Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργάτες στην "κάνουλα"!

Τι σημαίνει "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας" και γιατί οι πολυεθνικές ζητάνε την απαλλαγή τους από το "γραφειοκρατικό δακτύλιο" του οχτάωρου και του κανονικού ωραρίου!

Συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Είναι ένα από τα κομβικά σημεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την "αντζέντα" του... κοινωνικού διαλόγου και που παραπέμπει ευθέως στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Δεν πρόκειται βέβαια για μια ακόμα "νέα ιδέα" του κ Σημίτη ή των επιτελείων του. Δεν πρόκειται καν για "ιδέα" του ΣΕΒ, ο οποίος φέρνει και ξαναφέρνει το θέμα με εξαιρετική επιτακτικότητα σε όλα του τα υπομνήματα.

Η πατρότητα της "ιδέας" ανήκει στους συντάκτες της "Λευκής βίβλου", στην οποία στη θέση 8.2, (μέρος του γενικού κεφαλαίου περί "ευελιξίας"), αναφέρεται επί λέξει: "Οσον αφορά την κατανομή του χρόνου εργασίας, έχουν γίνει προτάσεις για τον υπολογισμό των ωρών εργασίας σε ετήσια βάση".

Από πού έγιναν οι προτάσεις; Μα από τις 45 μεγαλύτερες πολυεθνικές που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη και οι οποίες σε έκθεση που υπέβαλαν προς τα κοινοτικά όργανα, πριν τη σύνταξη της "Λευκής Βίβλου", με υπογραφή του προέδρου του "EUROPEAN ROUND TABLE (πρόκειται για την ομάδα των 45", ζητάνε χωρίς περιστροφές: "Απορύθμιση της αγοράς της εργασίας και χαλάρωση του γραφειοκρατικού δακτυλίου που παρακωλύει το μοίρασμα των θέσεων εργασίας... Η απορύθμιση - προσθέτουν - να διευκολύνει την εισαγωγή νέων μορφών συμβάσεων... ".

Ο "μεγάλος δακτύλιος" είναι φανερό ότι είναι το 8ωρο, το κανονικό ωράριο ή διαφορετικά η πλήρης απασχόληση. Εν κατακλείδι, η εργασιακή μέρα που πρέπει να βγει από τη μέση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή σ' αυτό που ο Μαρξ,αναφερόμενος στις συνθήκες εργασίας στην Αγγλία του περασμένου αιώνα, ονόμασε "εργοστασιακή μέρα","στα πλαίσια της οποίας όλα επιτρέπονταν"!

Ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας,θα πει ότι οι κεφαλαιοκράτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εργατική δύναμη, όπως και όσο θέλουν, αρκεί αυτό να μην ξεπερνά το συνολικό άθροισμα των ωρών της κανονικής απασχόλησής της σε ετήσια βάση! Αυτό τολμούν να το εμφανίζουν ως "μη αφαίρεση κεκτημένων"! Και αυτό, παρότι ο βιομήχανος θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο όχι με βάση συγκεκριμένο ωράριο, αλλά ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας! Δηλαδή, όπως ακριβώς το ρεύμα και το νερό, όπως τις μηχανές. Εργατική δύναμη "ελευθέρας ροής", στην κάνουλα!Γι' αυτό ακριβώς στα 19 σημεία του "κοινωνικό διαλόγου" το θέμα αυτό συνδέεται ευθέως με το ζήτημα της κατάργησης της υπερεργασίας και τη μείωση των υπερωριών.

Το τι θα σημάνει αυτό για τις συνθήκες εργασίας, για την προσωπική και κοινωνική ζωή του εργαζόμενου, για την ασφάλεια της εργασίας, είναι κάτι από παραπάνω φανερό. Εκείνο που ίσως δεν είναι από πρώτη ματιά φανερό είναι τι θα σημάνει για το σύνολο των εργασιακών σχέσεων που τινάζονται αυτόματα στον αέρα. Για την ίδια τη συνοχή της εργατικής τάξης, σαν τάξη και το ίδιο το μέλλον του συνδικαλιστικού και του εργατικού κινήματος.

Να σημειώσουμε ότι "διευθέτηση του χρόνου εργασίας" προβλέπει και ο πολυνόμος 1892/90 της ΝΔ (άρθρο 41).Ειδικότερα ορίζεται ότι "με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις ή συμφωνίες εργοδότη και του συμβουλίου εργαζομένων, επιτρέπεται να καθορίζεται για διάστημα έως τρεις μήνες αυξημένος αριθμός ωρών εργασίας έως 9 ώρες την ημέρα και έως 48 την εβδομάδα και μειωμένος αριθμός ωρών εργασίας κατά το επόμενο αντίστοιχο διάστημα. Ο μέσος όρος των ωρών εργασίας για το συνολικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες, θα είναι 40 την εβδομάδα, η δε αμοιβή για όλο το διάστημα δεν αυξομειώνεται, αλλά θα είναι αντίστοιχη αμοιβή για εργασία 8 ωρών την ημέρα και 40 ωρών την εβδομάδα".

Η ΝΔ άνοιξε το δρόμο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τη χαριστική βολή, βγάζοντας από τη μέση και τους όποιους ισχύοντες περιορισμούς!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ