Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η διαφθορά υπάρχει στο οικονομικοπολιτικό σύστημα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Alpha Radio»

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA RADIO» και στους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο και Κ. Μακρή μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Τη συνέντευξη μονοπώλησε το θέμα των ημερών που αφορά στις γενικές του διαστάσεις τη διαφθορά.

Η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε σχετικά μ' αυτό και απάντησε:

«Εμείς δε μιλάμε απλώς για διαφθορά στο πολιτικό σύστημα, μιλάμε για διαφθορά στο οικονομικοπολιτικό σύστημα, που η βάση είναι η οικονομική. Βεβαίως, έχει τις προεκτάσεις του και στο πολιτικό σύστημα, δε διαχωρίζονται με στεγανά μεταξύ τους. Θα ήθελα, όμως, να προσθέσω και κάτι. Το πρόβλημα της διαφθοράς και των σκανδάλων είναι υπαρκτό, δεν το συζητάμε, ούτε το αθωώνουμε σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, πολύ φοβάμαι ότι αποτελεί "λαβράκι" ιδιαίτερα για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ώστε μιας και βρισκόμαστε στην προεκλογική περίοδο, τα κοινωνικά προβλήματα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα "λαβράκι" επικίνδυνο, ιδιαίτερα για την κυβέρνηση, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ. Ομως εμείς δε θα θέλαμε στην προεκλογική περίοδο να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων μόνο αυτό το θέμα. Πολύ περισσότερο που τα κοινωνικά είναι συνδεδεμένα στον ένα ή στον άλλο βαθμό με αυτό που λέγεται διαφθορά. Και με εισαγωγικά και χωρίς εισαγωγικά».

- Λέτε ότι η διαφθορά κυρίως είναι στο οικονομικό σύστημα. Τι ακριβώς εννοείτε, τα λεγόμενα καρτέλ;

«Αυτή τη στιγμή ζούμε αυτό που λέμε ελεύθερη αγορά, τον ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός προϋποθέτει έναν οξύτατο πόλεμο ανάμεσα στις ισχυρές επιχειρήσεις, έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα. Και τα νόμιμα, όπως είναι οι συμφωνίες για τις τιμές ή ρίξιμο των συμφωνιών για τις τιμές, εξαγορές και συγχωνεύσεις. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και βεβαίως από εκεί και πέρα ανθίζει και το παράνομο και καλλιεργείται και το έδαφος και για τον ατομικό πλουτισμό».

- Ομως αυτά δεν έχουν μια ελληνική ιδιομορφία; Γιατί το ίδιο σύστημα ισχύει παγκοσμίως σχεδόν. Π.χ. και στη Σουηδία που έχει μηδενική διαφθορά.

«Να μου επιτρέψετε να πω, τουλάχιστον όσο μπορώ να τα παρακολουθήσω από την Ελλάδα, ότι ανάλογα φαινόμενα συνεχώς καταγγέλλονται και στη Γαλλία και στην Ισπανία και στην Ιταλία και στη Μεγάλη Βρετανία. Μου έρχεται στο νου η πράσινη αλυσίδα τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας, που ήταν υγιεινές τροφές και αποδείχτηκε ότι μόνο υγιεινές δεν ήταν. Ηταν το ίδιο το καρτέλ που γεννούσε τις βρώμικες τροφές, γεννούσε και τις πράσινες».

- Ωστόσο, κάπως το σύστημα, αν και είναι προς την κατεύθυνση που εσείς δεν επιθυμείτε πολιτικά, έχει κάποιες εγγυήσεις για τον μέσο καταναλωτή, για τον μέσο πολίτη. Εδώ βλέπουμε να παραβιάζονται πολύ βασικά δικαιώματα.

«Δε διεκδικώ ότι γνωρίζω με λεπτομέρειες τι γίνεται σε κάθε χώρα. Γνωρίζω όμως ότι η νομοθεσία είναι ενιαία σε όλη την Ευρώπη και δε νομίζω ότι υπάρχουν θεσμικά όργανα να αντιμετωπίσουν αυτή τη νομοθεσία. Στην Ελλάδα μπορεί και να υπάρχουν και λίγο πιο ακραία φαινόμενα ή να βγαίνουν πιο εύκολα στην επιφάνεια. Πάντως, το πρόβλημα επί της ουσίας είναι κοινό. Και μην ξεχνάτε ότι σε προεκλογικές περιόδους συνήθως σε όλες τις χώρες βγαίνουν σκάνδαλα. Κι αν δεν μπορούν να βρουν βιομηχανικής κατασκοπίας και μίζες κλπ. βγάζουν τότε και προσωπικά. Δηλαδή, τι να σας πω, μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά μου κάνει εντύπωση πώς σε κάποιες προεκλογικές περιόδους ή κάποιες άλλες κορυφαίες στιγμές βγαίνουν πιο εύκολα ορισμένα σκάνδαλα».

- Αρα δεν πείθεστε από το κυβερνητικό επιχείρημα ότι τώρα συνέβη αυτή η περίπτωση δωροδοκίας και τώρα αποκαλύφτηκε από την ίδια την κυβέρνηση;

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι την αποκάλυψε η ίδια η κυβέρνηση. Πιθανόν να μην μπορούσε να την κρύψει ή να τη μεταθέσει μετεκλογικά. Και σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται, νομίζω ότι η υπόθεση βγήκε και από τις ίδιες τις εταιρείες γάλακτος. Με την ευκαιρία θα σας πω ότι το θέμα των υποκλοπών, δε μας το βγάζετε από το μυαλό, βγήκε και μέσα από τις εταιρείες, από μια ανταγωνίστρια της Vodafon. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο».

Να αποκαλύψουμε την ουσία της διαφθοράς

- Η αριστερά και ιδιαίτερα το ΚΚΕ τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά; Περιγράφετε την κρίση του συστήματος, δεν έχετε όμως τη δυνατότητα παρέμβασης, για να διαμορφώσετε πολιτικές εξελίξεις.

«Μια πλευρά που μας απασχολεί πάρα πολύ, χωρίς να σημαίνει ότι θα αδιαφορήσουμε και για όποιες νομικές ή θεσμικές παρεμβάσεις υπάρχουν, είναι η εξής: Η προσπάθεια που γίνεται αλλοίωσης και μαζικής διαφθοράς συνειδήσεων. Καταλαβαίνετε τώρα όλα αυτά πώς τα εισπράττει ο απλός άνθρωπος. Οταν πάω περιοδείες και μου ψιθυρίζουν στο αυτί, διότι δυστυχώς δε βγαίνουν να τα πουν ανοιχτά, το όργιο εκβιασμών και ρουσφετολογίας για μία ψήφο στις εκλογές, αυτό το πράγμα είναι φοβερό. Εχει ευθύνη και ο απλός άνθρωπος. Πρέπει να αντισταθεί. Και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δε μας βοηθάει σαν κόμμα απλώς να καταγγέλλουμε τη διαφθορά. Δεν είμαστε ιερατείο να εκπέμπουμε αφορισμούς για τη διαφθορά. Θέλουμε να συμβάλουμε να αποκαλύπτεται η ουσία της, να μη μένει σε κάποια πρόσωπα, τα πρόσωπα να μη γίνονται άλλοθι και εν πάση περιπτώσει να παρεμβαίνει και ο λαϊκός παράγοντας να την περιορίζει, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να κλείνει τα αυτιά του και ο λαϊκός παράγοντας».

- Αφού τα δύο κόμματα εξουσίας αρκούνται να ρίχνουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο, σκοπεύετε εσείς να πάρετε κάποια πρωτοβουλία και να καθίσετε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι;

«Εμάς μας απασχολεί αυτό που λέμε η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Το τραπέζι υπάρχει μέσα στη Βουλή. Εμείς σε όλες τις επιτροπές της Βουλής μετέχουμε και δεν είμαστε αδιάφοροι γι' αυτό το ζήτημα. Γιατί, αν εμείς ως κόμμα επιδείξουμε αδιαφορία και μια μοιρολατρία, τα φαινόμενα της διαφθοράς θα πολλαπλασιαστούν κάτω και είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε. Δεν αδιαφορούμε γι' αυτό το ζήτημα, όμως τι να σας πω. Γίνονται εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών. Θυμάστε τι είχε γίνει την άλλη φορά με την CARREFOUR. Μαζεύτηκαν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ συμφώνησαν στις τιμές, η CARREFOUR έριξε τη συμφωνία και την κατήγγειλαν οι άλλοι, διχάστηκαν μεταξύ τους. Δεν μπορεί, δηλαδή, να μην αποκαλύπτουμε το σύστημα που γεννάει τη διαφθορά. Στα πρόσωπα; Θα υπάρχουν και πρόσωπα. Δεν μπορεί να είναι ανεύθυνα τα πρόσωπα. Τώρα ποιοι είναι, τι να σας πω».

- Πάντως, κερδισμένο πολιτικά βγαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γιατί το βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι το ποσοστό σας είναι συμπαγές και είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι στο παρελθόν.

«Δε θα σας πω ότι δε μας ενδιαφέρει να αυξηθεί η πολιτική μας επιρροή, γιατί θα ήταν ψέμα. Θα σας πω όμως κάτι που έχουμε πολύ μεγάλη αγωνία. Η πολιτική μας επιρροή θα αυξηθεί στην πορεία. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Ξέρετε όλα αυτά πώς τα εισπράττει ο απλός άνθρωπος; Απογοήτευση, παθητικότητα, μοιρολατρία και γίνεται ευάλωτος. Και σου λέει: Οταν οι επάνω κάνουν τέτοια, εγώ γιατί να μην υποκύψω, που στο κάτω κάτω έχω προσωπικό πρόβλημα, το παιδί μου είναι άνεργο κλπ. Μας απασχολεί, λοιπόν, η επιτάχυνση στην παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Σας άκουσα προηγουμένως που είπατε για τις κινητοποιήσεις των δασκάλων. Δεν αρκεί να απεργώ».

- Να συμμετέχω.

«Βέβαια, γιατί όταν δε συμμετέχεις δεν αποκτάς και πείρα. Αν δεν έχεις συμμετοχή τότε δεν έχεις και το απαιτούμενο αποτέλεσμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διαφθορά είναι σύμπτωμα της πολιτικής που προκαλεί την κρίση(2010-10-16 00:00:00.0)
Το σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση είναι σκάνδαλο(2006-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ