουν σε ικανοποίηση των αιτημάτων, με την ανάγκη να πολιτικοποιηθούν, να αναπτύξουν χαρακτηριστικά ευελιξίας στην αλλαγή των μορφών πάλης, ένταξη σε ένα πολύμορφο, πολυμέτωπο συντονισμό αγώνα.

Η επίσημη θεωρητική και ιδεολογική περιοδική έκδοση του ΚΚΕ δεν μπορούσε παρά να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ύλης της σε αυτά τα δύο σημαντικά ζητήματα. Ετσι, το κεντρικό αφιέρωμα του τεύχους αυτού αφορά το εργατικό κίνημα, τα νέα προβλήματα στα οποία καλείται να απαντήσει, το νέο παγκόσμιο τοπίο που μέσα του κινείται, τις νέες προοπτικές των αγώνων του. Στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος, δημοσιεύεται για πρώτη φορά ένα αρχειακό κομματικό ντοκουμέντο του 1927, του οποίου οι επισημάνσεις για τη σχέση ανάμεσα στο Κόμμα και στα εργατικά συνδικάτα αποκτούν μιαν εντυπωσιακή επικαιρότητα. Το ίδιο ζήτημα, στις σημερινές όμως πολιτικές συνθήκες, πραγματεύεται το άρθρο "Ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα", ενώ το άρθρο "Για την κομματική οικοδόμηση" συνδέει τον καθοδηγητικό ρόλο των κομμουνιστών στην εργατική τάξη με το μείζον ζήτημα της οργανωτικής ανάπτυξης του Κόμματος.

Ο χώρος της υγείας είναι ένας χώρος ιδιαίτερα ευαίσθητος και λόγω της κοινωνικής σημασίας του και λόγω της απασχόλησης σε αυτόν πολλών γυναικών, που, όπως γίνεται όλο και πιο φανερό, είναι από τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε συνθήκες Μάαστριχτ. Ακριβώς σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο αναφέρεται το άρθρο "Οι ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της υγείας και οι επιπτώσεις τους στις εργασιακές σχέσεις".

Τέλος, μέσα στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος, υπάρχουν δύο σημαντικά άρθρα που καταδείχνουν τους προβληματισμούς του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος πάνω σε καίρια ζητήματα: Από το επίσημο περιοδικό του ΚΚ ΗΠΑ "Political Affair" αναδημοσιεύεται το άρθρο "Η κρυμμένη αλήθεια πίσω από την εταιρία ΝΙΚΕ". Από το γερμανικό περιοδικό "Marxistische Blaetter", αναδημοσιεύεται το άρθρο "Αποξενωμένη επικοινωνία. Μύθος και πραγματικότητα της κοινωνίας της πληροφορικής", που αναφέρεται στην επίδραση των νέων τεχνολογιών στις εργασιακές σχέσεις, μέσα σε συνθήκες κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού.

Το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα του τεύχους, αφορά την πολύπαθη Βαλκανική Χερσόνησο, με αφορμή και την εξέγερση του αλβανικού λαού. Σε συνέντευξη μελών της αποστολής του "Ριζοσπάστη" στην Αλβανία, κατατίθενται ορισμένες εκτιμήσεις και απόψεις για την εξέγερση. Σε άρθρο επιχειρείται μια απόπειρα πρώτης διερεύνησης των στόχων της ελληνικής ολιγαρχίας και των προσπαθειών διείσδυσής της στην οικονομία της γειτονικής χώρας. Από το αφιέρωμα δε λείπει και η προσπάθεια ιστορικής τοποθέτησης των προβλημάτων της Βαλκανικής Χερσονήσου: μία ιστορική αναδρομή επιχειρείται στο άρθρο "Βαλκάνια: Το χτες και το σήμερα". Αναδημοσιεύεται επίσης απόσπασμα από το βιβλίο "Οι Ελληνες και οι Βόρειοι γείτονες" (ιστορικοί δεσμοί, κοινοί αγώνες) του Γ. Ζωίδη, που αναφέρεται στη συμβολή των - κατασυκοφαντημένων στις μέρες μας, αλλά και από την επίσημη ιστοριογραφία - Αλβανών στην επανάσταση του 1821.

Και ακριβώς επειδή τις μέρες κατά τις οποίες διαμορφωνόταν η ύλη της ΚΟΜΕΠ τιμόνταν η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, δημοσιεύεται το άρθρο: "Η Εθνοσυνέλευση του 1826 και το Σύνταγμα της Τροιζήνας".

Ποτέ αδιάφορη μπροστά στα προβλήματα της νεολαίας η ΚΟΜΕΠ, αφιερώνει σε αυτό το τεύχος δύο άρθρα που αγγίζουν δύο κομβικά ζητήματα για τη νέα γενιά: Στην παρέμβαση στελέχους του ΚΚΕ "Τα νέα μέτρα Αρσένη για την παιδεία" αναλύεται ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ψευδεπίγραφης ελεύθερης πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και καταδείχνεται η ένταση των ταξικών φραγμών σε όλη την κλίμακα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με το ζήτημα των ναρκωτικών ουσιών που απενεργοποιούν κοινωνικά και οδηγούν και στη βιολογική εξόντωση, καταπιάνεται το άρθρο "Ο ρόλος των ουσιών εξάρτησης ως κοινωνικό φαινόμενο. Ορισμένα ιδεολογικά ζητήματα".

Στο δεύτερο τεύχος της για το 1997 η ΚΟΜΕΠ δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της διάλεξης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ: "Η Ελλάδα στο σύστημα του ιμπεριαλισμού".

Στη δημοσίευση των Κομματικών Ντοκουμέντων, λόγω πληθώρας ύλης, δεν έγινε δυνατό να περιληφθούν όλα όσα εκδόθηκαν μέχρι την ημερομηνία παράδοσης της ύλης. Η δημοσίευσή τους, με χρονολογική σειρά, θα συνεχιστεί κανονικά στην επόμενη έκδοση της ΚΟΜΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ