Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλάτες στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Υπέρ της απρόσκοπτης ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τάσσεται, πρώτη απ' όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση, «αδιαφορώντας» για τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης.

Τη στιγμή που η ΕΕ και κυβερνήσεις ισχυρών κρατών - μελών πασχίζουν να βρουν φόρμουλες για να μη διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ, εξαιτίας της ξεκάθαρης άρνησης της τουρκικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει ντε φάκτο την Κυπριακή Δημοκρατία, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να στείλει μήνυμα «άνευ όρων» στήριξης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

«Θα μου επιτρέψετε να μείνω στην πάγια θέση μας ότι δηλαδή στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αρκεί η Τουρκία να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της», είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αναβολή που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να προχωρήσει σε κάποιες «μεταρρυθμίσεις», που θα επιτρέψουν στους «25» να διαπιστώσουν ότι «σημειώθηκε κάποια πρόοδος».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στις 8 Νοέμβρη, αντί στις 25 Οκτώβρη την πολυαναμενόμενη έκθεσή της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία το τελευταίο 12μηνο, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Οτι πρόκειται για «δώρο» των Βρυξελλών προς την Αγκυρα προκύπτει και από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν έκανε καν τον κόπο να δικαιολογήσει την αναβολή, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι «το πρόγραμμα της Επιτροπής άλλαξε, αυτό συμβαίνει μερικές φορές»...

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη μέχρι τώρα τακτική, να βάζει, δηλαδή, πλάτες στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ντ. Μπακογιάννη έσπευσε να ανακοινώσει ότι συμφώνησε με τον Αμπ. Γκιουλ στη Νέα Υόρκη νέο «πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, η υπογραφή των ΜΟΕ αναμένεται να γίνει στην επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα μετά τις δημοτικές εκλογές, διευκολύνοντας την τουρκική κυβέρνηση να στείλει μήνυμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές, παρ' όλο που η Τουρκία διατηρεί το casus belli και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και θέτει και θέμα μειονότητας στη Θράκη.

Ο Θ. Ρουσόπουλος, επικαλούμενος τη μείωση της «τουρκικής δραστηριότητας» στο Αιγαίο το φετινό καλοκαίρι, την απέδωσε στη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και των αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Απέφυγε, όμως, να κάνει γενικότερες εκτιμήσεις «ελπίζοντας ότι αυτό το θετικό δείγμα θα έχει και συνέχεια και δε θα μείνει μόνον εκεί».

  • Στο μεταξύ, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSE) προσανατολίζεται στο να προτείνει «μια ηπιότερη μορφή» της επικριτικής έκθεσης για την Τουρκία, κρίνοντας εκ των υστέρων ως «δυσανάλογη» την παραλλαγή του κειμένου που ψηφίστηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις αρχές Σεπτέμβρη. «Ουδέποτε είχαμε την πρόθεση να κακομεταχειριστούμε την Τουρκία, συνεπώς πρόκειται να καταθέσουμε προτάσεις με τροποποιήσεις για να καταστήσουμε πιο θετική την έκθεση», δήλωσε ο Ολλανδός Γιαν Μαρίνους Βιέρσμα, αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας πως η έκθεση «προσέβαλε ακόμη και τους πλέον φιλευρωπαϊστές Τούρκους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ