Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συζητούν για την ενίσχυση της ευρωκαταστολής

Η παραπέρα ενίσχυση της ευρωκαταστολής και ο καλύτερος συντονισμός της, θα συζητηθούν σήμερα και αύριο στο Τάμπερε της Φινλανδίας κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στις συζητήσεις θα συμμετέχει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα συζητηθούν θέματα όπως: Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η διαχείριση της μετανάστευσης και η ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του ασύλου, η ανάπτυξη ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης της ΕΕ για τα εξωτερικά σύνορα και η βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Με αυτές τις ...κομψές λέξεις, η ΕΕ κρύβει τους αντιμεταναστευτικούς νόμους, το κυνήγι των προσφύγων, τους λεγόμενους αντιτρομοκρατικούς νόμους που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών. Μόνο με τη Συνθήκη Σένγκεν που αποτελεί μπούσουλα για το χαρακτήρα των μέτρων που λαμβάνονται, έχει στηθεί μηχανισμός καταχώρισης πληροφοριών για τους πολίτες που εκτός από τα στοιχεία ταυτότητας περιέχει και προσωπικά δεδομένα που αφορούν πολιτικές πεποιθήσεις, προσωπικές συνήθειες, καταναλωτική συμπεριφορά, κατάσταση υγείας, ακόμα και την ερωτική ζωή.

Επίσης, στις 18 και 19 Σεπτέμβρη είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διυπουργική συνάντηση εκπροσώπων ελληνικών υπουργείων και υπηρεσιών, με αντίστοιχες φινλανδικές, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Η συνάντηση διεξήχθη υπό την εποπτεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η επιτυχημένη διαχείριση ασφάλειας και ο συντονισμός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι κίνδυνοι ασφάλειας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, η διασφάλιση της παροχής ενέργειας σε καταστάσεις κρίσης, οι εθνικές ρυθμίσεις για την ασφαλή λειτουργία του οικονομικού τομέα, αλλά και η τρομοκρατία, ιδιαίτερα από την πλευρά του συντονισμού των αρχών.

«Δείγμα» του ευρωπαϊκού τρόπου αστυνόμευσης είναι και τα προγράμματα αστυνόμευσης των κεντρικών πλατειών της Αθήνας. Οι «δράσεις» αυτές στοχεύουν στην έντονη αστυνομική παρουσία και στους ελέγχους πολιτών και οχημάτων. Τον Αύγουστο 806 αστυνομικοί τάξης πραγματοποίησαν 2.891 αθρόους ελέγχους, προσήγαγαν στα τμήματα 216 άτομα για να... συλληφθούν τέσσερα. Αστυνομικοί της Ασφάλειας πραγματοποίησαν 715 ελέγχους, προσήχθησαν 162 άτομα και συνελήφθησαν 25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ