Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
«Μέτρα - ασπιρίνες» για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Παρόλο που ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας, τουλάχιστον εδώ και ένα εξάμηνο, είχε στο συρτάρι του γραφείου του το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, ξαφνικά χτες, προφανώς σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού και για να μετριάσει τις δυσάρεστες επιπτώσεις για την κυβέρνηση από το σκάνδαλο με το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που τιμωρεί αδικήματα διαφθοράς και στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο αυτό μεταφέρει στο ελληνικό δίκαιο τη σύμβαση ποινικού δικαίου, για τη διαφθορά, της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, βρήκε την ευκαιρία να κάνει λόγο για λήψη νομοθετικών μέτρων που δήθεν καταπολεμούν τα φαινόμενα της διαφθοράς και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι από τις βασικές αιτίες που τροφοδοτούν τα σκάνδαλα.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο για την πάταξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται τα εξής:

- Το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τιμωρείται με φυλάκιση από 1 μέχρι 5 χρόνια.

- Ποινικό αδίκημα θα είναι πλέον και η «προσφορά για άσκηση επιρροής». Συνεπώς, θα τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες μέχρι 5 χρόνια όποιος υπόσχεται ή παρέχει οποιοδήποτε πλεονέκτημα ή αντάλλαγμα σε όποιον ισχυρίζεται πως μπορεί να ασκήσει επιρροή στη λήψη αποφάσεων. Η πράξη τιμωρείται, ανεξάρτητα αν ασκήθηκε ή όχι ή αν οδήγησε στο σκοπούμενο αποτέλεσμα ή όχι.

- Θεσπίζεται η αυτοτελής ευθύνη και νομικών προσώπων για αδικήματα διαφθοράς που τελέστηκαν προς όφελός τους. Αν κάποιο από τα αδικήματα δωροδοκίας και προσφοράς για άσκηση επιρροής τελέστηκε από πρόσωπο που κατέχει διευθυντική θέση σε Νομικό Πρόσωπο, επιβάλλονται κυρώσεις και στο Νομικό Πρόσωπο από την οικεία Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΕΕ πρώην ΣΔΟΕ).

- Για πρώτη φορά τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή όποιος δόλια καταρτίζει ή κάνει χρήση τιμολογίου ή άλλου λογιστικού εγγράφου ή αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει ψευδείς η ελλιπείς πληροφορίες.

- Τέλος, τιμωρείται πιο αυστηρά η ενεργητική και παθητική δωροδοκία βουλευτών και μελών Συμβουλίων Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ