Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Μειωμένο και με τη "βούλα" της ΕΕ

Σύμφωνα με την Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία, το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε το 1995 κατά 1,7%, ενώ, αντίθετα, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε κατά 2,6%

Με την επίσημη "βούλα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαιώνεται η μείωση του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας, για το έτος 1995, και οι δραματικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ δεν μπορούν πλέον να αποκρυφτούν.Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία και είδαν χτες το φως της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες, το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε το 1995 κατά 1,7%,ενώ αντίστοιχα το αγροτικό εισόδημα στα όρια της ΕΕ φέρεται πως σημείωσε αύξηση κατά 2,6%. Εκτός από την Ελλάδα, μείωση του αγροτικού εισοδήματος σημειώθηκε σε άλλες πέντε χώρες της ΕΕ που είναι: Το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία. Με βάση, πάντως, και τα στοιχεία αυτά, αποδεικνύεται καθαρά ότι το 1995 τα πράγματα χειροτέρεψαν με ταχείς ρυθμούς για τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα, αφού τα αντίστοιχα νούμερα για το 1994 έδιναν αύξηση του αγροτικού εισοδήματος για την Ελλάδα κατά 8,8% και για το σύνολο της ΕΕ κατά 7,4%. Τα νούμερα που έδωσε η Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία έρχονται να "δέσουν" με τη μηδαμινή αύξηση στις αγροτικές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα η ίδια υπηρεσία. Εδώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία διαπίστωσε ακόμα πως για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στα αγροτικά έξοδα (κόστος παραγωγής).

Τα παραπάνω έρχονται να διαψεύσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που, θέλοντας προφανώς να αποκρύψει την πικρή πραγματικότητα, ανακοίνωνε λίγες μέρες πριν πως για το 1995 το εισόδημα των αγροτών παρουσίασε σημαντική αύξηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές τιμές σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων ακολούθησε αποδεδειγμένα, το 1995, την κατιούσα, εξαιτίας και της νέας μείωσης των θεσμικών τιμών που επέβαλε η ΕΕ (π.χ., βαμβάκι, σιτηρά). Ανεξάρτητα, πάντως, από τα στοιχεία της ΕΕ - που βγαίνουν με βάση εκείνα που στέλνουν οι ελληνικές αρχές - η πραγματικότητα για την ελληνική ύπαιθρο είναι καταθλιπτική, σε ό,τι αφορά τους δείκτες της αγροτικής οικονομίας. Η εικόνα αυτή βέβαια δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα των δραστικών περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ στις βασικές καλλιέργειες και από το γεγονός ότι οι αγρότες έφτασαν σε σημείο να αδυνατούν πλέον σε πολλές περιπτώσεις να διαθέσουν την παραγωγή (π.χ. εσπεριδοειδή) λόγω και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Στην αρνητική αυτή εικόνα έρχεται να προστεθεί και η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της κτηνοτροφίας, όπου τα στοιχεία της ΕΕ αναφέρουν πως οι τιμές στα ζωοκομικά προϊόντα μειώθηκαν, το 1995, κατά 4%. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το μέλλον για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους προδιαγράφεται ακόμα πιο "μαύρο" και όλα δείχνουν πως το 1996 το εισόδημά τους θα υποστεί νέα επιπρόσθετη μείωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ