Κυριακή 20 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "τραπέζι" του ... κοινωνικού διαλόγου ο εργασιακός χάρτης!

Μιλώντας τη γλώσσα του μεγάλου κεφαλαίου και αναπαράγοντας ένα προς ένα τα σαρωτικά μέτρα του μαύρου... συνταγολογίου της "Λευκής Βίβλου", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο", υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Ανάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα - Απασχόληση". Σ' αυτή τη φάση επωμίζεται το βαρύ φορτίο της αναζήτησης συνενόχων,πρώτα και κύρια μέσα στα μαζικά κινήματα, αφού η άλλη όχθη - αυτή της μεγαλοεργοδοσίας - όχι μόνο συναινεί, αλλά και υπαγορεύει, αν δε συντάσσει, τα μέτρα που βάζουν φωτιά σ' όλες τις εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σ' αυτή της την προσπάθεια και αφού προηγήθηκε η άκρως αποκαλυπτική τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ένας καταιγισμός... διαρροών που διαγράφουν με καθαρότητα την ταϊβανοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης,τώρα προσπαθούν να "χρυσώσουν το χάπι". Στην πραγματικότητα προσπαθούν να παράσχουν άλλοθι στους πρόθυμους "συνομιλητές" να προσέλθουν ως "γλάστρες" στο τραπέζι του... κοινωνικού διαλόγου, είτε για να συναινέσουν, είτε για να διευκολύνουν, με την παρουσία τους, την επιβολή των σαρωτικών μέτρων.

Ετσι τώρα αρκούνται σε τίτλους... διαλόγου. Και θέλουν να τους πιστέψουμε! Θέλουν να πιστέψουν οι εργαζόμενοι ότι επί τόσο μεγάλο διάστημα υπουργοί, τεχνοκράτες, επιτελεία και παραεπιτελεία, κέντρα και παράκεντρα συσκέπτονταν και ξανασυσκέπτονταν για να βάλουν στο χαρτί τα 19 σημεία που έστειλαν την περασμένη Δευτέρα σε μια σειρά μαζικές οργανώσεις και φορείς!

Αλλά και σ' αυτά τα σημεία να σταθεί κανείς, είναι εντελώς φανεροί οι στόχοι, όσο και αν κάνουν πως δεν τους καταλαβαίνουν κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία εμφανίζονται να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και να δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στο... διάλογο "με τις δικές τους θέσεις", ακόμα και όταν ομολογούν ότι η κυβέρνηση αναζητεί άλλοθι για την επιβολή ειλημμένων αποφάσεων!

Οσο, όμως, και αν προσπαθούν να μετριάσουν τις εντυπώσεις, ουδείς μπορεί να διαψεύσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος προδιέγραψε με σαφήνεια τους προωθούμενους στόχους, που είναι:

Η αποψίλωση έως και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η κατάργηση του 8ωρου και του κανονικού ωραρίου, η επέκταση της μερικής απασχόλησης και η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και το γενικό ξήλωμα του λεγόμενου "κοινωνικού κράτους" στο όνομα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, η μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των εργαζόμενων νέων, των εργαζόμενων γυναικών και των μακρά ανέργων, η μονιμοποίηση της διαχρονικής λιτότητας, το χτύπημα της μονιμότητας στο Δημόσιο...

Τους στόχους αυτούς επιχειρεί σήμερα να φωτίσει έναν προς έναν παραπέρα ο "Ρ" με ένα ακόμα αφιέρωμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ