Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
Από τον τυχοδιωκτισμό του Βενιζέλου σ' αυτόν του Σημίτη

Από τον τυχοδιωκτισμό του εκλεκτού των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών Ε. Βενιζέλου το 1919 στην Ουκρανία, στο έγκλημα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και καταστροφής του 1922, πάλι με τον Ε. Βενιζέλο. Υποτίθεται για να απελευθερώσουν τις σκλαβωμένες πατρίδες... Ο πραγματικός λόγος βέβαια ήταν οι πετρελαϊκοί δρόμοι προς τη Μοσούλη, όπου ο ελληνικός στρατός χρησιμοποιήθηκε από τους Αγγλογάλλους ιμπεριαλιστές και τους ιθαγενείς υπηρέτες τους σαν καύσιμη ύλη. Και ο φωτιά που άναψε το 1922 στο λιμάνι της Σμύρνης, ήταν τόση μεγάλη που έκαιγε για μήνες και χρόνια τις σάρκες του ελληνικού λαού και των ξεριζωμένων προσφύγων.

Στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα και ενώ ο κουρασμένος και βασανισμένος λαός προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές του από τη μακροχρόνια ναζιστική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, η κυβέρνηση - μαριονέτα Παπάγου στέλνει ελληνικό εκστρατευτικό σώμα για να σώσει τη δημοκρατία... στην Κορέα που κινδύνευε από τους κομμουνιστές.

Σήμερα, ένας άλλος εκλεκτός του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, ο Κ. Σημίτης, γνωστός μέχρι σήμερα για τις υπηρεσίες που 'χει προσφέρει στην αστική τάξη χρόνια ολόκληρα, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είναι το ίδιο ικανός να εκφράσει ιμπεριαλιστικά και ντόπια συμφέροντα όταν θίγονται τα ενδιαφέροντά τους σε τρίτες χώρες. Η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής στη γειτονική Αλβανία, με μοναδικό στόχο το τσάκισμα του ένοπλου λαϊκού κινήματος, είναι πια γεγονός.

Από τον τυχοδιωκτισμό του Βενιζέλου το 1919 στον τυχοδιωκτισμό του Σημίτη το 1997. Παρά τις τεράστιες εθνικές καταστροφές, παρά τους εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς που έπεσαν σε ξένα εδάφη για αλλότρια συμφέροντα, παρά το δάκρυ και τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο που προκάλεσαν οι επεμβάσεις αυτές, η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι δείχνουν ότι δεν έχουν διδαχθεί τίποτα. Λες και οι οποίες συνέπειες των νέων τυχοδιωκτισμών που προετοιμάζουν δεν τους αφορούν καθόλου. Και από μια σκοπιά έτσι είναι. Αυτοί θα πάνε να πολεμήσουνε ή τα παιδιά τους; Οι νεαροί τους βλαστοί σπουδάζουν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπου και μαθαίνουν την τέχνη του θηριοδαμαστή των λαών που αύριο μπορεί να κυβερνήσουν.

Τα παιδιά του λαού θα πάνε να χύσουν το αίμα τους, που δεν είναι άλλωστε και ακριβό. Πολύ φτηνά κοστίζει. Οι εργαζόμενοι σε συνθήκες ειρήνης χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αξιοποίησης του κεφαλαίου για την παραγωγή υπεραξίας. Το σύστημα πρέπει να αναπαραχθεί. Σε συνθήκες πολέμου χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη για τα κανόνια. Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος, όπως λέει και ο ποιητής...

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνος είναι ο αστικός εθνικισμός, πόσο βάρβαρη και αντιουμανιστική είναι η συμπεριφορά της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της. Υποτακτική θεραπαινίδα των ξένων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, το μόνο που απαιτεί είναι ένα ξεροκόμματο από το πλιάτσικο που ακολουθεί με την εισβολή των "στρατευμάτων ειρήνης". Ασχετα αν τις περισσότερες φορές αυτό που εισπράττει είναι σφαλιάρες και προσβολές. Αυτή δεν πτοείται με τίποτα. Σαν το πιστό σκυλί. Το δέρνεις και μόλις του σφυρίζεις τρέχει και γλείφει τα πόδια του αφεντικού.

Και τότε και σήμερα το μοναδικό κόμμα που ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας, που κατάγγελλε τον τυχοδιωκτισμό, ήταν και είναι το ΚΚΕ. Και δεν είναι να επαίρεται κανείς για το γεγονός ότι μόνο οι κομμουνιστές κατάγγειλαν τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Μάλλον πρέπει να λυπάται από τη διαπίστωση ότι το δηλητήριο του εθνικισμού έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά στο σώμα των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Μία σύντομη αναφορά στην αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και την Κορέα, παρμένη από διάσπαρτα ιστορικά κείμενα, φανταζόμαστε ότι θα είναι χρήσιμη για την αναμόχλευση και την παρακίνηση της ιστορικής μνήμης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ